A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Anyagcsere (cikk)

Anyagcsere  - az élet alapja

 

A szervezetünk  működésének alapvető feltétele, hogy  táplálékot biztosítsunk számára, mely bizonyos kémiai reakció folytán energiává alakul, biztosítva ezzel felszívódását.A szervezet, mint egy gépezet szabályozza az anyagcserével kapcsolatos folyamatokat, s igyekszik bizonyos határig az egyensúly felbomlását megakadályozni.
Az egészségi állapot nem állandó érték, életünk során a minket érő hatások és ellenhatások függvényében folyamatosan változik.


Ha felborul az egyensúly...

Szinte minden esetben a nem megfelelő életvitel vezet kóros állapot kialakulásához; nem megfelelő táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya, az élvezeti cikkek mértéktelensége, környezeti hatások.
Ezen változásokért azonban nem lehet csak a külső tényezőket okolni, hiszen egészségünket magunk is alakítjuk, magatartásunkkal, döntéseinkkel, napi tevékenységünkkel befolyásoljuk.
Többször szóltunk már előző hírleveleinkben a megfelelő életvitelről, a méregtelenítésről, a tudatos egészségmegőrzésről.

Ezúttal a bélrendszerben felgyülemlett salakanyagok szükségszerű eltávolításáról szólunk. Ilyen egészségünket befolyásoló döntés például, ha oda hatunk, hogy megszabaduljunk ezektől az évek, évtizedek alatt bélfalra rakodott  anyagoktól. Ez a lerakódás több kilógrammot is kitehet, s ezáltal számos betegség forrása lehet.
A vastagbélben található az immun-központunk 70 %-a, ezért nagyon fontos  tisztántartása, salakmentesítése, mert csak úgy tudja megfelelően ellátni funkcióját.

Hogyan lehet eltávolítani...

Többféle étrendkiegészítő áll ma már rendelkezésre, hogy a vastagbél tisztítását el tudjuk végezni. Természetesen nem megy egyik napról a másikra.
A RelaxBolt weboldalán az  
Emésztést segítő termékek  menüpontban  található néhány, a vastagbél "kisöprésére", tisztítására alkalmas kapszula,  egyre bővülő kínálattal.

Zöldtea kapszula
Jávatea kapszula
Jáva tea
DiegstMix komplez enzim
Oxitarm tabletta
Colon Cleans
Emésztőrendszert erősítő kapszula


Szabadgyökök...
 

Az anyagcsere folyamatok részét képezik az úgynevezett oxidációs folyamatok, amelyek során az egészséges sejteket károsító szabadgyökök keletkezhetnek. A szabad gyökök károsító hatásait az úgynevezett antioxidáns anyagok képesek megkötni. Az antioxidánsok rendszerint szerves vegyületek, ilyenek többek között a C-, A-, E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok.
Manapság egyre több kutatás foglalkozik a zöld teában található EGCG nevű antioxidánssal, amelyet az egyik leghatékonyabb antioxidánsként tart számon az orvostudomány. A zöld tea nem csak az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali, hanem a régóta jelen lévő zsírrétegek lebontását is elősegítheti, növelve ezzel a bőr rugalmasságát is, és hatékony segédeszköze a fogyókúrának.Hogyan gyorsítsuk fel az anyagcserénket?

 

Annak sem kell elkeserednie, aki netán szüleitől örökölte a lassú anyagcserét. Sokat tehetünk azért, hogy gyorsabban égessük el a kalóriákat, és ezáltal fogyni is tudjunk.

Intenzív edzésszakaszok
Ha futunk, úszunk, de még ha csak sétálunk is, iktassunk közbe 30 másodperces intenzív szakaszokat. Ezzel a stratégiával több oxigént igényel a szervezetünk, és a sejt motorjai, a mitokondriumok több energiát égetnek el. Így akár rövidebb is lehet az edzés időtartama, de hatékonyabb, mint az azonos tempójú mozgás.

Fogyasszunk omega-3-at
Az omega-3 egyensúlyban tartja a vércukorszintet, csökkenti a gyulladást, szabályozza az anyagcserét. Csökkenti a leptin nevű hormon iránti rezisztenciát, ennek a zsírégetésben van szerepe. Szakemberek napi 1000-2000 mg omega-3 kiegészítő fogyasztását ajánlják. Hatásos a lenmagolaj is.

Fejlesszük az izmainkat
Az izmok több energiát használnak fel, mint a zsír. Heti kétszer 30-40 perces erőnléti edzéssel napi plusz 100 kalória elégethető. Ha beáll a szervezetünk, a zsírégetés akkor is működik, ha épp nem tudunk lemenni az edzőterembe.

Igyunk (zöld) teát
A zöld tea kiváló antioxidáns, ráadásul egyik összetevője, a katekin serkenti az anyagcserét.

Ne koplaljunk
Aki úgy szeretne fogyni, hogy alig eszik, nem éri el a kívánt hatást. Ilyenkor ugyanis becsapjuk a szervezetünket, az anyagcsere „azt hiszi”, hogy ínséges idők következtek be, ezért fékezi a zsírégetést. Annyi kalóriát fogyasszunk el, ami életkorunknak és magasságunknak megfelel.

Reggelizzünk rendszeresen
Ne hagyjuk ki az első étkezést reggel, mert az anyagcserénket is fel kell ébreszteni. Ilyenkor kapcsol be a motor.

Gyakran, kevesebbet együnk
A legjobb a napi hatszori étkezés, így szinten tudjuk tartani a vércukrunkat, és ha nincsenek kiugrások az inzulintermelésben, folyamatos lesz az anyagcsere.

Kerüljük a transz-zsírokat
Egyéb ártalmaik mellett a transz-zsírok a máj- és a zsírsejtekhez kötődve lassítják az anyagcserét. Inzulinrezisztenciát és gyulladást is okoznak, ami elhízáshoz vezet.

Fogyasszunk bioélelmiszereket
A rovarölő vegyszerek nélkül termesztett zöldség és gyümölcs fogyasztása sok más mellett azért is egészségesebb, mert nem ezek terhelik a pajzsmirigyet méreganyagokkal. A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, óvjuk a káros hatásoktól.

Fogyasszunk sok fehérjét
A szervezetünk lassabban emészti meg a fehérjét, mint a zsírokat vagy a szénhidrátokat, így tovább biztosítja a teltségérzetet, és maga az emésztési folyamat is több kalóriát éget el, Egy átlagember 25-26 g fehérjét tud hatékonyan megemészteni egy étkezés során.