A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Koronavírus-járvány második szakasza

A koronavírus-járvány végigsöpört az egész világon, megváltoztatva  mindennapjainkat.  A természetesnek vett szokásaink, feladataink elvégzése komoly szervezést igényeltek.
A védekezés második szakaszához értünk.
“Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az életet. Ezért hétfőtől, május 18-tól vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, és a fővárosban is megszűnik a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténik.”
Tehát, még mindig nagyon fontos a COVID-19,  a koronavírus elleni védekezés. 
 Köztudott, hogy még nem áll rendelkezésre semmiféle gyógyszer, vakcina, ami segíthetne akár a megelőzésben, akár a már fertőzöttek gyógyításában.
 
Mi támogatja az immunrendszert?
Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindannyian  tudjuk, milyen vitaminok, ásványi anyagok segíthetnek immunrendszerünk támogatásában. A tudomány jelenleg egyetért abban, hogy a C, D-vitamin, a Kálcium, Magnézium, Cink, a Szelén elengedhetetlen a megfelelő védekezéshez és egészségünk megőrzéséhez.
 
A szervezetben hormonként funkcionáló D-vitamin hiánya jelentősen, akár 50%-kal növelheti számos betegség kialakulásának vagy fokozódásának kockázatát is. Ha az alapbetegségeket nem kezeljük megfelelően, a korona-vírus fertőzöttségnek is nagyobb az esélye a szervezetbe jutásra. Ezeknek az alap-vitaminoknak és ásványi anyagoknak  a szedése általában mindig fontos, de most még inkább fontosabb. 
Oda kell figyelnünk szervezetünk ásványi anyag és vitaminkészleteinek optimális szinten tartására
 
A jobb oldalon látható D3 - vitamin folyékony formában kapható, gyorsabb a beépülése, ételbe keverve vagy szájba csöppentve használható.
 
D3 Vitamin/GAL cseppek

 

Instrukciókat kaptunk, hogyan tudunk leginkább védekezni a korona-vírus terjedésével szemben. Ezeket igyekszünk és igyekezzünk is minél inkább betartani, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy minél kevesebb fertőzés történjen.
 
Járulékos problémák
Ugyanakkor a kialakult járvány-helyzetre  és a védekezéssel járó fegyelmezett életvitelre sokunk szervezete reagál tartós stresszválasszal. Számos, korábban nem várt problémával kell hirtelen megküzdenünk egyéni és csoportos szinten is. Ráadásul szembe kell néznünk különböző nehézségekkel, a személyes érintkezések mellőzésével, vagy éppen a személyes összezártság miatt kialakult  esetleges kényelmetlen helyzettel.
 
Nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, törekedjünk a tartós szorongás leküzdésére, mert a túl sokáig fenn álló stressz-helyzet túlságosan igénybe veszi a szervezet tartalékait, így könnyebben megbetegedhetünk.
A fentebb említett ásványi anyagok közül a magnézium a stressz egyik első számú ellenszere és felelős az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséért,  segíti az immun -és emésztőrendszer munkáját.  Tartós szorongás esetén nagyon fontos, de nem elegendő a magnéziumban gazdag táplálkozás.
 
A lehetőségekhez képest  fontos a minél több friss levegő és testmozgás, hiszen ilyenkor a katekolamin* nevű hormon termelődése miatt,  több magnéziumot vesz fel a szervezet.  
*A katekolaminok olyan, hasonló szerkezetű hormonok, melyeket a mellékvesék velőállománya termel. A katekolaminok (adrenalin, dopamin, noradrenalin) vérkeringésbe történő kiválasztása általában fizikális vagy érzelmi stressz hatására történik.
 
Ne hagyjuk, hogy a tartós stressz és az ebből fakadó alváshiány felőrölje szervezetünket.
Mi, magyar emberek a történelmünk során nagyon sok megpróbáltatáson mentünk keresztül, bíznunk kell, hogy a Korona-vírussal is megbirkózunk, hiszen az első szakaszon már túl vagyunk.
 
Addig még sokat kell küzdenünk, mert a  Covid-19 biztosan az életünk része lesz a következő hónapokban, hiszen a vírus utóhatásait még sokáig fogjuk érezni. 
 
Addig is tartsuk be
- a sűrű, alapos kézmosást, fertőtlenítést
- nyilvános helyeken a 1,5 - 2 méteres távolság-tartást egymástól
- szájmaszk, kesztyű viselését, ahol az szükséges
- aki teheti maradjon változatlanul otthon.
 
Nem csak a tüdőt támadhatja meg;
A járvánnyal foglalkozó írások  eleinte azt írták, hogy a COVID-19 vírus elsősorban a tüdőt támadja meg, kétoldali tüdőgyulladást okozhat, egyes esetekben súlyos légzési elégtelenséget okozva. Azonban a fertőzöttek esetén egy másik, súlyos betegség, a stroke gyakoribb előfordulását is megfigyelték.
A stroke, vagyis szélütés az agyi erek vérrög általi elzáródását jelenti, mely a keringés nélkül maradt agyterület nagysága és elhelyezkedése függvényében  okozhat sok esetben súlyos, akár maradandó neurológiai tüneteket.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi áll COVID-19 fertőzöttek esetén a vérrögök kialakulásának hátterében, ennek bővebb ismerete további vizsgálatokat igényel. Bármi is legyen a kiváltó ok, a megfigyelések alapján úgy tűnik, COVID-19 fertőzés esetén a stroke egyik legsúlyosabb formája, úgynevezett nagy-ér elzáródás jön létre: ekkor az agyat ellátó legnagyobb artériákban alakul ki a vérrög, elzárva a vér útját az ellátott agyterületek felé.
Minden esetre, ha valaki  stroke tüneteket észlel önmagán vagy hozzátartozóján a járvány-szigorításoktól függetlenül  hívjon mentőt, mert a vérrög feloldásának 4-5 órán belül meg kell kezdődnie, eltávolításának 24 órán belül meg kell történnie.
 
 
Lejegyezte,
Barátfalvy Irén
2020. május 17.