A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Amit a koleszterinről érdemes tudni

Az utóbbi időben sok, egymásnak ellentmondó véleménnyel találkozhattunk a koleszterinnel kapcsolatban. Sok esetben lehetett hallani olyan véleményeket, miszerint a koleszterin  egyértelműen káros. Ráadásul, ezt alátámasztotta az is, ha valakinél az orvosi vizsgálat kimutatta, hogy a koleszterinszintje a normál értéknél egy kicsit is magasabb, rögtön gyógyszert írtak fel, annak csökkentése érdekében.

-  Tévhit, hogy a koleszterin káros a szervezetre! Sőt, nagy szükség van rá!

A szervezet számára a koleszterin rendkívül  fontos vegyület. Jelen van minden szövetben és szervben. Annál inkább elengedhetetlenül fontos, mert a sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze. Megfelelő, normális mennyiségű koleszterinre - amit szervezetünk állít elő (ez kb. 1000-1500mg/nap) – kifejezetten szükségünk van.

A koleszterin a máj természetes mellékterméke és a jó egészség eleme. A normál koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek állapotának javításához és fejlesztéséhez. Nagyon fontos szerepet játszik a memóriajavításban, a D-vitamin elő-anyaga, szintetizálja a nemi hormonokat és természetes szteroidokat - amelyek fontos szerepet játszanak a vércukorszint-szabályozásban, a folyadék-egyensúlyban és a vérnyomás szabályozásában. Segít a zsírt átalakítani a májban, és erős antioxidáns hatású anyag, tehát felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel a szervezetben, valamint csökkenti a metabolikus szindrómát.


 A problémát az okozza, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó táplálékokkal szervezetbe juttatott koleszterin oly mértékben megemeli az ideális mértékű koleszterinszintet, hogy az eltömítheti az artériákat.

 A vérben okoznak különféle szív,- és érrendszeri elváltozásokat.

Agy, - és  szívérelzáródás


 

-  Mitől emelkedhet/csökkenhet a koleszterinszintünk?

Táplálkozás: főként állati eredetű, telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerektől, túlzott só-fogyasztástól, valamint túlzott szénhidrát fogyasztása

Testmozgás hiánya:  a sok üléstől, a rendszeres mozgás hiányától

Káros szokások: dohányzástól

Mértéktelen szeszes ital fogyasztás: Nagyobb mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztástól

Nyugtalan, aggódó, stresszes életvitel: A rendszeres stressz-hatástól

Túlsúly: a normál testsúlyt meghaladó  súlyfelesleg

Ezek az okok gyakorlatilag tőlünk függnek. Szinte mindegyik változtatását mi magunk dönthetjük el, és tehetünk ellene;

- az étkezésünkről mi magunk dönthetünk, rossz étkezési szokásaink megszüntetésével, átalakításával, Omega-3 zsírtartalmú ételek (halak, lenmag) csökkentik a vérzsírok mennyiségét, ha megfelelő mennyiségben tartalmazza étrendünk

- iktassunk be napi 30-40 perces, rendszeres mozgást, lehet egy kellemes séta is

- a dohányzásról leszokás nem a legkönnyebb feladatok egyike, de ha megteszi szervezete meghálálja

- a rendszeres szeszesital fogyasztás is a rossz szokások közzé sorolható, - sok esetben akár napi egy üveg sör is előidézheti a koleszterinszint megemelkedését

- a mai rohanó világ vele járója a stresszes életvitel, de ma már olyan sok egyéni technika létezik a stressz kivédésére, ami megtanulható, könnyen elsajátítható, s ha ki tudjuk védeni, sok kellemetlen tünettől, kialakuló betegségtől óvjuk meg szervezetünket.

- a túlsúly nem csak a koleszterinszint emelkedését idézheti elő, hanem minden szervünkre nehézségeket ró. Ezért egyértelműen indokolt a súly csökkentése.

-  Még mivel segíthetjük a koleszterin szint csökkenését?

Egyéni, természetes otthoni gyógymódok a normál koleszterinszint eléréséhez

Van néhány olyan természetes gyógymód, ami segít fenntartani a normál koleszterinszintet, anélkül, hogy a gyógyszerek veszélyes mellékhatásait saját bőrén kellene megtapasztalnia.

1. Zöld tea 

A zöld tea több olyan különféle vegyületet is tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét.

Fogyasztható italként, vagy kapszula formában; 

Zöldtea kapszula

2. Niacin

A niacin, vagy B3-vitamin szintén segít csökkenteni az LDL-koleszterint. Fogyasztása kb. 10%-kal csökkenti a káros koleszterinszintet, és 15-30%-kal növeli a HDL-koleszterint. Mielőtt ezt a kezelési módot választjuk, érdemes megkérdezni egy szakembert a pontos alkalmazási lehetőségről.

B-max multivitamin

B-Komplex

B-Komplex_60

3. Articsóka levél kivonat

Az articsóka levele  segíti a koleszterinszint-csökkenését.

Artocsóka kapszula

4. Fokhagyma

Alliin és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Zsírsavcsökkentő hatása nagyon erős. Napi egy-két gerezd fokhagyma - vagy ennek megfelelő mennyiségű kivonat kapszulázva - elfogyasztása akár 10-15%-kal is csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Fokhagyma kapszula

5. Oldható rostok

A rostban gazdag ételek lassítják a rossz koleszterin felszívódását a belekben, mint például zab, árpa, hüvelyesek, asztalt szilva, alma, sárgarépa, brokkoli. Valamennyi olyan étel hasznos ilyen szempontból, amelynek magas az oldható rost tartalma. Napi 5-10 gramm rost képes 5%-kal csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.

Brokkolicsíra kapszula

6.  Omega-3 kapszula, 

Omega-3 halolaj

Omega-3 halolaj+ E-vitamin