Kivel nem fordult még elő, hogy nem jutott eszébe egy név, egy évszám, vagy valamilyen történet részlete? Szinte bárkivel előfordulhat ilyen.
Sokan úgy gondolják, hogy a memóriaproblémák az öregedéshez köthetők. Pedig ez nem egészen így van.
Kevesen tudják, hogy a memóriagyengülés már 30 éves kor körül kialakulhat.
Mi váltja ki a memória gyengülését?
Több oka is lehet;
- az agynak, ugyanúgy mint minden szervünknek táplálékra van szüksége. Ha nem kapja meg agyunk a megfelelő táplálékot az agyműködés és az idegrendszer támogatásához, előbb-utóbb problémák jelentkezhetnek szellemi és fizikai teljesítőképességünk terén
- az agyi vérkeringés elégtelensége, a nem megfelelő vérnyomás és vércukorszint jelentősen hozzájárulhat a memória-vesztéshet
- ha az agy nem kap elegendő vért és oxigént (például érelmeszesedés miatt), szintén koncentráció csökkenést, memória gyengülést eredményezhet.
Hogyan őrizhetjük meg jó emlékezőtehetségünket?
Nem kétséges, hogy a memória gyengülés okai ellen tenni kell, leginkább a megelőzés szintjén.
Fontos zsírsav a lecitin, ami segítségünkre lehet a memória-problémák terén;
Mely élelmiszerekben van lecitin?
1. növényi eredetű élelmiszerekben
2. hüvelyesekben
3. teljes kiőrlésű gabonákban
4. állati eredetű élemiszerekben
A lecitin egy zsírszerű anyag, melyet foszfolopidnek hívnak. A sejthártyák, melyek a tápanyagok sejtbe való ki-bejutását teszik lehetővé, nagyrészt lecitinből állnak. Szinte a szervezet valamennyi funkionális folyamatában részt vesz.
1975-ben publikált kísérleti munkákról közre adott írás igazolta, hogy a lecitin napi bevitele, az emberi szervezetben növeli az agy kémiai aktivitását, a tanulási képességet, támogatja a memóriát, a jó beszéd-készséget, az egyensúlyt, javítja az érzelmi állapotot, a jó alvást, ami szintén támogatja a szellemi teljesítést.
A lecitin jótékony hatású az érelmeszesedés megelőzésében, segíti a tiamin (B1-vitamin) májba és az A-vitamin belekbe történő felszívódását és részt vesz az agyi működési folyamatok fenntartásában.
Továbbá a jó lecitinnek májvédő hatása van, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását, mérsékli az alkoholfogyasztás és a mérgezések okozta májkárosodások súlyosságát.
A lecitin továbbá csökkentheti a koleszterinszintet, tisztíthatja az érfalakat, erősítheti a szívizomzatot. Fogyasztása hozzájárulhat a sejtek, izmok, idegsejtek állapotának javításához.
Rendszeres fogyasztása nagymértékben csökkentheti vagy megszüntetheti az ízületi fájdalmakat. Kiváló roboráló és tonizáló szer, jó székletlazító és puffadás gátló hatású.
Erősítheti a haj szerkezetét, csökkentheti a hajhullást. Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők, időjárási frontokra érzékenyek, sportolók számára nélkülözhetetlen. Időskori demencia enyhítésére és emlékezet javításra javasolt.
Sőt kezdeti kísérletekkel utalnak arra a jó hírre, miszerint esetleg az Arzheimer-kór kezelésében és a rákterápiában is használható segítség lehet.
Agykarbantartó tippek
- Az agy működését felfrissíti a jó levegőn végzett könnyű fizikai munka, például a kertészkedés, a nyugodt tempójú séta.
- A tudatos lazítás megnyugtatja, egyben serkenti is az agyat (a relaxáció kifejezetten hasznos lehet).
- A szellemi erőnlét fokozására alkalmasak: az olvasás, a sakk, a keresztrejtvény fejtés, de a logikai, sőt a kártyajátékok is.
A lecitin alkalmazása;
Fentebb, az illusztrációs képeken látható, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak lecitint. Ha ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása akadályba ütközik vagy bármilyen ok folytán nem alkalmazható, étrend-kiegészítő formájában pótolható a hiánya.
A lecitin kapható folyadék, kapszula, granulátum formában. A folyadék és a granulátum azért előnyös, mert bele keverhető bármilyen italba, joghurtba. A lecitin előfordul komlex termékekben is, pl: Memolife Max kapszulában, a GinkgoBiloba kapszulában, a Vita spray-ben, melyek komplexitásuk miatt praktikusabbak. Ezek a jótékony tulajdonságok természetesen akkor fejtik ki hatásukat, ha a lecitin rendszeres szedése biztosított.
Figyelni kell arra, hogy szervezet semmiféle ásványi anyagban és vitaminban ne szenvedjen hiányt.
A fogyasztható mennyiség nincs maximalizálva, mellékhatása nem ismert.
Fogyókúrás céllal fogyasztva az intenzívebb hatás érdekében a fenti mennyiség a túladagolás veszélye nélkül növelhető.
Néhány hónappal ezelőtti hírlevelünkben az Omega3 zsírsavakról írtunk, mely jelentős szerepet tölt be,
- az erek rugalmasságának megőrzésében
- támogatják a szervezet jó vérkeringését
- a magas vérnyomás kialakulását, valamint a szívbetegségek kockázatát csökkentik
- a koncentráció képességet növelik,
tehát az Omega 3 állandó segítség az agyi funkciók fejlesztésében, a jó memória fenntartása érdekében.
Lejegyezte:
Barátfalvy Irén