A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Melyik gyümölcs leggazdagabb antioxidánsokban?

 
Nálunk az utóbbi években tett szert ismertségre a gránátalma, kiváló egészségőrző hatása okán. Igazi szuper-élelmiszernek számít, több féle jótékony hatóanyagot rejt magában. Magyarországon sokáig, sem látni, sem vásárolni nem is lehetett.Találkoztam egy olyan cikkel, melyben egy külföldi fitoterepauta méltatta a gránátalma kiváló tulajdonságait, cím-sorában ez állt: 
„Hippokratész természetes gyógymódjai, amelyekről megfeledkeztünk”.
Ezek szerint, nem csak nálunk, hanem más felé is kissé feledésbe merült, s az utóbbi években újra előtérbe került. Szerencsére, mert annyi értékes hatóanyag használatát kár lenne kihagyni.
 
 
 
Perzsiából származik (Punica granatum), ahol viszont az egyik legrégebben ismert gyümölcs, Aphrodité gyümölcseként tartják számon. Az egészség, a fiatalság, a termékenység és az örök élet szimbólumaként emlegetik. Nem véletlenül! Ugyanis polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. 
 
Milyen egészségmegőrző hatásai vannak?
 
- az összes gyümölcs közül a legerősebb antioxidáns
- kiváló immunerősítő 
- jelentős a rák ellenes hatása
- gátolja a vérlemezkék összecsapódását, ezáltal megelőzheti a szívrohamot, strokot vagy az embóliát
- csökkenti a koleszterinszintet és egyéb kardiális rizikófaktorokat
- csökkenti a vérnyomást
- egyedülálló módon csökkenti a verőerekben található meszes plakkok mennyiségét, ez által gyorsítja a vér áramlását
- véd a depresszió és a csontritkulás ellen.

 

Ma már klinikailag bizonyított tény, hogy szinte ámulatba ejtő a jótékony hatása;

Kizárólag a gránátalmában található egy punicaligin nevű vegyület-, amely kivételes szív és érvédő hatású.  

A legfrissebb klinikai vizsgálatok alkalmával olyan szívbetegeket vizsgáltak, akiknek súlyos nyaki verőér (karotisz) elzáródásuk is volt. Napi 30 ml gránátalmalevet kaptak egy egész éven át. A pácienseknél nemcsak több, mint 12%-os vérnyomás csökkenést figyeltek meg, hanem azt is, hogy a meszes plakkjaik mintegy 30%-kal zsugorodtak. Azoknál a pácienseknél, akik nem fogyasztottak gránátalmalevet ezalatt az egy év alatt a plakkok 9%-os növekedését tapasztalták.
Egyéb gránátalma antioxidánsokkal folytatott klinikai vizsgálatok is a vérlemezkék összecsapódásának csökkenését és vérnyomás-csökkenést mutattak ki, valamint szívrohamok és az agyérgörcs (stroke) előfordulásának csökkenését. A gránátalma nemcsak a szív- és érrendszerre van kedvező hatással, de gátolja az emlő, prosztata, vastagbél, ráksejteket, a leukémiás sejteket és megakadályozza a tumorok növekedését.
Számos egyéb laboratóriumi kísérlet során találtak még rákellenes hatásokat. A gránátalmalé olyan növényi hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek fokozzák a szerotonin és ösztrogén receptorok aktivitását, ezáltal javítják a depresszió tüneteit és növelik a csonttömeget.
 
Hogyan fogyasztható ez a kiváló gyümölcs?
 
Fogyasztása - kétségtelen- nem olyan egyszerű, mint egy hazai almájé.
 
Kemény külső réteggel rendelkezik, melynek magja, leve és héja is fogyasztható. 
Készíthetünk gránátalma levet, szörpöt, ehetjük nyers gyümölcsként, salátába tehetünk belőle.
Sokáig nem tudtam, hogyan célszerű kibontani ezt a kemény héjú gyümölcsöt. Ha nem megfelelően bánunk vele elcsuroghat a hasznos leve, amiért nagy kár volna! Szakszerű  felbontása  ITT olvasható!
 
 
Néhány otthoni természetes felhasználása, terápiás céllal;
 
A héja is rendkívül egészséges, hiszen képes megszüntetni  gyomorgyulladást, hasmenést,  görcsös panaszokat is. 
A gránátalma héját szárítsuk meg. Majd forraljunk fel 200 ml vizet,  és  adjunk hozzá 10–12 g szárított héjat, 15–20 percig hagyjuk lefedve, - Utána fogyasztható.
Amennyiben hasmenést  szeretnénk sürgősen kezelni, akkor egy fél bögrével kell elfogyasztani, 10 perc múlva megszűnik a kellemetlen probléma. 
Ha mégsem érezzük magunkat jobban, akkor a háttérben valószínűleg több áll, mint egy szimpla hasmenés. Ezért 3 óránként egy fél bögrével igyunk a főzetből, így 5 óra múlva megszűnhetnek a panaszok.
A gyomorfekély, a vékonybelet érintő fekély, a vastagbélgyulladás kezelésére 7 napig a következő recept szerint kell fogyasztani a készítményt: a nap folyamán 100 ml főzetet kell meginni, négy részben, tehát egy adag 20–25 ml-t kell tartalmazzon. Az első adagot reggel, étkezés előtt kell meginni, majd 3 óránként a következő adagokat.
A kezelés egy hétig tart, de ha első napon fogyasztottunk a gyógyléből, a második nap szünetet kell tartani, majd ismét jöhet a kúra, utána ismét szünet következik.
 
Ha nem szeretünk bajlódni vele, alkalmazhatunk étrend-kiegészítőt;  Gránátalma Forte kapszula
 
Gránátalma forte kapszula
 
 
 
Anekdota a gránátalmáról;
 
Már az ókortól kezdve minden kultúrában fontos szerepe van, hol így, hol úgy. Rengeteg magja miatt a gazdagság és a termékenység jelképe volt az egyiptomiak számára. A perzsák és a kínaiak ugyanezt a jelentést tulajdonították neki, a hinduizmusban is ennek képviseletében jelenik meg, sőt, egyik elnevezése magyarázata szerint a női agyhoz tartották hasonlatosnak a gyümölcs szerkezetét. Az ókori görög mitológiában a termékenység mellett a halál gyümölcse is, mivel - bár Aphrodité ültette az első bokrokat - Perszephoné egy szem gránátalma miatt nem szabadulhatott a férje, Hádész mellől az Alvilágból. A zsidók úgy tartják, pontosan 613 magja van minden gránátalmának, és ez a szám épp megegyezik a Tóra parancsolataival, ezért mindenkinek muszáj enni belőle újévkor, rós hásánákor - ez persze nem feltétlenül igaz, a becslések 200 és 1400 közé teszik a gyümölcs magjainak számát. Több elmélet szerint az alma, amelyből Ádám és Éva evett a Paradicsomban, a tudás fájáról, valójában gránátalma volt. A reneszánsz festészet már csak szépsége miatt is szerette szereplői kezébe adni, Sandro Botticelli festményén a kisded Jézus szorongat egy szép példányt.