A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Álallergia (cikk)

Talán nincs is olyan ember, akinek a családjában vagy ismeretségi körében ne lenne olyan, aki valamilyen természetes anyagra allergiás. Allergiás reakcióról akkor beszélhetünk, ha az allergének a szervezetbe jutva speciális ellenanyag-termelést idéznek elő, és ekkor lehet megtapasztalni a kellemetlen allergiás tüneteket.
Ezt az állapotot immunrendszeri problémaként kezelik. Elég ismertté is vált a köztudatban, hiszen Magyrországon 10 millió emberből 3,5 milliót érint és terjedése növekedő tendenciát mutat.

Álallergia

Amiről viszont sokkal kevesebbet lehet hallani, sőt sokan a létezéséről sem tudnak, ez az álallergia. Azt gondolhatnánk, mivel kevesen ismerik, biztos ritán is fordul elő, s így nem is érdemes  foglalkozni vele. Sajnos, ez nem így van. Sokkal több embert érint, mint gondolnánk, de nagy többségük nem is tud róla, hogy tünetei álallergiát jelentenek.
 

Mit takar ez a kifejezés?

Csak nevében hasonlit a klasszikus allergiához, valamint tüneteiben azonos vagy nagyon hasonló hozzá.

Az álallergia előidézője teljesen más, mint a közismert alleriájé. Nem is hozható összefüggésbe immunrendszer-gyengeséggel, ugyanis kiváltó oka anyagcserével kapcsolatos. 

Miben nyilvánulnak meg a tünetei?

Migrénszerű fejfájás, gyomorfájás, emésztési probléma, bélműködési rendellenesség, bőr - és légúti panaszok, náthás tünetek, orrviszketés, puffadás, ödéma, meleg-hullámok, időnként izzadás jellemzik.


Mi idézheti elő az álallergiát?

Néhány élelmiszer idézheti elő, mint például egyes érett sajtok, füstölt, pácolt élelmiszerek, csokoládé, tenger gyümölcsei, alkoholok, főként égetett szeszes italok hisztamin tartalmúak, továbbá konzervált élelmiszerekben található festék-anyagok, ízfokozók, tartósítószerek, vegyszerek, olajos magvak, savanyúkáposzta, paradicsom (főként a konzerv) stb. Sőt, egyes gyógyszerek (vérnyomás-csökkentők, izomlazítók, fájdalomcsillapítók), kontraszt-anyagok.
Az álallergiát kiváltó élelmiszerekre jellemző, hogy hisztamin kiválasztását eredményezik, vagy már eredendően sok hisztamint tartalmaznak. Hatásukra  túlérzékenységi reakció lép fel, ami vérbőséget, fokozott nyáltermelést idéz elő, gyulladás jön létre,- csökken a hisztamin-bontó enzimek termelődése.

Hogyan mutatható ki a hisztamin-érzékenység?

Diagnózis és kiváltó ok megállapítása allergológus feladata. 

Mi a teendő hisztamin-érzékenyság esetén?

Tekintettel arra, hogy a fogyasztott élelmiszerek váltják ki, kerülendők azok az élelmiszerek, amik hisztamint tartalmaznak vagy annak termelődését elősegítik. Továbbá vizsgálandók a gyógyszerek, melyeket folyamatosan szed.

A felsorolt élelmiszereket főzve/sütve sem ajánlatos fogyasztani, mivel a hisztamin a hőhatásoknak ellenáll.
Akinél beigazolódott az álallergia, egészségi beavatkozásoknál figyelmeztetnie kell orvosát, különösen ha kontraszt-anyagot alkalmaznak, vagy fájdalomcsillapító injekciót kell kapnia, esetleg ha altatással járó beavatkozás  részese.

A diétás étrend alkalmazása elengedhetetlen. Fontos, hogy  az ételek frissen készüljenek, mert tárolás közben is növekedhet a hisztamin tartalom.


Összefoglalva;

Titólistás élelmiszerek, hisztamin érzékenység esetén;

- érett sajtok
- füstölt, pácolt élelmiszerek
- csokoládé 
- tenger gyümölcsei 
- alkoholok, főként égetett szeszes italok 
- konzervált élelmiszerek 
- olajos magvak
- savanyúkáposzta

- ecet
- élesztővel készült termékek
- egyes gyümölcsök: banán, 
- paradicsom, 
- halak (konzerv)

 

Segítse szervezetének működését salaktalanítással, enzimekkel (diamino-oxidáz enzim bontja le), gyógynövényekkel, sok víz fogyasztással.

Ajánlat;

- Articsóka kapszula

- Papaya Enzime Plus  kapszula

- Gastrovitbakt por-készítmény

- Máriatövis tabletta vagy olaj

- Méregtelenítő / Calli tea

- Papain Intenzyme kapszula

- Colon Cleans por-készítmény vagy tabletta

- Tafedim tea

 

Mi az a hisztamin?

"A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Az allergiás rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek - orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor-és bélrendszeri panaszok - kialakulásában. Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának nevezzük. Milyen tüneteket okoz a hisztamin intolerancia?-A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet." Forrás: Napidoktor

 

 

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén