Miért rendkívül fontos a K - vitamin?
Járókelőket kérdeztek a K – vitaminról, - mit tudnak róla. Nagy többségük nemleges választ adott, mert nem ismerik.
Mégpedig azért nem, mert méltatlanul kevés tájékoztatást adtak róla, sokáig nem voltak olyan publikációk, melyek ismeret-terjesztésként szolgálhattak volna, hogy milyen rendkívül fontos szerepe van az emberi szervezetben a K - vitaminnak.
K-vitaminnak milyen jótékony hatásai ismertek?
- a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, segítő hatása nagyon lényeges, ha pl. véletlen vérzéses balesetet szenvedünk
- jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját
- egyes kutatások szerint a csontok felépítéséhez is szükséges, - nagy szerepet játszik a kalcium egyensúlyának szabályozásában, illetve aktívan részt vesz a csont ásványianyag-hiányának megelőzésében is. Továbbá egyensúlyba hozza a szervezetben a kalciumszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit. Az egyik legfontosabb a kalcium-lerakódás szabályzásának feladata. Ez úgy működik, hogy a K-vitamin elősegíti a kalcium beépülését a csontokba ezáltal megelőzi az érrendszer és a vesék meszesedését.
- K-vitamin segítségével olyan vegyület keletkezik az agyban, amely segíthet a degeneratív agyi betegségek kivédésében. A vitaminnak köszönhetően csökken az agyban az oxidatív stressz és a gyulladás mértéke, ami redukálja e betegségek kockázati tényezőit.
- tanulmányok számoltak be arról , hogy a K-vitamin csökkentheti a májdaganat kialakulásának esélyeit is.
A K - vitamin fajtái
A K-vitaminnak két féle formája létezik a K1 és K2 vitamin. A K1-vitamin a véralvadási folyamatokban vesz részt, amíg a K2-vitamin a csont és szív egészségre van kedvező hatással.
A K-vitamin felét K1 vitamin formájában táplálékainkkal visszük be szervezetünkbe. A K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj.
A K2 – vitamint állati eredetű és fermentált élelmiszerekben fordul elő. A bélben megfelelő előanyagokból keletkezik, jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével. K2-vitaminforrásnak számítanak a magas zsírtartalmú tejtermékek, tojássárgája, máj és az olyan fermentált élelmiszerek, mint pl. a savanyú káposzta.
A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben.
K -vitamin étrend-kiegészítők
Ha élelmiszerekkel nem viszünk be elegendő K-vitamint szervezetünkbe, akkor vigyük be étrend-kiegészítők fogyasztásával. A K2-vitamin kedvező hatása D-vitamin-kiegészítéssel tovább növelhető, mert ennek a két vitaminnak szinergikus hatása van egymásra.
Az biztos, hogy a K-vitamin kulcsszerepet játszik a szervezet élettani működéseiben. A megfelelő egészségi állapot fenntartásának érdekében fontos a megfelelő mennyiségű K-vitamin jelenléte szervezetünkben.
Az 1929-ben beazonosított K – vitamin is bekerült a vitamin kutatások fókuszába, hogy magas színvonalú tanulmányokkal még ismertebbé váljon további jótékony hatása.
Amire fontos oda figyelni
K-vitamin szedése odafigyelést igényel azoknál, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek vagy vérzékeny betegségben szenvednek. Ugyanis a túlzottan megnőhet a véralvadás veszélye a két szer együttes hatása miatt.
Továbbá, akik E-vitamint és/vagy A-vitamint szednek: az E-vitaminnak már eleve enyhe véralvadás gátló hatása van, ezért különböző intervallumban vegyék be a két féle gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt. Az A-vitamin pedig gátolja a K-vitamin felszívódását, szintén ajánlott különböző időpontokban bevenni azokat.
Lejegyezte.
Barátfalvy Irén