A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Az egészséges életvitel szabályai

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETVITEL SZABÁLYAI

I.  LÉGZÉS

1. Reggel, felkelés után  néhány tüdő-légzés elvégzése,  friss levegőn (nyitott ablaknál) nagyon jó közérzetet kölcsönöz. Hozzá segítjük  vérkeringésünket, szerveinket az optimálisabb működéshez.  Nap közben többször végezzünk légző gyakorlatokat, amikor lehetőségünk van.

2. Dohányzás tilos, és kerüljük a füstös helyen való tartózkodást.

II. VÍZ FOGYASZTÁS

1. Reggel  mindjárt igyunk meg felkelést követően egy pohár vizet. Lehet citromos víz.

2. Osszuk be a napi 2-2,5 liter vizet, és fogyasszuk is el.   A beosztásnál vegyük figyelembe: fontos  az étkezések előtti víz ivás, de étkezés alatt és étkezés után fél óráig ne igyunk (mert felhígulnak az emésztőnedvek.)

3. Ha mód van rá, tisztított vizet fogyasszunk. Semmiképpen ne igyunk:  üdítőitalokat, energiaitalt, szénsavas italokat, cukrozott italokat.

4. Jótékony hatásúak a különböző gyógyteák. Növényi eredetű italok

III. MOZGÁS

1. Rendkívül fontos a  napi testmozgás.

2. Válasszuk ki a számunkra legkedvezőbbet, legalkalmasabbat.  Lehet: egyszerű gyaloglás, biciklizés (szobakerékpárral is), különböző nyújtógyakorlatok. Ne vigyük túlzásba, ne tornázzunk ha fáradtak vagy álmosak vagyunk.

3. Figyeljünk a testtartásunkra. Ne járjunk görnyedten,  az  ülés is  egyenes háttal célszerű.

4. Ha testmozgást végzünk, előtte mindig melegítsünk  be.

5. Felkelés előtt, még az ágyban elvégezhetünk néhány egyszerű gyakorlatot: lábfejkörzés, lábfej visszafeszítése. Ízületeink meghálálják.

IV. PIHENÉS, ALVÁS

1. Lehetőleg megközelítően azonos időben feküdjünk le. Legalább 6 órát szükséges aludni.  Ha nehezen tud elaludni, előtte hallgasson pihentető zenét, meditáljon vagy amiről tudja, hogy nyugtatóan hat.

V. OPTIMISTA ÉLETSZEMLÉLET

1. Az egészség a legfontosabb az életben, ezt mindig szem előtt kell tartani. Az egészsége való törekvés mindannyiunk kötelessége is.  Menjünk el a szükséges szűrővizsgálatokra ,     ITT  olvasható az a cikk, ami a szűrővizsgálatokról szól, ha ezen kívül még szükséges más ellenőrző vizsgálat, természetesen az se maradjon ki.  Fontos tisztába lenni egészségi állapotunkkal, célszerű ezért évente állapotfelmérést végeztetni. Az állapotfelmérés azért nagyon fontos, mert előfordulhat, hogy  olyan működési problémára derül fény, amiről még nem tudtunk, nem volt különösebb tünete.  Ne feledd: a betegségek kezdeti stádiumban mindig könnyebben kezelhetők.

2. Ne használjunk negatív szavakat.

3. Ha káros szokásaink vannak, módszeresen, fokozatosan igyekezzünk leszokni róluk.

4. Foglalja el magát olyan tevékenységekkel, amiben örömét leli. Legyen büszke arra, amit sikerrel elvégzett.

5. A pozitív dolgokra összpontosítsunk. Igyekezzünk a stresszről leszoktatni magunkat. Kiválasztani azt a módszert, amivel leginkább ki tudjuk védeni. Mindenkinek más módszer hatásos.

6. Ne tartsunk haragot, ne legyünk bosszúállók, ne gyűlölködjünk, ne bántsunk meg másokat. Ha segíteni nem tudunk másoknak, ne akadályozzuk, ne nehezítsük az életét. Amrnnyiben ezeket be tudjuk tartani, lelkünk nyugodtabb, tisztább lesz. A betegség is könnyebben elkerülhető.

VI. TÁPLÁLKOZÁS

1. Legoptimálisabb a napi ötszöri étkezés. Tehát célszerűbb a többszöri kis mennyiségű étel, mint a ritkábban nagyobb mennyiségűt fogyasztani.   Nem jó, ha éheztetjük magunkat. Ha sűrűbben eszünk, nem fogunk  megéhezni.

2. Figyeljünk arra, hogy ne együnk akkor és azért, mert bosszúsak, szomorúak, stresszesek vagyunk.

3. Az étkezéseinkből hagyjuk el  a  cukrot, és a túlsózást.

4. Lehetőség szerint friss ételeket együnk. Az üzletekben kapható kész,- vagy félkész ételek, konzervek, mesterséges élelmiszerek  rendszerint tartósítószert tartalmaznak. Ezek nagy része rossz hatással van szervezetünkre. Allergiát, ételintoleranciát okozhatnak.

5. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, attól függően, hogy melyik fajtát kedveljük és melyik az, amit tolerál a szervezetünk is. A gyümölcsöket, zöldségeket nagyon jól mossuk meg, egyrészt a permetezőszerek miatt, másrészt a tárolás miatt, és sokszor azt sem tudjuk honnan származik ,  Pl: Gyümölcs - és     zöldségmosó koncentrátummal

6. Minden étkezés után sétáljunk egy kicsit, akár csak a lakásban tegyünk meg 50-100 lépést.

7. Figyeljünk nagyon az emésztésünkre. Saját magunk tudjuk leginkább kitapasztalni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket  nehézség nélkül emészt meg szervezetünk. Segédlet: Az anyagcsere az élet alapja című cikk .

8. Nagyon fontos a vitamin, ásványi anyag, nyomelem pótlása a szervezetben. Ugyanis a hiányállapot is előidézhet különböző betegségeket. Ezért is célszerű vérvételre menni, állapotfelmérést végeztetni, hogy tudjuk hányadán állunk ezekkel a  szervezetünket támogató anyagokkal.

9. Iktassunk be időnként egy-egy méregtelenítő folyamatot, vagy egy napos léböjtöt. 

 

Szíves figyelmébe ajánlom a különböző egészségmegőrzést segítő cikkeinket , ami információt szolgáltathat abban, amiben esetleg tájékozatlan.

 

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén