A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Amit az Autoimmunitásról érdemes tudni

Az autoimmun betegség az utóbbi 30 évben olyan méreteket öltött, hogy ismeretlen azon betegek száma, akik hordozói ennek a betegségnek.

Az autoimmunitást kutatók eddig 80 fajtáját ismerték meg,

 Sajnos, bárkit érinthet, kortól, nemtől függetlenül, a legkülönbözőbb  tünetekkel. Egy tünet a sok közül, a hajhullás.

Mit jelent az autoimmun betegség?

Autoimmun betegségről akkor beszélünk, ha a szervezet valamilyen oknál fogva  - tévesen - immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva a szervezetben, mert idegenként kezeli, betolakodónak véli, nem képes felismerni  azokat.

Az ilyen reakció lehet teljesen gyenge, jelentéktelennek tűnő, de lehet a végletekig erős is. Lehet egy szervre kiterjedő, de lehet szinte teljes körű a szervezetben.

Nagyon sokféle autoimmun betegség létezik, ilyen például a Hashimoto-kór, a Graves-betegség, az ízületi gyulladás, a lupusz, a szklerózis multiplex és még lehetne sorolni.  A gluténnal, az élelmiszerekben használt adalékanyagokkal, az ibuprofennel, illetve az aszpirinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy megnövelik a bél áteresztő képességét, azaz okai lehetnek a szivárgóbél-szindróma kialakulásának, ami pedig autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Mi okozza az immunbetegséget?

A betegség eredetéről, okairól – a folyamatos kutatások ellenére - még nagyon keveset lehet tudni, amit tovább nehezít komplexitásuk.

A kutatások során az alábbi indító okokat vélték felfedezni;

-       genetikai öröklődés

-       sugárzások hatása

-       különböző vegyszerek

-       bakteriális fertőzések

-       stressz-hatások

-       rendszeres kevés alvás

-       nyugati típusú étrend

-       a BMI index magas mértéke

-       pszichés okok

-       különböző hajlamosító tényezők

-       egyéb környezeti okok.

A betegség teljes gyógyítása ma még nem ismert. Viszont az egészség  kellő karbantartásával, elérhető olyan állapot, amikor gyengülnek a tünetek, hosszabb tünetmentes/remissziós állapot alakul ki.

Nehéz pontosan meghatározni a figyelmeztető jeleket és tüneteket. Az egyes altípusok is rengeteg különböző tünetet produkálhatnak, melyek a szervezet bármely pontján felbukkanhatnak. Leggyakrabban az ízületekben, a mellhártyában, a vesében, bélrendszerben vagy a bőrben jelenik meg. A gyakori vagy folyamatos fáradtság-érzet esetén, amennyiben más oka nem ismert a fáradékonyságnak, gondolni lehet az autoimmun betegség megjelenésére.

 

Mit lehet tenni a tünetek javítása érdekében?

-      Jótékony hatású a D-vitamin szedése, az immunrendszer kiegyensúlyozott  működése miatt,  valamint a gyulladást is  csökkenti

-      Gyulladás-csökkentő továbbá a kurkuma is

 -     A probiotikumok  javítják a bélrendszer egészségét, ami nagyon fontos az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez és a gyulladás csökkentéséhez is

  -     Szódabikarbóna fogyasztása csökkenti a krónikus gyulladást és jelzi a szervezetnek, hogy nincs szükség immunválasz elindítására. Ez esetben  nyugtatóan hat a szervezetre, azt közvetíti az immunrendszernek, hogy nincs a szervezetben semmi olyan kórokozó, amelyet le kellene küzdeni, amely ellen támadást kellene indítani..

   -     A stressz, szorongás megfelelő kezelése/csökkentése is sokat segíthet, amit megtehetünk meditációval és különféle relaxációs technikákkal

   -     Lényeges, figyelni önmagunkat, mivel hozható összefüggésbe a tünetek megjelenése, enyhülése vagy erősödése.

Mit tehetünk még az autoimmunitás ellen?

Attól függően, hogyan a betegség megjelenése előtt milyen életvitel folytattunk, segíthet az életmódunk megváltoztatása.

Befolyásolhatjuk a betegség egyes tüneteit étkezésünkkel; nagyon lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és sovány fehérjéket.

Részesítsük előnybe a gyulladáscsökkentő ételek fogyasztását.

Az elsődleges feladat mindenképpen az egészséges bélrendszer fenntartása.

Nagyon lényeges a rendszeres fizikai aktivitás, mivel  a testmozgásnak is van gyulladáscsökkentő hatása.

A mozgás mellett az elegendő pihenés is nélkülözhetetlen. A pihenés lehetővé teszi a test szöveteinek és ízületeinek javítását, regenerálódását, -illetve az alvás segíti a testet és a lelket is egészségesen tartani.

Összefoglalva;

Az immunrendszerünknek az a dolga, hogy azonosítsa az egyes kórokozókat, például vírusokat és baktériumokat és támadást indítson ezen betolakodókkal szemben. De amikor az immunrendszer elveszíti ezen képességét nem megfelelő immunválaszt produkál, mert saját sejtjeit véli betolakodóknak.,  és azok ellen indít támadást,  ezt a folyamatot nevezzük autoimmun folyamatnak. Az, hogy mely autoimmun betegség alakul ki, nagyban függ attól, hogy az immunrendszer melyik szerv vagy szervrendszer ellen indít támadást.

 

   Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2022.szeptember 4-én