A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

Kategóriák

Amit a bélflóráról érdemes tudni

Szembe tűnő megállapítás, a sokszor hallható mondás, hogy minden ember más. Ha rápillantunk akár a velünk szembe jövő emberekre, a velünk együtt utazókra, beszélgetünk velük, könnyen tapasztalható is a különbözőség.

Ugyanígy igaz az emberek bélflórájára is. Elhíresült mondás, hogy annyira változó az emberek bélflórája, mint az ujjlenyomataink, - egyedi, összetett és bonyolult.

 

Sokszor hívják fel figyelmünket fórumokon, folyóíratokban, rádióban, TV-ben a jól működő bélrendszer szerepére, egészségünk megőrzése érdekében. Fontos szerepe van az immunrendszerünk működésében, hiszen az immunrendszer  70 százaléka a belekben található.

Egy felnőtt ember  bélrendszerének belső felszíne kétszázszor nagyobb, mint a testünk felszíne. Ebben a nagykiterjedésű rendszerben sokféle és változatos baktériumflóra él.

Minden alkotó részének szerepe van az anyagcsere folyamatokban;

- a szénhidrátok lebontásában,

- serkentik egyes ásványi anyagok felszívódását, 

- B-vitaminokat, K-vitamint és egyéb védő-anyagokat termelnek a szervezet számára.

A több ezer baktériumcsalád számtalan génállománnyal végzi napi feladatát szervezetünkben.

 

Amíg a baktériumok megfelelően, harmonikusan  működnek nincs semmi probléma, de amikor a bélflóra felborul, akkor kezdődik a baj.

 

Miért borulhat fel a bélflóra egyensúlya?

Miért annyira fontos, hogy megszívleljük, és figyeljünk oda a bélrendszer adta jelzésekre, és hogyan vezet a bélrendszer egyensúlyának felborulása a megbetegedésekhez.

 

  • A kedvező és káros bélbaktériumok egyensúlyát elsődlegesen az elfogyasztott táplálékok határozzák meg;
  • A hosszabb ideig tartó, nem megfelelő összetételű étrend hatására az egészséges egyensúly felborul. Ha a bélflórát alkotó baktériumok jótékony, változatos sokszínűsége károsodik, bizonyos törzsek elszaporodnak, az immunrendszer számára antigént hoznak létre, és ez  gyulladás következtében a bél károsodásához is vezethet.
  • A helyileg kialakuló gyulladás hasmenést, székrekedést, különböző fájdalmat, görcsöket, fokozott gázképződést eredményez.
  • Az antibiotikumok elpusztítják a betegséget előidéző, kórokozó baktériumokat, de a bélben található jótékony baktériumok számára is ártalmasak, ezért szükséges antibiotikum-kúrával egyidejűleg élőflórás készítmények bevitele a szervezetbe.
  • Külföldre utazás alatt sokan megbetegszenek, mivel az emberi szervezet sebezhető az ismeretlen baktériumokkal szemben.

 

Béltisztítás, méregtelenítés a teljes bélrendszerben

A béltisztítás fontos része a méregtelenítő kúrának, de nem 1-2 napig tart. A bélrendszerünk, mint fentebb is olvasható,  a szervezet legnagyobb szervei közé tartozik,  sok időbe telik, míg a táplálék áthalad rajta.

A belek falán, különösen a vastagbél szakaszain lerakódások képződhetnek, amik táptalajt adnak a belső élősködőknek, parazitáknak és felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. Fontos ezért a rendszeres béltisztítás.

Az eredményes béltisztítás lényege, hogy az évek alatt felhalmozott salakanyagot, méreganyagot nem szabad drasztikusan eltávolítani,  inkább egy reális ütemet kell adni a szervezetnek, ami kb. 3 hónap. Bármely felnőtt életkorban elkezdhető, az év bármely szakaszában, amikor felkészültünk rá.

A hatékony béltisztítás kezdődhet egy diétával, vagy egyéb fizikai módszerekkel (beöntéssel) is,  továbbá étrendkiegészítők segítségével,  ám  tartós eredmény csak életmódot-váltással lehet elérni, hogy a belek öntisztulása végbe menjen. Ehhez a legjobb segítség, ha rostdús ételeket és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk.

Milyen étrendkiegészítők segíthetnek;

 

PROBIOTIKUMOK

További jótékony hatású étrendkiegészítők (katt) e témában

 

A bél-baktériumok egyéb veszélyei;

Ha a bélben lévő baktériumok  átjutnak a bélfalon, a szervezetben  szöveti károsodást okoznak.

- A keringési rendszerbe jutva ellenanyag termelést idéznek elő.

- Az immunsejtek a bél falában folyamatos kapcsolatban állnak a mikrobiommal (=élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszerrel),  ezáltal megnövelik a funkcionális bélbetegségek (un. IBS, Crohn betegség), elhízás, diabétesz, a pajzsmirigy autoimmun és a szív-és érrendszer betegségek, az inzulinrezisztencia és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Természetes segítség a belek karbantartásához

A bőrhöz hasonlóan a belek felülete is regenerálódik, 4-5 nap alatt. Ebben a folyamatban kucsszerepük van a keresztesvirágú zöldségeknek, mint pl. a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol. karalábé, kelkáposzta.

A keresztesvirágú zöldségek rágásakor keletkező vegyületet a gyomorsav átalakítja, leérve a bél alsó szakaszában megváltoztatja a regenerálást végző össejtek és immunsejtek viselkedését.
A folyamat feltétele, hogy a zöldség ne legyen túlfőzve.