A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Bőrünk védelmében (cikk)

 

Viszonylag kevés szó esik mostanában bőrünk ápolásáról, karbantartásáról, pedig a bőr a legnagyobb veszélynek kitett szervünk, mivel ezzel érintkezünk a külvilággal,  környezetünkkel.
Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, a testsúly 15 százalékát teszi ki.  Nagyon fontos, sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv.

 

Milyen funkciói vannak?

Bőrünk elvégzi a külső hőmérséklet-ingadozások kiegyenlítését, mint egy klímaberendezés, érzékszerv, mivel felveszi a külső ingereket, folyadék- és energiaraktár, jelentős feladatot lát el a szervezet só-víz háztartásában, az immunrendszer védelme szempontjából is rendkívül fontos. Részt vesz a szervezet méregtelenítésében is, fizikális, bakteriális és kémiai behatások ellen egyaránt védi a szervezetet. 

Fontos szerepe van abban, hogy bőrelváltozásokkal megmutatja belső szerveink esetleges működési zavarait, vagyis nem csak a bőrbetegségekre utaló bőrelváltozásokat közvetíti (pl. gombás, bakteriális fertőzések), hanem a szervezet egyéb betegségeinek üzenetére is utal (pl. anyagcsere problémák, hormontermelés zavarai), sőt lelki problémáinkat is képes elárulni.

Mik bőrünk legveszélyesebb ellenségei?

Többször esett már szó hírleveleinkben a szervezetünkben károsan ható szabad gyökökről. Ezek a bőrünket sem kímélik, káros hatásukat már évtizedekkel ezelőtt bizonyították.
Szinte minden élő sejtet vagy szövetet képesek megtámadni, és károsítani.

Hogyan védekezzünk ellenük?

Belső védelem;

Hatásos védelmet  az antioxidánsok jelentenek, például a A, C- és  E-vitamin. Ha táplálkozásunk ezekben hiányos, esetleg éppen fogyókúrázunk, vagy szennyezett környezetben élünk, esetleg cigarettázunk a szabadgyökök kifejtik káros hatásukat.  Még a bőr simaságát biztosító kollagént is megtámadják. 
A megoldás az étrend összeállításban rejlik, - antioxidánsokban gazdag ételeket célszerű fogyasztani. Ezek meggátolják a szabadgyököket káros hatásuk kifejtésében.  Napi étrendet zöldségekből, gyümölcsökből és az említett vitaminokat tartalmazó ételekből kell összeállítani, és  olívaolajat fogyasztani. Kifejezetten tiltott viszont a fehér kenyér, és/vagy cukor fogyasztása. Az  elkészítési mód leginkább a grillezés vagy párolás. Aki ezeket nem tudja vagy nem elegendő mennyiséget tudja fogyasztani, étrendkiegészítők pótlásával válthatja ki. L:
Vitaminok, ásványi anyagok menüpontban.

Külső védelem;

Nyári, meleg időben bőrünket intenzíven érő napfény, (vagy  egyes anyagokról, például  vízről, betonról, homokról az ultraviola sugárzásnak akár a 85 százaléka is visszaverődhet) - káros lehet bőrünkre, szemünkre. A napsugárzás a szeplők megjelenésétől kezdve a legsúlyosabb bőrbetegség kiváltását vonhatja maga után. Természetesen nem kell lemondani  a napsütés élvezetéről, hiszen az egyik hasznos D-vitamin forrásunk, számtalan jótékony hatással rendelkezik (pl. kedély-javító, depresszió kiváló terápiája, stb.) 

Néhány egyszerű alapszabály betartásával elkerülhetők a veszélyes UV sugarak. A napégés ellen mindenképpen védekezni kell, a bőrfelületet takaró, laza (pamut)ruházattal, széles karimájú kalappal, UV-védelemmel ellátott napszemüveggel. Valamint legalább 15 faktoros napolajjal! A napolajat a napra menetel előtt fél órával kenjük bőségesen a testre, és ezt kétóránként ismételjük meg! Vagy ha már bevált napégés elleni házi szert ismerünk, akkor azzal. Ilyen pl. a kókusz-olaj. A legveszélyesebb a déli napsütés, 11-15 óra között - ezt az időszakot legjobb árnyékban tölteni. A gyerekeket különösen védeni kell! (A szakemberek a napozáshoz hasonlóan rossz divatnak tartják a szoláriumot is, mivel a szolárium a napot utánozza az UVA sugarak kibocsátásával, tehát a bőr hasonlóképpen károsodhat ezáltal is.)

Ezek az intelmek elsősorban a nyári kánikula időszakára vonatkoznak, de mértékletesség az év bármely időszakára vonatkozik. Sőt télen is napégést okozhat a magas hegyekben vagy trópusi nyaralás idején a bőrt érő fokozott mértékű napfény.


Itt kell megemlíteni, hogy évente Magyarországon átl. 7600 bőrrákos eset derül ki, és a legtöbb bőrrák a napfény direkt hatásának következménye. Jó tudni, hogy az összes rákos betegség nagy része megelőzhető lenne néhány egyszerű életviteli szabály betartásával. Érdemes oda figyelni ezekre a szabályokra, mert nagyon sok kellemetlenségtől tudjuk ezáltal megóvni önmagunkat. Nem beszélve életünk kockáztatásáról!