A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Trombózis okai és következményei

Szív - és érrendszeri problémákkal többször foglalkoztunk hírleveleinkben, de még nem esett szó a trombózisról és szövődményeiről.

A mélyvénás trombózis korunk egyik legalattomosabb betegsége, Magyarországon évente legalább 20 ezer új mélyvénás trombózist  diagnosztizálnak.

Hogy keletkezik a vérrög, mit jelent a mélyvénás trombózis?

A véralvadás végső terméke a vérrög.

Mi hozhatja létre?

-  fokozott véralvadás, ami lehet egy veleszületett - vagy autoimmun betegség. Előidézheti egyes fogamzásgátló tabletták szedése, dohányzás

-  az ér belső falának sérülése, gyulladás, sugárkezelés, külső behatás,  melyek hatására a vérlemezek összetapadnak

-  véráramlás lelassulása,  ha nem tud mozogni egyéb betegség okán ágyhoz kötött, visszértágulat miatt a vér pangása.

Amikor egy vérrög az érrendszerben kialakul, és ez  gátolja a vér szabad áramlását az érben,  trombózisnak nevezzük.

A trombózis  létre jöhet a vénákban és artériákban.

Az artériákban kialakult trombózis  stroke vagy a szívinfarktus. A vénás trombózis leggyakrabban az alsó végtagok mélyvénás trombózisa.

Ha az alsó végtag(ok) bedagadnak, piros foltossá válik, erős feszítő fájdalom kíséri, lábszárgörcs jelentkezik  a lábakat polcoljuk fel ,- általában megszűnnek a panaszok.

 

 

A mélyvénás trombózis azért veszélyes, mert  a lábban kialakult vérrög eljut a tüdőbe, az általa okozott érelzáródás fulladást, halált okozhat. Hazánkban  évente több ezerre tehető, akik  tüdőembóliában halnak meg, amelynek jelentős része elkerülhető lenne, ha idejében észrevennék és kezelnék a problémát. Sőt átjuthat a vérrög az artériás hálózatba, és más szerveknél is okozhat elzáródást. Pl. ha  az agyba jutva, stroke-ot okozhat.

Agyérelzáródás esetén, ne feledjük a MBE módszer (mosolyogjon, beszéljen, emelje fel mindkét karját) alkalmazását. Ha a mosolya asszimetriát mutat, ha a beszéde akadozó, ha nem tudja felemelni mindkét karját, sürgősen orvost kell hívni.

Megelőzés

A trombózis kezelésének leghatékonyabb módja a vér alvadásának kezelése. Műtét után  fontos a mihamarabbi mozgás.

Prevencióként tartsuk szem előtt

-  a dohányzásról való leszokást  (aktív - passzív dohányzást egyaránt)

-  ne hanyagoljuk el a szűrővizsgálatokat, a vérképelemzést

-  a vitaminok, ásványi anyagok pótlását

-  táplálkozás tekintetében részesítsük előnyben a zsírszegény, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, sovány húsokban és halakban bővelkedő étrendet

-  mozogjunk rendszeresen, de ne vigyük túlzásba, megerőltetés nélkül, kedvünk szerint végezzük. Inkább minden nap, mint egyszer hosszabb, megterhelőbb mozgást iktassunk be

-  vigyázzunk a súlytöbblettel,.

Ne feledjük, hogy a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a betegségek kezelése.