A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Betegségek lelki háttere

Egyre többet lehet hallani az utóbbi időben a " betegségek lelki háttere" kifejezést.

A lelki problémák, különösen ha   folyamatosan  nyomaszt bennünket valamilyen lelki teher, gyakran testi tünetként jelentkeznek. 

Ezek nem az új kor problémái. Ki ne hallott volna régi időkből származó kifejezéseket, melyek szinte szállóigévé váltak és lelki terhekre utaltak: "elemészti a bánat ",  "szívére vette", "megfullad tőle", stb. Kétségtelen, hogy a mai rohanó világban egyre sűrűbben fordul elő.

Hányszor hallhattunk olyan esetről, hogy betegnek érzi valaki magát, majd orvoshoz megy  és  a kivizsgálások során nem találnak komolyabb problémát.. A tünetek továbbra is fennálltak, sok esetben képzelt betegnek, hisztérikusnak, hipochondernek is titulálták az illetőt A testi panaszok hátterében állhatnak családi, környezeti, munkahelyi stressz-hatások,  kialakulása mögött pedig  lelki feszültségek, érzelmileg megterhelő események állnak.

Aki betegnek érzi magát, nem biztos, hogy  tudatosul benne,  ha vannak is lelki terhei, nem gondol rá, hogy azok testi panaszokban kifejezésre jutnak. A probléma akár krónikussá is válhat, rohamszerű formában is jelentkezhet, sőt akár a beteg el is ájulhat. Aki ilyet már megtapasztalt, tudja mennyi szenvedéssel jár.  

Beteggé teheti az embert saját helyzete, környezete, ha a kilátásait negatívnak értékeli. Ebből az állapotból nem tud kilépni, sőt ha folyamatos vagy ismétlődik, akkor ez előbb-utóbb szorongáshoz vezet, ami gyomor-és bélrendszeri fekélyt eredményezhet, végül  tehetetlenséghez és depresszió állapotához is vezethet.

Minden embernek van  vele született probléma megoldó képessége, hogy tudjon szembenézni önmagával, vállalni saját felelősségét az adott helyzetben, vagy annak  kialakulásáért. Mégsem képes  mindenki kilábalni abból a helyzetből, amibe került. Sokan ilyenkor ivással, még több cigarettázással, mások bántalmazásával, megbosszulással próbálják kompenzálni állapotukat, ami tovább rontja a helyzetet. Aki egyedül nem tud kikerülni a nehéz helyzetéből muszáj szakembert keresnie, aki segít megoldani a problémáját.
Ha nem kerül felismerésre a probléma és nem jut megfelelő szakemberhez a beteg,  hosszú tortúra kezdődhet az egészségügy útvesztőiben, sok felesleges vizsgálatra,  tünetmérséklő gyógyszer-szedésére (esetleges mellékhatásokkal), sok ráfordított pénz, energia, idő árán.

Ha eljut olyan szakemberhez, aki megfejti a fájdalom okát, mi szerint azok a  lélekből indulnak, könnyebbé válik a testi tünetek kezelése is.
Fontos azonban, hogy a kiváltó okokat a lélekben kell megoldani, annak érdekében, hogy ne csak a fizikai tünetek megszüntetését eredményezze, hanem a gyógyulás valóban tartós legyen.


Találkoztam  olyan gyűjteménnyel, ami a testi betegségek eredetét visszavezeti  és logikus következtetésként magyarázatot fűzve hozzá,  mellé társítja annak vélhető lelki  okait.

Az orvos segítsége, a fizikai tünetek kezelése, esetleg műtéti beavatkozások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a beteg újragondolja életét. Próbáljon megoldást keresni nehezített, stresszt okozó élethelyzetére.  

A test fizikai tüneteinek  lelki hátterével  tudományos szinten is foglalkoznak.  A test és lélek kölcsönhatásával foglalkozó tudomány a pszichoszomatika, az elnevezés görög eredetű

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a „krónikus stressz” a pszichoszomatika lényege. Minden betegség, testi elváltozás mögött megtaláljuk a központi idegrendszert, és ott van a psziché szerepe is.