A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Immunrendszer támogatása

Sokszor hallható mondás, hogy minden ember más. A megállapítás minden vonatkozásban igaz, mert valóban minden ember más külsőleg és belsőleg egyaránt. Tehát belső szerveink is különbözőek, nem kivétel ez alól a bélrendszerünk, a bélflóránk sem.

Elhíresült mondás, hogy annyira változó az emberek bélflórája, mint az ujjlenyomataink, - egyedi, összetett és bonyolult.

Sokszor lehet hallani, olvasni mennyire fontos a jól működő bélrendszer, egészségünk megőrzése érdekében. Nagyon fontos szerepe van az immunrendszerünk működésében, hiszen az immunrendszer  70 százaléka a belekben található.

Egy felnőtt ember  bélrendszerének belső felszíne kétszázszor nagyobb, mint a testünk felszíne. Ebben a nagy kiterjedésű rendszerben sokféle és változatos baktériumflóra él. Több ezer baktériumcsalád számtalan génállománnyal végzi napi feladatát szervezetünkben.

Amíg a baktériumok megfelelően, harmonikusan  működnek nincs semmi probléma, de amikor a bélflóra felborul, akkor kezdődik a baj.

Miért annyira fontos, hogy megszívleljük, és figyeljünk oda a bélrendszer adta jelzésekre, és hogyan vezet a bélrendszer egyensúlyának felborulása a megbetegedésekhez?

Miért borulhat fel a bélflóra egyensúlya?

A kedvező és káros bélbaktériumok egyensúlyát elsődlegesen az elfogyasztott táplálékok határozzák meg; az ételek eredete, forrása, összetétele és kalória tartalma, valamint a környezeti szennyezés. Mindez döntő befolyással van a hormonszintünkre, a méregtelenítő szerveinkre és a bélflóra oly kényes egyensúlyára is. Ez okozhatja a súlytöbbletre való hajlamot is. Bebizonyosodott, hogy egy rossz bélflórával rendelkező ember képes túlsúlyt felhalmozni egy normál mennyiségű és összetételű ételtől is, míg mások ugyanattól nem.

A hosszabb ideig tartó, nem megfelelő összetételű étrend hatására az egészséges egyensúly felborul. Ha a bélflórát alkotó baktériumok jótékony, változatos sokszínűsége károsodik, bizonyos törzsek elszaporodnak, az immunrendszer számára antigént hoznak létre, és ez  gyulladás következtében a bél károsodásához is vezethet.

A helyileg kialakuló gyulladás hasmenést, székrekedést, különböző fájdalmat, görcsöket, fokozott gázképződést eredményez.

Megbetegedésünk esetén orvosunk  antibiotikumot ír fel, azok elpusztítják a betegséget előidéző, kórokozó baktériumokat, de a bélben található jótékony baktériumok számára is ártalmasok, ezért szükséges antibiotikum-kúrával egyidejűleg élőflórás készítmények bevitele a szervezetbe.

Külföldre utazás alatt sokan megbetegszenek, mivel az emberi szervezet sebezhető az ismeretlen baktériumokkal szemben.

Súlytöbblet kialakulásához is vezethet az egyensúly felborulása.

Béltisztítás, méregtelenítés a teljes bélrendszerben

A béltisztítás fontos része a méregtelenítő kúrának.  A bélrendszerünk, mint fentebb is olvasható,  a szervezet legnagyobb szervei közé tartozik,  sok időbe telik, míg a táplálék áthalad rajta.

A belek falán, különösen a vastagbél szakaszain lerakódások képződhetnek, amik táptalajt adnak a belső élősködőknek, parazitáknak és felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. Fontos ezért a rendszeres béltisztítás.

Az eredményes béltisztítás lényege, hogy az évek alatt felhalmozott salakanyagot, méreganyagot nem szabad drasztikusan eltávolítani,  inkább egy reális ütemet kell adni a szervezetnek, ami kb. 3 hónap. Bármely felnőtt életkorban elkezdhető, az év bármely szakaszában, amikor felkészültünk rá.

A hatékony béltisztítás kezdődhet egy diétával, vagy egyéb fizikai módszerekkel (beöntéssel) is,  továbbá étrend-kiegészítők segítségével.  

Tartós eredmény csak életmód-váltással lehet elérni. Ha életmódváltásra szánjuk el magunkat, érdemes előtte egy 3 hónapos  béltisztítást végezni, hogy a bélfal lerakódásaitól megszabaduljunk. Ezt követően gondosan összeállított étrendünkkel folytassuk. Ehhez a legjobb segítség, ha rostdús ételeket és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, hogy a belek öntisztulása végbe menjen.

Milyen étrendkiegészítők segíthetnek;

PROBIOTIKUMOK

További jótékony hatású étrendkiegészítők e témában;https://www.relaxbolt.hu/emesztest_segito_termekek_98#content

 A bél-baktériumok egyéb veszélyei;

- Ha a bélben lévő baktériumok  átjutnak a bélfalon, a szervezetben  szöveti károsodást okoznak.

- A keringési rendszerbe jutva ellenanyag termelést idéznek elő.

-Az immunsejtek a bél falában folyamatos kapcsolatban állnak a mikrobiommal (=élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszerrel),  ezáltal megnövelik a funkcionális bélbetegségek (un. IBS, Crohn betegség), elhízás, diabétesz, a pajzsmirigy autoimmun és a szív-és érrendszer betegségek, az inzulinrezisztencia és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Természetes segítség a belek karbantartásához

A bőrhöz hasonlóan a belek felülete is regenerálódik, 4-5 nap alatt. Ebben a folyamatban kulcs-szerepük van a keresztesvirágú zöldségeknek, mint pl. a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol. karalábé, kelkáposzta.

A keresztesvirágú zöldségek rágásakor keletkező vegyületet a gyomorsav átalakítja, leérve a bél alsó szakaszában megváltoztatja a regenerálást végző őssejtek és immunsejtek viselkedését.

A folyamat feltétele, hogy a zöldség ne legyen túlfőzve, inkább roppanós legyen, mint túl puha.

 

Sikeres méregtelenítést kívánunk.

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2022.június 5-én