A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Étrend-kiegészítők a mindennapokban

Gyakran ismételhető kérdés,  vajon szükség van-e étrend-kiegészítőkre? 

Ha valaki étrendjét össze tudja úgy állítani, hogy a szervezetének szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazza, vagyis kiegyensúlyozott a táplálkozása, - akkor bizonyára nem szükséges. Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálkozás? Hogyan kellene és ki tudná úgy összeválogatni az ételeket, hogy azt mondhassuk, hogy optimálisan étkezik? Milyen volna az ideális táplálék, és ehhez képest a valóságban mennyiben és miért tér el?

Első feladat lenne, hogy tervezzük meg mit fogyasszunk, mit-mivel, miből mennyit, hányszor étkezzünk, és egy-egy alkalommal melyik élelmiszerből milyen mennyiséget. Továbbá, az így összeállított étrend, tartalmazza-e azokat a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amire a szervezetnek szüksége van, az optimális működéshez.

Nem tudom, létezik-e olyan ember, aki egy ilyen étkezési tervet biztonsággal össze tudna állítani.

Miért nehéz egy étkezési terv összeállítása?

- nem tudjuk, hogy a megvásárolt alapanyagok tartalmaznak-e minden mikrotápanyagot, mivel az függ a termelésétől, a származási helytől, milyen állapotban volt, amikor azt kitermelték, mennyi időt töltött el a szállítás alatt, valamint mióta van az üzletek polcain, ugyanis a kitermelést követően fokozatosan csökken a vitamin - és ásványianyag tartalma

- rohanó világunkban nem biztos, hogy éppen akkor étkezhetünk, amikor az ideális lenne, és akkor éppen azt a fajta élelmiszert ehetjük, ami szükséges lenne a szervezetnek,- ezzel szemben éppen út közben tudunk bekapni valami olyan élelmiszert, ami gyakorlatilag éppen ellentétes azzal, amit fogyasztanunk kellene

- sokszor olvasható, fogyasszunk bio-termékeket, ez ellen is több érv szolgál, mert a bio-termékek bizony elég drágák, nem tudja mindenki megfizetni azt, nem mindenütt kaphatóak, ezekre a termékekre is vonatkoznak az első pontban írtak

- napi életvitelünk változóan zajlik, kinek így-kinek úgy, függ a munkavégzésétől, a munkahelyétől, a családi körülményeitől, idő-beosztásától, mivel köztudottan nem ideális világban élünk

- nagy mértékben befolyásolják életvitelünket a minket érő napi stressz-hatások, ami étkezésünkre is kihatással van.

Mondható, hogy a fentebb felsoroltak, amik még bizonyára egyéb esetekkel és bővíthetők volnának, a társadalom 95 százalékát érinheti, és ennek tudható be, hogy hasonló arányban szenvednek a vitaminok, illetve az ásványi-anyagok hiányától is.

Ami megtehető, tegyük meg;

ne igyunk cukrozott üdítőitalokat, mert kiürítik a szervezetből a kálciumot

ne fogyasszunk alkoholt, mert a B-vitamint elégeti

ne dohányozzunk, mert C-vitamin hiányához vezet

Folytatható lenne, hogy miért nem tudhatjuk még a vitaminokat és ásványi anyagokat csupán a napi ételeinkkel pótolni, de a leírtak elég bizonyítékként szolgálnak.

Éppen ezért az is igazoltnak látszik, hogy étrend-kiegészítők formájában pótólnunk kell a szervezet hiányait, a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Mit mondott a Nobel díjas tudós?

Linus Pauling (1901-1994) német származású amerikai tudós, aki a kémiai Nobel-díj mellett elnyerte a Nobel-békedíjat is, véleménye;

„Aki elegendő mennyiségű C-vitamint és más vitaminokat fogyaszt, az legalább 25 egészségében leélt évvel hosszabbítja meg az életét!”

"Az emberi szervezetben a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek optimális koncentrációja szükséges ahhoz, hogy testi, szellemi és lelki téren jó közérzettel rendelkezzünk, vagyis, minden baj, betegség, fejlődési rendellenesség okát az ásványi anyagok és a vitaminok hiányában kell keresni."

Mik az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítők a jelenlegi jogi szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek célja a hagyományos étrend kiegészítése. Az étrend-kiegészítők fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a prevencióban és az egészséges életmódban is. Az étrend-kiegészítők koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, köztük vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat.

Hazánkban az étrend-kiegészítők forgalmazása az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta nem előzetes engedélyezéshez kötött; a gyártónak vagy importálónak legkésőbb a piacra helyezés napján az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél kell bejelenteni a terméket, amely ezzel egy időben forgalomba kerülhet. Forrás: Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, Budapest

Mit szedjünk?

hivatalos ajánlást tettek közzé, hogy mely korban milyen mennyiségű vitaminra van szükségünk;  

Milyen kiszerelést válasszunk?

Az étrend-kiegészítők sokféle formában kaphatók; tabletták, kapszulák, porok és folyadékok, sőt spray formában is.  Hogy kinek mi a legalkalmasabb, mindenkinek saját magának kell kiválasztania. Közben váltani is lehet. Sőt, ha a fogyasztás során szerzett tapasztalat birtokában kell is, ha úgy véli, hogy más fajta vagy más összeállítás jobb lenne.

Vannak olyan étrend-kiegészítők, multivitaminok, komplex elnevezésű készítmények, amelyek mind egy kiszerelésben tartalmazzák a mikrotápanyagokat. Ezek fogyasztása praktikus, mert nem kell annyi félét vásárolni és egyszerűbb a beszedése is. A "multi" készítményekre  rá is van írva, hogy mely vitamin és ásványi anyag hány %-át tartalmalmazza az NRV-hez képest (NRV=táplálkozási beviteli referencia érték), ami általában 100 % körül van. 

Minél összetettebb egy kiegészítő, annál jobban hasonlít az ételek változatos mikrotápanyag-tartalmának változatosságához és annál könnyebben dolgozza fel a szervezetünk. 

Olvasni lehet olyanról is, aki a komplex készítmények ajánlott mennyiségének a dupláját fogyasztja, mivel azok nem biztos, hogy beépülnek maradéktalanul, sőt biztos, hogy nem fogadja mindet be a szervezet, sok esetben előfordul, hogy a bevett mennyiség 20-40 % szívódik csak fel. Erre sajnos nincs előírás és nehezen is követhető, éppen ezért kell figyelni mindenkinek teste jelzéseit, amiből leszűrhető, hogy miből van esetleges hiány mégis a szervezetében. Ilyen esetbe, célirányosan még azt pótolni 1-1 fajta vitaminnal vagy ásványi anyaggal, aminek éppen hiányát érzi.

Multivitaminokhttps://www.relaxbolt.hu/multivitaminok