A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

Kategóriák

Memória - ha meginog

Kivel nem fordult még  elő, hogy nem jutott eszébe egy név, egy  évszám, vagy valamilyen történet részlete?  Szinte bárkivel előfordulhat ilyen.

Sokan úgy gondolják, hogy  a memóriaproblémák  az öregedéshez köthetők.   Pedig ez nem egészen így van.

Kevesen tudják, hogy a memóriagyengülés már 30 éves kor körül kialakulhat.

Mi váltja ki a memória gyengülését?

Több oka is lehet;

- az agynak, ugyanúgy mint minden szervünknek táplálékra van szüksége. Ha nem kapja meg agyunk a megfelelő táplálékot az agyműködés és az idegrendszer támogatásához, előbb-utóbb problémák jelentkezhetnek szellemi és fizikai teljesítőképességünk terén

- az agyi vérkeringés elégtelensége, a nem megfelelő vérnyomás és vércukorszint jelentősen hozzájárulhat a  memória-vesztéshet

- ha az agy nem kap elegendő vért és oxigént (például érelmeszesedés miatt),  szintén koncentráció csökkenést, memória gyengülést eredményezhet.

Hogyan őrizhetjük meg  jó emlékezőtehetségünket?

Nem kétséges, hogy a memória gyengülés okai ellen tenni kell, leginkább a megelőzés szintjén.

Fontos zsírsav a lecitin, ami segítségünkre lehet a memória-problémák terén;

Mely élelmiszerekben van lecitin?

1. növényi eredetű  élelmiszerekben

     

2. hüvelyesekben

3. teljes kiőrlésű gabonákban

4. állati eredetű élemiszerekben

A lecitin egy zsírszerű anyag, melyet foszfolopidnek hívnak. A sejthártyák, melyek a tápanyagok sejtbe való ki-bejutását teszik lehetővé, nagyrészt lecitinből állnak. Szinte a szervezet valamennyi funkionális folyamatában  részt vesz.

1975-ben publikált kísérleti munkákról közre adott írás igazolta, hogy a lecitin napi bevitele, az emberi szervezetben növeli az agy kémiai aktivitását, a tanulási képességet, támogatja a memóriát,  a jó beszéd-készséget, az egyensúlyt,  javítja az érzelmi állapotot, a jó alvást, ami szintén támogatja a  szellemi  teljesítést.

A lecitin jótékony hatású az érelmeszesedés megelőzésében, segíti a tiamin (B1-vitamin) májba és az A-vitamin belekbe történő felszívódását és részt vesz az agyi működési folyamatok fenntartásában.

Továbbá a  jó lecitinnek májvédő hatása van, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását, mérsékli az alkoholfogyasztás és a mérgezések okozta májkárosodások súlyosságát.

A lecitin továbbá csökkentheti a koleszterinszintet, tisztíthatja az érfalakat, erősítheti a szívizomzatot. Fogyasztása hozzájárulhat a sejtek, izmok, idegsejtek állapotának javításához.

Rendszeres fogyasztása nagymértékben csökkentheti vagy megszüntetheti az ízületi fájdalmakat. Kiváló roboráló és tonizáló szer, jó székletlazító és puffadás gátló hatású.

Erősítheti a haj szerkezetét, csökkentheti a hajhullást. Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők, időjárási frontokra érzékenyek, sportolók számára nélkülözhetetlen. Időskori demencia enyhítésére és emlékezet javításra javasolt.

Sőt kezdeti kísérletekkel utalnak arra a jó hírre, miszerint esetleg az Arzheimer-kór kezelésében és a rákterápiában is használható segítség lehet.

 

Agykarbantartó tippek

  1. Az agy működését felfrissíti a jó levegőn végzett könnyű fizikai munka, például a kertészkedés, a nyugodt tempójú séta.
  2. A tudatos lazítás megnyugtatja, egyben serkenti is az agyat (a relaxáció kifejezetten hasznos lehet).
  3. A szellemi erőnlét fokozására alkalmasak: az olvasás, a sakk, a keresztrejtvény fejtés, de a logikai, sőt a kártyajátékok is.

 

A lecitin alkalmazása;

Fentebb, az illusztrációs képeken látható, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak lecitint. Ha ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása akadályba ütközik vagy bármilyen ok folytán nem alkalmazható, étrend-kiegészítő formájában pótolható a hiánya.

A lecitin  kapható folyadék, kapszula, granulátum formában. A folyadék és a granulátum azért előnyös, mert bele keverhető bármilyen italba, joghurtba. A lecitin előfordul komlex termékekben is, pl: Memolife Max kapszulában, a GinkgoBiloba kapszulában, a Vita spray-ben, melyek komplexitásuk miatt praktikusabbak. Ezek a jótékony tulajdonságok  természetesen akkor fejtik ki hatásukat, ha a lecitin rendszeres  szedése biztosított.

 

Figyelni kell arra, hogy szervezet semmiféle ásványi anyagban és vitaminban ne szenvedjen hiányt.

A fogyasztható mennyiség nincs maximalizálva, mellékhatása nem ismert.

Fogyókúrás céllal fogyasztva az intenzívebb hatás érdekében a fenti mennyiség a túladagolás veszélye nélkül növelhető.

 

Néhány hónappal ezelőtti hírlevelünkben az Omega3 zsírsavakról írtunk, mely jelentős szerepet tölt be, 

- az erek rugalmasságának megőrzésében

- támogatják a szervezet jó vérkeringését

- a magas vérnyomás kialakulását,  valamint a szívbetegségek kockázatát csökkentik

- a koncentráció képességet növelik,

tehát az Omega 3  állandó segítség az agyi funkciók fejlesztésében, a jó memória fenntartása érdekében.

 

 

 

Lejegyezte: 

Barátfalvy Irén