A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Ingyenes szűrő-program

Statisztikai adatok szerint az Európai Uniós országok között sajnos hazánk még mindig az élen jár a rákos megbetegedések sorában.

Ezek között is a vastagbélrák statisztikája szerint a második helyet foglaljuk el. Pedig az időben felismert betegség jó eséllyel gyógyítható.

Ezért is nagyon fontos a szűrővizsgálatok végzése.

Szeptember elején indul egy ingyenes, országos vastagbél-rákszűrési program Uniós, és hazai forrású finanszírozással.

A szűrő program két lépcsőből áll;

1.

Rövidesen kiküldésre kerülnek a meghívólevelek, melyek tartalmazzák, hogy a háziorvoshoz kell fordulni, tőlük a tájékoztatáson kívül, mintavételhez szükséges csomagot kapnak.

A csomag tartalmazza a mintavételhez szükséges eszközt és dobozt. A mintavételt mindenki saját maga, az otthonában végezheti el!

A tennivaló mindössze annyi lesz, hogy két egymást követő nap székletmintáját tartalmazó dobozt, egy lezárt borítékban postára kell adni egy kijelölt laboratóriumnak.

2.

Amennyiben az 1. pont szerinti minta-vizsgálat során gyanú merül fel, akkor hívják be az illetőt vastagbéltükrözésre, hogy van-e polip vagy daganat a vastagbélben vagy végbélben.

Ezt a vizsgálatot természetesen felkészült szakorvosok végzik. Amennyiben a vizsgálat alkalmával polip lesz látható,  a vizsgálat alatt el is távolítják azt.

Ha daganatot találnak, mintát vesznek, további vizsgálat céljából. Forrás:MTI

 

A szűrővizsgálatokat 2 évente kell ismételni, de ha panaszunk van, soron kívül is. A szűrővizsgálatok közötti időszakban még fokozottabban kell figyelni testünk jelzéseire.

 

Az alábbi ábra egy kis segítség az otthoni önvizsgálatokhoz;Jelenlegi ismeretek szerint a vastagbélrák kialakulását az alábbiak idézhetik elő;

  • túlzott állati zsiradék és vörös hús fogyasztása
  • alkoholfogyasztás, cigarettázás
  • kevés rost és kálcium bevitel
  • a fizikai aktivitás hiánya
  • súlytöbblet, elhízás
  • stressz
  • lelki terhek
  • nem megfelelő étrend 
  • vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hiánya
  • öröklődés okán.

A vastagbélrák többsége jóindulatú béldaganatokból, azaz polipokból alakul ki, amelyek évek folyamán lassan nőnek, de bizonyos méret fölött megindulhat a rákos burjánzás.

Körülbelül 10-15 százaléka örökletes formában jelentkezik, de a krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén is gyakori a rák kialakulása.

Milyen tüneteket vegyünk komolyan?

Általában a daganatos megbetegedések tünetszegényen, alattomosan fejlődnek ki, bizonyos jelek azonban felhívhatják a figyelmet.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire. Ha valamilyen változást érzékelünk, ne legyintsünk rá, hogy majd elmúlik. Ilyen jelzés lehet például az anyagcsere-, korábbi székelési szokás viszonylag gyors megváltozása, az addigi rendszer felborulása,  szorulás és hasmenés váltakozása, a vér megjelenése a székletben.

Érintettek lehetnek, a vashiányban, vérszegénységben szenvedők. A váratlanul megjelenő aranyér hátterében is állhat daganat. A bizonytalan alhasi fájdalmak és emésztési zavarok, tisztázatlan eredetű fogyás is jelzésértékűek lehetnek.

Mit együnk, ami segítheti a megelőzést?

Az étkezési rostok, zöldség-félék, gyümölcsök rendszeres fogyasztása, a kálcium, D-vitamin, magnézium bevitel rendkívül fontos. Tejtermékekből a túró, zsírszegény sajtok, fogyasztása, hal-fogyasztás gyakoribb beiktatása étrendünkbe, az állati zsiradékok fogyasztásának mérséklése.

A rendszeres és kiegyensúlyozott, de nem megterhelő fizikai aktivitás is sokat segíthet a megelőzésben.

 

Lejegyezte: Barátfalvy irén