A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Kell-e nyáron vitamint fogyasztani?

Sokszor lehet olvasni/hallani, hogy nyári időszakban nem szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat  és egyéb immunrendszert erősítő  étrend-kiegészítőket fogyasztani, mert  élelmiszereink tartalmazzák azokat.

Néhány gondolat erről, amit érdemes megfontolni.

Köztudott, hogy a táplálkozás fontos szerepet játszik a vitaminszükségletünk kielégítésében. A vitaminok  lényege, hogy az  emésztőcsatornából felszívódnak és támogatják a szervezet különböző életfolyamatait. A vitaminok szükségességére, a hiányuk hatására kialakuló közérzeti változás vagy betegség fellépése  hívja fel a figyelmet. Vitaminokról a  2013 évi   március  havi hírlevelünkben írtunk: http://www.relaxbolt.hu/vitaminok_fontossaga_42

 Mikor beszélünk optimális vitaminbevitelről?

Akkor, ha  a  vitaminok mennyisége olyan mértékű, hogy kielégíti a  szervezet normális működéséhez szükséges mértéket. Nos,  erre szokták azt mondani, amire a bevezetőben utaltam, hogy a friss gyümölcsök, zöldségek megjelenésének időszakában, ha abból ideális mennyiséget fogyasztunk, az elegendő vitamin-mennyiséget képvisel.

Sajnos ez nem ilyen egyértelmű!  Miért nem?

Erre egy könnyen érthető példa; mindannyian tudjuk, hogy a  gyümölcs rendkívül egészséges. Elfogyasztása után  elégedettséggel nyugtázzuk, hogy vitamint juttattunk szervezetünkbe. De mennyit?  Ez az, ami meghatározhatatlan. Ugyanis egy érett frissen leszedett gyümölcs valóban sok C-vitamint tartalmaz, de ha megvásároljuk az üzletben,  fogalmunk sincs róla, hogy azt mikor szedték le. Amíg az üzlet polcaira kerül, eltelhet 3-4 nap is, sőt vásárolhatunk akár 30-40 nappal korábban szedett gyümölcsöt is, amit fél-érett állapotban szedtek le. Előfordulhat, hogy a 4 napig tárolt gyümölcs vitamin-tartalma már felére csökkent. Ugyanakkor a gyümölcsök  magas C-vitamin tartalma  relatív, mert ahhoz, hogy  napi 1000 mg ideális C-vitamin igényt fedezzük, bizony elég sok gyümölcsöt el kellene fogyasztanunk. (l: lentebb)

Egy másik példa; a különböző környezeti,- vagy állapotváltozások kapcsán más-más mennyiségű vitamin-szükséglete van szervezetünknek. Ha több cukor-tartalmú ételt vagy italt fogyasztunk, több B1 vitaminra van szükségünk, amit a fogyasztott táplálékok nem is tartalmaznak.

Ha valaki intenzív sportolásba kezd, megint más a vitaminszükséglete.

Amennyiben fokozottan stresszessé vált életvitele, megint csak több vitamint igényel szervezete.

Ezek a példák azt igazolják, hogy bármennyire is egészségesek a természetes vitamin-források,  lehetséges, hogy nem elegendőek, ezért nem nélkülözhető a pótlásukról való gondoskodás.  Annál is inkább, mert szervezetünk azok legnagyobb részét nem tudja előállítani.

Néhány példa a gyümölcsök vitamintartalmára   vonatkozóan;

Kiwi / db   C-vitamin tartalma: 75 mg

Narancs vagy citrom / db C-vitamin tartalma: 53 mg

Egy átlagos méretű paradicsom / db  C-vitamin tartalma 25 mg

Könnyen felmérhető,

hogy mennyi gyümölcsöt kellene elfogyasztani ahhoz, hogy a napi 1000  mg C-vitamin szükségletet fedezni tudjuk  (pl, körülbelül  40 db paradicsomot vagy 2 kg narancsot vagy 13 db kiwit.)

A vitaminok mellett szervezetünkben szintén kis mennyiségben előforduló, energiát nem szolgáltató, ugyanakkor nélkülözhetetlen anyagok a makro- és mikroelemek. Hiányuk esetén számtalan tünetet  jelezhet a fáradékonyságtól a szexuális zavarokig. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy ezek a milligrammnyi mennyiségben előforduló elemek ilyen fontos szerepet játszanak. A makroelemek csoportjába tartozik a Na, K, Ca, Mg, P. A mikroelemekhez soroljuk a vasat, a cinket, a mangánt, a rezet, krómot, szelént, jódot.

Amikor vérvétel alkalmával szembesülünk egyes  vitaminok vagy ásványi anyagok hiányáról, klinikai vitamin-hiányról van szó. Ne várjuk meg, amíg betegség  jelzi, hogy  vitaminokból, ásványi anyagokból nincs elegendő szervezetünkben. Ma már számtalan olyan készítmény van, melyekkel pótolni lehet, a szervezet hiányállapotát.

Szent-Györgyi Alberttől
,,Ha pontosan megértjük a vitaminok működését és megfelelően alkalmazzuk őket, akkor az emberi szenvedést olyan mértékben tudjuk majd csökkenteni, amit ma még a legnagyszerűbb elme sem képes elképzelni."

Forgalmazott készítmények az Ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok menüpontban érhetők el.

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén