A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

Kategóriák

Tavaszi megújulás

A téli  hónapok  után alig várjuk, hogy a  lehangoló szürkeség  helyett megjelenjen a kék, napsütéses égbolt. A  természet megújulása hatással van ránk, s mi emberek is, ki-ki igénye szerint vágyik a  külső - belső megújulásra. Ilyenkor rendszerint tervezünk valamit, van akinek eszébe jut az év eleji fogadalom is, talán még nem késő ráerősíteni,  vagy újabbra elszánni magunkat.

Fontos momentum  életünkben a  tavaszi  évszak-váltás. Különösen azoknak, akiknél a téli időszak fáradtságot, levertésget, rosszkedvet, esetleg depressziót váltott ki. 

A tavaszi megújulással szerencsések vagyunk, mert a jobb idő, a napsütés, az energiák szabad áramlása segítségünkre lesz.

Tapasztalta már, hogy amikor napsütéses, szép  idő van, vidámabbak az emberek?  A zöldellő természet lelkünket is felszabadultabbá teszi. Ilyenkor könnyebb döntést hozni.

Gondoljuk át, min szeretnénk változtatni. Mik azok a terhek amit a tél folyamán cipeltünk, és szeretnénk tőle megszabadulni. Vegyük ezeket sorra.  Mint minden, ez esetben is, először   fejben dől el az egyénenkénti változtatás szükségessége. Ami legfontosabb, pozitívan álljunk hozzá.

Alábbiakban elsősorban az egészségünkkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk;

Az alábbi címszavakkal kapcsolatos teendőket érdemes átgondolni, s aki szükségét érzi, megvalósítani;

-   Tisztító kúra

-   Tudatos táplálkozás

-   Figyelem a test alapvető szükségleteire

-   A mozgás fontossága

A Húsvét előtti időszak fő jellemzője a tisztító kúra, a  böjtölés, ami a téli időszak alatt szervezetünkben felgyűlt salakanyagok távozását hívatott megvalósítani. A méregtelenítéssel elsősorban a máj-meridiánját kell erősítenünk. Ezzel egy kíméletes fogyókúra veszi kezdetét.

Kezdjük a napot egy csésze meleg, citromos vízzel, ami  tisztító hatású szervezetünkre, és vitalizál. Jó hatással van a gyomorra.  Aki már megtapasztalta jótékony hatását, bizonyára nem kell biztatni, hogy  a tisztítókúra végeztével is érdemes folytatni.

A napi étkezést mindenki igénye és elérendő célja alapján választhatja ki;

Méregtelenítési módszerekből néhány;

LÉBÖJT

Sokat lehet hallani a léböjtről. Gyakorlatilag étrendünkből a szilárd táplálékok átmeneti kizárását jelenti. A jól megválasztott léböjt jó hatású, de túlzásba vinni nem szabad. Érdemes a fokozatosság elvét alkalmazni, vagyis először csak hetente 1-2 napig tartsunk  léböjtöt. Ha megszoktuk és sikerült olyan zöldségekből vagy  gyümölcsökből készíthető italokat előállítani, melyek  kedvünkre való és nincs mellette éhség-érzet, akár 1-2 hétig is alkalmazhatjuk. Az eredeti böjt, ami vallási, ősi eredetű 40 napig tartott. Ez a mai rohanó világban szinte megvalósíthatatlan, de nem is célszerű, hiszen teljesen más ma már az életvitelünk. A léböjt egyébként eléggé megosztó, sokan elképzelni s tudják.

ZÖLDSÉG-KÚRA

A másik salaktalanító módszer a zöldség-kúra, ami egy alkalommal  2-3 napnál nem kell, hogy hosszabb legyen, hacsak nem kedveli meg annyira, hogy szívesen fogyasztja, vagy akár vegetáriánussá szeretne válni.  Ezekben a napokban  a választott zöldségek mellett néhány szelet teljes kiőrlésű kenyér is szerepelhet még étrendünkben, és gyümölcs is. Sót és zsiradékot mellőzzük ezekben a napokban. Előnye, hogy kitűnően lúgosítja a szervezetet, ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet és rostot viszünk be a szervezetünkbe. A kúra segít enyhíteni vagy eltüntetni a szem alatti karikákat, és az egyik legjobb módszer  narancsbőr ellen.

GYÓGYTEÁK

Sok féle gyógytea áll rendelkezésre, ami szintén segítségünkre lehet a salaktalanítási folyamatban, és hatással van a testsúlycsökkentésben is;

Calli tea,   Nyirokérrendszer salaktalanítása

Máj-meridián tea,

különböző zöldteák, szűztea.

     Méregtelenítő-Calli tea-akupunktúra tűk nélkül - fahéjas, 10 db/doboz

Aki szívesebben fogyasz étrendkiegészítőket, választhat weboldalunkon  méregtelenítő hatású étrend-kiegészítők között.

A méregtelenítés része még a helyes légzés, valamint a napi helyes anyagcsere-folyamatok, a kiválasztások (vizelet, széklet).

Ügyeljünk a jó és elegendő alvásra, mert az is harmonizálja a szervezetet. A leghatékonyabb alvási intervallum  11 és 1 óra közötti, amikor  a szervezet energia felvevő képessége a legoptimálisabb.

Bármelyik méregtelenítő kúrát választjuk

- sok folyadékot fogyasszunk, mert a folyadék mossa ki szervezetünkből a salakanyagokat

- a kúra alatt kerüljük az alkohol fogyasztást

- csak olyan gyógyszert vegyünk be, ami feltétlen fontos

- mesterségesen előállított élvezeti szereket, drogot egyáltalán ne fogyasszunk.

 

Fontos a rövid böjt után a tudatos, helyes étrend összeállítása, melynek teljes értékű proteinben és aminosavban gazdag ételeket kell tartalmaznia. Külön fordítsunk gondot a nyomelemek pótlására, mert különben nem indul be a zsírbontás.

Sokszor esett már szó hírleveleinkben a mozgás fontosságáról. A tavaszi megújulásnak és az esetleges fogyókúrás folyamatnak a mozgás is része, a megfelelő testmozgás kiválasztásával.

A fogyó kúra hosszabb folyamat, különösen, ha a súlytöbblet  nagyobb.. Hiába szeretnénk azonnali módszerekkel sikert elérni. Nem megy egyik napról a másikra. Kitartást, türelmet igényel, és meghozza az eredményt.

 

Jegyzet;

Teljes kiőrlés: A gabona teljes kiőrlése azt jelenti, hogy a gabonamag minden részét megtartják a feldolgozás során. Tudjuk, hogy a maghéj gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, a sejtkárosító szabad gyököket megkötő antioxidánsokban, valamint az egészség szempontjából fontos, telítetlen zsírsavakban. Minél nagyobb mennyiségben fogyasztunk teljes kiőrlésű gabonát, annál inkább csökken az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélye. A fő kockázati tényezők a szívbetegségek és a szélütés (stroke) kialakulása szempontjából, a teljes kiőrlésű gabonamagvak egészségvédő hatása egyértelműen igazoltnak tekinthető.

Protein: A protein, vagyis fehérje elengedhetetlen a száraz izomtömeg fenntartásához és az izomnövekedéshez.

Aminósav:Az aminosavak az emberi testben mindenhol megtalálható alapvető tápanyagaink egyikének, a fehérjéknek az alkotóelemei. A test szöveteinek képződéséhez többféle aminosavból felépülő fehérjére van szükség