A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Bio-termékek kritériumai (cikk)

 

Honnan tudjuk, hogy valóban bio - termék, amit akként kínálnak?
 

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a bio termékek célszerű fogyasztásáról. Táplálkozás szempontjából jogos az érdeklődés a bio-termékek iránt,  hiszen sokan próbálnak egészségesen étkezni,  próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe. Kínálat is egyre inkább bővül, ha a pénztárcánk engedi, szívesen meg is vásároljuk/vásárolnánk. Az a tapasztalatom, hogy kevesen ismerik azokat a kritériumokat, amik  szükségesek  ahhoz, hogy  a termékek megfeleljenek a "bio" minősítésnek, és a piacon jogszerűen használható legyen  ez a megkülönböztető jelző.

 
Bio vagy ökológiai termék termesztési, előállítási feltételei;
 
-Az adott áru vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket  használtak.
-Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni.
-Az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve.
-Nem tartalmazhat a késztermék mesterséges adalékanyagokat.
-A feldolgozás során csak ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tejsav, citromsav, almasav) használhatnak, melyek hosszú idő óta gyakorlattá váltak, vagy évszázadok óta alkalmaznak, és csak akkor, ha az élelmiszer nélkülük nem készíthető el.
-Az állatok gyógyításához gyógynövényeket, homeopátiás szereket alkalmaznak, valamint nem használhatók a hozam fokozására és a megelőzésre hormonok, antibiotikumok, mesterséges serkentők.
 
Termékek jelölése:
 
A termékek címkéjén, (a termék nevén, összetételén, szavatosságán, gyártóján stb. túl) tartalmaznia kell az „elismert bio minősítést ” tanúsító jellemzőket. A bio jelölést csak olyan vállalkozás használhatja  és csak olyan termékre alkalmazhatja, melyre az ökológiai szervezet tanúsítványa felhatalmazta.
 
Megkülönböztetünk;
 
- Bioterméket: Az a termék, mely 95-100% -ban bioösszetevőt tartalmaz.
 
Bioösszetevőket akkor  tartalmaz: Ha a bioösszetevők aránya 70-94,4% között van. Amennyiben ennek ténye bizonyított,  feltüntethető a terméken, hogy bioösszetevőket tartalmaz.
 
- Átállási termék: Több, mint egy éve elkezdték a biogazdálkodást a területen, ahonnan a termék származik. Csak egy növényből álló termék esetében alkalmazható.
 
A címkén rajta kell lennie, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, valamint az ellenőrzést végző szervezet nevének és kódszámának. Ha nem címkézhető, akkor  az árukísérő bizonylatokon kell szerepelnie, ami megőrzendő.
 
Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van,  akik a bio termékek illetve gyártók ellenőrzését végzik, a Biokontroll Hungária Kht. (Hu-Öko 01), és az Kogarancia Hungária Kft. (Hu-Öko 02).
 
Ha import bioélelmiszerről van szó, akkor is fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.
 
Tehát a biotermékekre szigorú jogszabályok vonatkoznak, semmiképpen sem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk ökológiai gazdálkodásból származó terméknek!
Csupán azok a valóban bio-termékek, melyek szigorú hazai és európai uniós szabályoknak megfelelve, erről minősítő tanusítványt szereznek, és ezt a termék csomagolásán fel is tüntetik.
Ekkor mondhatjuk, hogy a biotermékek megbízhatóak, biztonságosak, mert nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat (mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, tartósítószert). 
Így képezhetik a tudatos egészséges életmód szerves részét.