A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Számvetés és tervezés

Az év vége és az új év kezdete mindenkit valamilyen módon számadásra buzdít. Érdemes szembenézni önmagunkkal, hogy értékeljük az elmúlt évet.

Sokan mondják, hogy  az ő életükben nem történt semmi különös. Mindenki életében történik valami, amit érdemes átgondolni, és levonni belőle a tanulságot.

Vegyük számba az elmúlt évet, időrendi sorrendben, vagy akár ahogyan eszünkbe jutnak az események. Csoportosíthatjuk az örömteli történéseket és azokat, melyek esetleg bánatot okoztak vagy próbatétel elé állítottak bennünket.

Csoportosíthatjuk családtagjaink, barátaink, munkatársaink, szűkebb lakóközösségünk vonatkozásában a történteket.

Ha a múlt év elején készítettünk  tervet vagy csak éppen összeírtuk a fontos teendőinket, mit akarunk megvalósítani az év folyamán, vegyük elő. Összehasonlíthatjuk az egy évvel korábbi feljegyzésünkkel a megvalósulásokat, mérleget vonhatunk, hogy mennyire voltunk következetesek. Ha nem sikerült valamelyik ütemezésünk, mi volt az oka, mi térített el bennünket a megvalósítástól.

Átgondolhatjuk, hogyan csinálnánk másként ma azt, amit egy éve tettünk bizonyos dologban.

Vannak-e olyan problémák a dolgaink között, amik már máskor is előfordultak, sőt akár sorozatosan elkövetünk valamit, amiről tudjuk, hogy nem úgy kellene, mégis szinte ösztönösen ugyanazt a hibát elkövetjük.

Gondoljuk át, előfordult-e, hogy megbántottunk valakit. Ha -igen-, bocsánatot kértünk az illetőtől, próbáltuk jóvá tenni? Amennyiben minket bántottak meg, megbocsájtottunk a másik félnek? Vonjunk mérleget, mi az amiben megtettünk mindent, amit lehetett, és mi az amit elhanyagoltunk, elodázgattuk, pedig megtehettük volna. A tanulságok levonása felér egy önismereti vallomással.

 

Nagyon sokat tanulhatunk, okulhatunk ezekből az elmélkedésekből. Sőt, le is vonhatjuk a következtetést, hogy mennyit haladtunk előre; mi a tanulsága az éves számvetésünknek.

Előző évi mérlegünk tükrében és az előttünk álló feladatok ismeretében összeállíthatjuk új éves tervünket.

Új év - új tervek..

Az új évre sokszor úgy gondolunk, mint egy új lehetőségre. Végül, az is!

A terv vagy ütemezés szó kapcsán sok ember hivatalos dolgokra gondol.

A saját magán-életünk dolgai is odafigyelést, rendszerezettséget  igényelnek, csak más szituációkban. Természetesen a kivitelezése sem olyan, mint például egy vállalkozási profil tervezése.

Magán célra rendszeresíthetünk  egy kis füzetet, egy külön naptárba bejegyezhetjük feladatainkat, amit  akár naponta forgatunk, rápillantunk, s nem merül feledésbe, kisebb az esélye a halogatásnak. Beírhatjuk telefonunk jegyzet, feladatok részébe is. Számítógépünkön is vannak lehetőségek kialakítani feladat-feljegyzéseinket. Kinek hol praktikus...

Érdemes átgondolni, hogy mit szeretnénk elérni, megvalósítani, valóra váltani az új évben. Érdemes az új év első napjaiban átgondolni az előttünk álló év feladatait. Ha nem sikerült valamit megoldani a múlt évben, feltétlenül ütemezzük be az új évre. Sokan szilveszterkor fogadkoznak, hogy ezt meg azt meg fogják valósítani az új évben. Célszerűbb átgondoltan, csak magunkra koncentrálva összeállítani terveinket. A szilveszteri emelkedett hangulatban tett ígéreteket, talán másnap már másként látjuk, vagy olyan dolgokban fogadkozunk, amit nem tudunk betartani.

Kutatások szerint a szilveszteri fogadalmak 75-80 százaléka nem valósul meg.

A szó elszáll, az írás megmarad – szoktuk mondani. Ha komolyak, reálisak a tervek, és leírjuk, fontosabbá, egyértelműbbé válik számunkra a cél. Olyan, mintha ígéretet tennénk önmagunknak. Erre is vonatkozik a mondás, "az ígéret szép szó, ha megtartjuk, úgy jó".,- igaz ez akkor is, ha saját vonatkozásunkban alkalmazzuk.

A 2017 évi tervezéshez szeretnék egy javaslatot adni. Örülnék, ha bekerülne  az Ön terveibe is a szűrővizsgálatok előjegyzése, ami az egészségmegőrzés  leghatékonyabb eszköze.

A "Szűrővizsgálatok fontossága" című cikkünket felelevenítendő, kérem kattintson rá, és amely szűrővizsgálatnak szükségességét látja, jegyezze elő 2017- évi naptárába.

Bizonyára egyet értünk abban, hogy a legfontosabb dolog az egészségünk, és annak megőrzése. Tegyünk is érte!