A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Tisztítókúra tél elején

A népi bölcselet szerint minden évszakváltás előtt tisztító kúrát kellene tartani. A téli időszak előtt érdemes beiktatni, felkészíteni szervezetünket a téli időszakra.

Ez a jelenkori  javaslatokkal is összhangban van. Számtalan írás, cikk, video foglalkozik ezzel  a témakörrel.

Egyre több helyen kínálnak  lúgosító étrendet, böjt kúrákat, különböző klubok alakulnak, tanfolyamokat indítanak, hogy minél helyesebben alakíthassuk ki  mindennapi  étkezési, életviteli szokásainkat.

A tisztítókúráknak számtalan formája létezik külsőleg, belsőleg egyaránt. Teljes  tisztításról  akkor beszélhetünk, ha  a külső és belső  tisztítási folyamatok összhangban vannak.

Mik azok a külső  tisztítási  eljárások?

- Elsősorban a testmozgás. A testmozgásnak számtalan módja lehet, a gondot inkább a kiválasztás okozza. Ugyanis mindenkinek saját  elképzelése szerint kell kiválasztani azt a módszert, ami leginkább kedvére való, hogy a mozgásban örömét lelje.  Ma már nagyon sok féle testedzés létezik, de nem feltétlenül a legmodernebb  módozatok jelentik a leghatásosabb eredményt. Egyszerű gyaloglás is hatásos lehet, ha rendszeresen  és  legalább napi 30 perces idő ráfordítással végezzük. A megfelelő mozgás  végzésekor gyorsul a vérkeringésünk, több vér áramlik a belső szerveinkhez, több oxigén jut el a sejtekhez. Ugyanakkor gyorsul az anyagcsere, és a kiválasztás is. Ekkor egy sor kedvező folyamat indul el a szervezetben, melynek eredménye, hogy  sejtjeink nagy része megújul,  regenerálódunk.

- Nagyon fontos a megfelelő  légzés. Erről szól egy régi szanszkrít mondás,  miszerint a „Légzés, maga az élet. Ha jól  lélegzel, sokáig élsz a Földön”.  Tehát érdemes a helyes légzési technikát megtanulni.

Amikor mélylégzést végzünk, igénybe vesszük a rekeszizmot, ezáltal oxigén jut a tüdőbe és nyomást gyakorol a hasra. A nyomás hozzájárul a jó emésztéshez, az oxigénellátottság növeléséhez, pozitívan befolyásolja a vér összetételét és a keringést. Kilégzéskor eltávozik a széndioxid, ami a savtalanítási folyamat fontos eszköze. Tartsuk számon, hogy lehetőség szerint 2 óránként végezzünk mélylégzést.

- A szellemi gyakorlatok is hozzátartoznak  szervezetünk optimális működéséhez. Pl. a lazító, kikapcsolódást eredményező  meditálás  vagy  zene hallgatása, esetleg  olyan szabad foglalkozás, mellyel feszültséget, stresszt le tudunk vezetni. Ez is emberenként változik, hogy kinek mi a legmegfelelőbb, mivel tud legjobb eredményt elérni.

- Rendkívüli méreganyag forrás, a rohanó világ velejárója a szorongás, a félelem, a düh, a harag  -óriási lelkiteher. Aki sokszor van kitéve ezeknek a hatásoknak, vagy alapvetően negatív gondolkodású, az évek, évtizedek alatt, nagy  méreganyag mennyiséget von magához. Például a haragtartó ember, nem is gondol rá, hogy milyen végzetes lehet, hogy egyszerűen számára kimondhatatlan a "megbocsátás" szó. Mivel  évekig, netán évtizedekig tartó ellenségeskedés olyan lelkiteher mindkét fél számára, hogy komoly megbetegedés származhat belőle. Vannak olyan emberek, akik valós vagy vélt sérelmüket bosszúállással próbálják kompenzálni. Ezzel legalább annyi méreganyagok vonzanak magukhoz, mint amennyit ellenfelüknek szánnak.

Pedig ezek, vagy legalább  egyrésze -akarattal- kivédhető volna. A tisztító kúra alkalmával, kíséreljük meg ezektől a terhektől megszabadulni, aki ebben érintett.

- A tisztító folyamatokat masszázzsal is elősegíthetjük.  A megfelelő masszírozás  meg tudja szüntetni a vér,- és nyirokpangást.

- Masszírozással  jótékony hatást gyakorolhatunk  a vegetatív idegrendszerre. Az izomzat vérkeringésének javítását is elérhetjük  masszírozással, mert  a szövetek oxigénellátását javítjuk vele.

- A testünk megtisztulását  erősíthetjük hidroterápiával.  Hideg-melegvizes váltó zuhanyozással is hatásos eredmény érhető el.  

- Rendkívül jó eszköz a tisztító folyamat alatt az infraszaunázás, amikor  izzadással  méreganyagok távoznak a bőrön keresztül.

- Szintén hatékony  méregtelenítési folyamatot eredményezhet a talpmasszírozás.  A talp meridiánpontjainak stimulálásával salaktalanítás érhető el.

Mit értünk belső tisztítási folyamaton?

A belső folyamatokat minden befolyásolja, amit eszünk, iszunk, és ahogyan tesszük mindazt, ami az étkezéssel kapcsolatos.

- Egyik alapvető dolog, amire sokan nem is gondolnak, hogy mennyire befolyásolja anyagcserénket, hogy hogyan rágjuk meg az ételt. Tehát, a belső tisztítási folyamat első lépcsője a jól megrágott étel továbbítása a gyomorba. Ellenkező esetben az emésztés nemlesz tökéletes és a vastagbélbe emésztetlen anyagok kerülnek, lerakódnak salakanyagot képezve.

- Nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, és azokat mikor. A tisztítási folyamat alatt különösen figyeljünk napi étrendünkre. Minden ember más, egyéni reakciókkal, egyéni adottságokkal. Az étrend összeállítása egyénileg történjen, hiszen mindenki saját maga tudja legjobban, hogyan viszonyul szervezete az egyes étel-féleségekhez.

- Használjunk bázikus fűszereket; fahéjat, babérlevelet, fehér borsot, kaprot, majoránnát, köményt, vörös- és foghagymát, római köményt, - ezek mind segítenek a salaktalanításba.

Salaktalanításkor napi 2-3 liter vizet szükséges meginni. A víz minősége kulcsfontosságú. Mikrobiológiailag tiszta vizet fogyasszunk és lehetőleg lúgos vegyhatású termékeket. Egyes források pH-ja elérheti a 8.5-8.8-as értéket is. Ha nincs lehetőség beszerezni lúgos vizet használjunk szódabikarbónát.  Napi 1-2 alkalommal 1 pohár langyos vízben oldjunk fel egy kávéskanál szódabikarbónát és azt fogyasszuk.

- Olyan teákat fogyasszunk, amelyek segítik az összegyűlt toxinok kiürülését: articsóka, gyermekláncfű, máriatövis tea. Használjunk a salaktalanítás objektív kimutatására lakmuszpapírt.  Folytassuk a kúrát mindaddig, amíg a reggeli vizelet pH-értéke tartósan meg nem haladja a 7 körüli értéket.

- Kerüljük a savasító tényezőket: a túl sok fehérjét, cukrot, alkoholt, nikotint, tartósított élelmiszereket.

- A gyümölcsöket, zöldségeket, -  különösen azokat, amelyek permetezése szokásos - , alaposan mossuk meg a  rovarirtó, permetező szerek eltávolítása érdekében. Ne fogyasszunk  kémiai összetevőket tartalmazó gyógyszereket.

 

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén