A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Covid-19 vírus 2020. őszi hulláma

Utolsó hírlevelünkben a karantén megszűnéséről és a járvány miatti egyéb  oldások miatti  fellélegezésünkről volt szó. Júniustól augusztusig igyekeztünk visszarázódni korábbi életvitelünkbe.
Ugyan akkor több felől lehetett hallani, hogy a járvány újabb támadása őszre várható. 
Sajnos  a vártnál is hamarabb bekövetkezett, hiszen augusztus utolsó napjaiban már a  Covid-19  vírusos megbetegedések számszerű adatai  naponta emelkedtek hazánkban.
A viszonylagos nyári nyugalom után úgy néz ki, már is itt van a járvány újabb hulláma.
A hírlevél készítés időpontjában  26461 főre nőtt hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ugyanebben az időpontban a világban kb. 33 millió fertőzöttet tartanak számon.
Ami különösen elgondolkodtató,  a fertőzöttek életkori aránya megváltozott. Míg a tavaszi járvány-hullám idején a fertőzöttek átlagéletkora 67 év volt, most az őszi hullám idején viszont 26 év.
Fenti adatok arra következtetnek a járvány jelen van, tehát nem szabad félvállról venni a figyelmeztetéseket, a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani, és figyelni kell arra is, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor ne menjen közösségbe. 
Legyünk fegyelmezettek, viseljünk maszkot, tartsuk be a fokozott higiénés szabályokat, kerüljük a fizikai kontaktust, mossunk alaposan és gyakran kezet, tartsuk be a szociális távolságot, kerüljük a zsúfoltságot, ahol zárt térben túl sokan vannak.
 
 

A maszk viselésével környezetünket védjük, nem saját magunkat.

A maszk viselésével lényegében azt akadályozzuk meg, hogy beszéd, köhögés, vagy tüsszentés közben a vírusok ne kerüljenek a levegőbe.

A maszk viselése mindannyiunk számára azért előnyös, mert köztudott, hogy vannak olyan tünetmentes hordozók, akik bár megfertőződtek a koronavírussal, de nem érzékelnek tüneteket –ellenben a vírust tudtukon kívül átadhatják környezetüknek. 

           

 
Mit tehetünk saját védekezésünk érdekében a járványügyi szabályok betartásán kívül?
 
Addig, amíg a Covid-19 elleni vakcina, gyógyszer nem készül el, amely hatásosan leküzdheti a betegséget, addig érdemes az alábbiak alkalmazása;
 
- Mint előző hírlevelünkben javasoltuk fontos a D-vitamin folyamatos fogyasztása, ezt a továbbiakban is megerősítjük.
A Liverpooli Egyetem orvos-professzor emeritusa szerint a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, és egyes kutatások szerint ez csökkentheti a szervezet vírusokkal szembeni immun-válaszát.
 

A szervezetben hormonként funkcionáló D-vitamin hiánya jelentősen, akár 50%-kal növelheti számos betegség kialakulásának vagy fokozódásának kockázatát is.

Ha az alapbetegségeket nem kezeljük megfelelően, a korona-vírus fertőzöttségnek is nagyobb az esélye a szervezetbe jutásra.

Ezeknek az alap-vitaminoknak és ásványi anyagoknak  a szedése általában mindig fontos, de most még inkább fontosabb. 
Oda kell figyelnünk szervezetünk ásványi anyag és vitaminkészleteinek optimális szinten tartására
 
A jobb oldalon látható
K2+D3 - vitamin folyékony formában kapható, gyorsabb a beépülése, ételbe keverve vagy szájba csöppentve használható.

 

- Egy friss kutatás szerint szervezetünk cinkszintje nagyban befolyásolhatja, hogyan viseljük a koronavírus-fertőzést, ha azt elkaptuk.

Korábbi hírlevelünkben bővebben is írtunk, a cinkről, mely egy rendkívül fontos ásványi anyag. Szerepet játszik többek között  az immunológiai folyamatokban is.
 

Ha szervezetünkben cink-szintje nem megfelelő, az rövid időn belül az immunrendszer-gyengüléséhez, a fertőzésekre való hajlam növekedéséhez vezet.

Tehát, ez a fontos ásványi anyag arra is hatással lehet, hogyan birkózunk meg a koronavírus-fertőzéssel. 

Szerezzünk be a jobb oldali képen látható cink-készítményt vagy egyéb cink-tartalmú készítményt.

 

 
A fertőzések nagy léptékű terjedése miatt megismételjük a COVID-19 vírus fertőzés tüneteit;
 
1. Nehéz légzés;  A leggyakoribb tünet, amikor a beteg nem képes mélyebb levegőt venni, mert azt érzi nem jut elég oxigén a tüdejébe. A nehézlégzés legjellemzőbb ismertetőjele a légszomj, amelynek következtében súlyos esetben akár vízzel is telítődhetnek a tüdőlebenyek, ezért mindenképpen kórházi ellátás szükséges, ha komolyra fordul a helyzet. 
2. Torokköszörülés;  Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a koronavírus-fertőzöttek 60%-a szárazköhögéssel küzd, néhány esetben pedig a köhögés során gyulladt, nyákos köpet is távozik a beteg szervezetéből. 
3. Extrém fáradtság;  A COVID-19 annyira képes leterhelni a szervezetet, hogy az immunrendszer a betegség leküzdésén kívül már nem képes mással foglalkozni, emiatt történik meg, hogy a betegnek nem marad energiája az alapvető feladatok ellátásához sem. 
4. Agyköd;  A koronavírussal kapcsolatos idegrendszeri tünetek közé sorolható a fejfájás, koncentrációs zavarok, fáradékonyság és az agyköd. Az agyköd során olyan érzés fogja el a beteget, mintha függönyt húztak volna a szeme el. 
5. Gyomorbántalmak;   A hasmenés, hányinger és gyomorbántalmak egyértelmű tünetei a koronavírusnak, de csak abban az esetben, ha a korábbi tünetek is fellelhetőek voltak a betegnél. 
6. Ízlelés és a szaglás elvesztése;  A COVID-19 legjellegzetesebb tünete a szaglászvesztés. Olyan érzés, mint amikor megfázunk és be van dugulva az orrunk, viszont a koronavírus esetében abszolút nem folyik az orrunk. Emellé párosul az ízlelés kiesése is. 
7. Folyton változó tünetek;  A felgyógyulás után hosszú hetekig gyengeség, aluszékonyság, krónikus fáradtság tapasztalható, olyan érzés, mintha a szervezet még nem regenerálódott volna a kórokozok támadása után.
 
 
Lejegyezte
Barátfalvy Irén
2020.szeptember 30-án