A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Nátha kezelése otthon

Az őszi/téli időszak legjellemzőbb  vírusos fertőzései a torokgyulladás, rekedtség, köhögés. Ezeket többnyire vírus fertőzések okozzák.

Gyulladást váltanak ki a garatban és ismerős tünetek kíséretében, köhögést válthatnak ki, fájdalmat okoznak, hangunk megváltozását is előidézhetik. Többnyire nem járnak lázzal, ha mégis, csillapításáról gondoskodjunk.

 

A gyakorlatban, a népi gyógyászatban több módszer ismeretes a náthás megbetegedések kezelésére.

Mik is ezek a praktikák, amivel  érdemes próbálkozni, ha a tünetek jelei jelentkeznek, de megelőzés gyanánt is;

1. Nagyon hasznosak a gyógyteák. Sok féle gyógytea kapható, melyeket szinte a bőség zavara jellemez.

A felső légúti megbetegedésekre leginkább a hársfa, kamilla, gyömbér, echinacea (bíbor kasvirág) ajánlatos. Antoxidáns tartalmuk segít a fertőzések leküzdésében. Mindig melegen fogyasszuk, mert a benne lévő hatóanyagokon kívül, torkunknak a meleg  folyadék is jót tesz. Sőt javasolt a fokozott folyadék fogyasztás, mert a hidratáltság is elősegítheti gyógyulásunkat.

2. Ha náthásnak érezzük magunkat, de megelőzként is rendszeresen szedjünk  naponta  C-vitamint és Cinket

Mindkettő hozzá járul az immunrendszer működésének normalizálásához.

C-vitamin, 1000 mg /nap

Cink, 10-20 mg /nap

3. Köztudott, hogy a méz fogyasztása szintén kedvező, akár teában vagy kanalazva kifejti  vírusellenes hatását.

4. Szinte azonnal érezhető a gargarizálás jótékony hatása. Egy pohár langyos vízben  fél kis kanálnyi sót tegyünk, az így képzett oldat markánsan fellép a letapadt váladék ellen és a fájdalmat is csökkenti. Naponta háromszor is alkalmazhatjuk.

Had ajánljam saját tapasztalatomat.

Fél pohár vízbe 2-3 csepp SunBreeze olajat csöpögtetek, esténként ezzel gargarizálok.

Kiváló hatású.

5. Alkalmazhatunk meleg  borogatást  mellkasunkra, torkunkra. Jól is esik és jótékonyan hat.

6. Használhatunk Rézkendőt fájó torkunkra tekerve, kellemes hatást érünk el vele.

7. A gyógyulást a levegő párásítása is elősegíti. A fájó torkot a száraz levegő is irritálhatja.  Különböző párásító készülékeket lehet kapni, és létezik  légzéskönnyítő olaj, amit a párologtatóba csöpögtetve szintén segíti légzésünket.

8. Jót tesz a gőzölés is, ami oldja a lerakódásokat. A gőzölgő  készülék,  fölé hajolva arcunk bőrén izzadást vált ki, hatására  könnyebbnek érezhetjük magunkat, ha orrunk, arcüregünk is fertőzött.

9. Ne feledjük nagyanyáink bölcsességét, a forró húsleves a náthával szemben aranyat ér.

10. Köhögés, allergiás tünetek esetén a Fekete retek fogyasztása ősidők óta alkalmazott terápia. A fekete retket felszeletelve is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle mézes italt is. Egy retek-gumóban,  alapos megmosás után, egy kis üreget képezünk, majd átfúrjuk. Az üregbe mézet teszünk, ami egy kis idő után a retek alján lévő kis nyíláson átcsorog, kioldva a retek levét, szirupot képezve. Teába kiváló ízesítő és köhögés csillapító.

11. Fogyasszunk olyan ételt, amihez passzol az  Oregánó. Az Oregánó inkább fűszerként ismert, pedig annál sokkal több jótékony hatása van. Teaként is fogyasztható.

Antioxidánsokban gazdag, baktérium,- vírus – és gombaölő hatással is rendelkezik. Ezen tulajdonságainál fogva  hatékonyan segíti a köhögés csillapítását, a felső légúti megbetegedéseket, a hörgők, tüdő  könnyebb áramlását.

 

12. Ne feledjük,  hogy vírusos és bakteriális fertőzés esetén  szervezetünk több pihenést és alvást igényel.. Ilyen esetben az alvás is egy fajta terápia. Elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

 

13. Az 1, 2, 10, 11 pontban említett teák és egyéb szerek kaphatók tabletta, kapszula, cseppek formájában is. 

 

Néhány napi otthoni praktika alkalmazása nem hozna jobbulást, ne mulasszuk el  az orvost felkeresni.

 

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2021.11.05.