A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

felkészülés ősszel

Írásainkban többször esett már szó az immunrendszer védelméről és annak fontosságáról. Kiemelt téma ez ősszel.

Ősszel leginkább oda kell figyelnünk immunrendszerünk állapotára, a téli időre való felkészülés okán is.

Mit tegyünk immunrendszerünk erősítése érdekében?

-          Étkezésünk optimális összeállításával nagyban tudjuk támogatni immunrendszerünket.

Mindenkinek kialakult egy bizonyos étrendje. Sok felé hallható/olvasható, fogyasszunk több gyümölcsöt és zöldséget. Kerüljük a gyulladást keltő élelmiszereket (cukor, laktóz, glutén, tartósítószerek, stb). Hasznos intelmek, mindenki saját igénye szerint alkalmazza.

Egy táplálékot emelek ki, amiről viszonylag kevesebb szó esik: csíra fogyasztása. Nem létezik még egy olyan növényi táplálék, amely több tápanyagot tartalmazna, mint a friss csíra.

Csíráztathatunk otthon, akkor biztos friss csírát fogyasztunk. Sok féle bio - csíra magot lehet kapni, de felhasználhatunk például lencsét, babot, borsót is csíráztatásra.

Üdítő látvány, amikor a konyha ablakban egymás után bújnak ki a kis zöld hajtások. Aki nem tudja hogyan lehet házilag csíráztatni, a keresőbe beírva: „csíráztatás otthon” - kifejezést, számtalan cikk, kép található.  Megéri a  vele való törődést, vitamin bombát kapunk cserébe.

Csíráztatás 

 

-          Vitamin bevitelre fokozottan figyeljünk

Az alap-vitaminokat akkor is érdemes szedni, ha nem érzünk vitaminhiányt, mivel az antioxidánsokra rendkívüli szüksége van szervezetünknek.

Mik az alap-vitaminok: C-vitamin, D3 és K2 vitamin, ez a három vitamin az, melyek felerősítik egymás hatását. Fontos az E-vitamin, a B vitaminok is.

Egymás hatását támogató 3 vitamin

-          Ásványi anyagok fogyasztása is nagyon fontos

Mindannyian tudjuk, hogy a magnézium, kalcium pótlás elengedhetetlen. Ezeken kívül: a Cink, a Szelén, az Omega 3 zsírsavak rendkívül fontosak. Téli időszakban különösen nagy segítő az Echinacea (csepp, tabletta formában), Gyógygomba kivonatok, sokoldalúan támogathatják egészségünket. A kurkuma a világ egyik leghasznosabb, legtöbb gyógyhatással rendelkező növénye, erős gyulladásgátló hatással. Az algák szintén erős támogató hatásúak, nem véletlen, hogy szuper élelmiszer besorolást kaptak. A Spirulina pl. természetes immuntámogató, vitalizáló hatású, részt vesz a méregtelenítő folyamatokban, hozzá járul az ideális testsúly eléréséhez.

Kevesebb szó esik a chilipaprikáról, amely a kapszaicin nevű hatóanyagával a legsokoldalúbb. Mire hat? –enyhíti a légúti megbetegedéseket, kedvező hatása van a 2-es típusú diabetesre, anyagcsere serkentő hatása van, az emésztő rendszerben gátolja a Helicobacter pylori szaporodását, gyulladás gátló hatása van, ígéretes rák-prevenciós hatású, táplálja a mikrobiomot, ami az immunrendszer 70 %-át adja. Aki nem kedveli csípős íze miatt, ma már tablettában is kapható.

-          Megfelelő mennyiségű rost bevitel. Egyre többet lehet hallani/olvasni a rost bevitel fontosságáról.

Miért annyira fontos a rost bevitel?  Fokozza a magnézium, kalcium beépülését, segíti az egyenletes vércukorszintet, csökkenti a gyomor- és has diszkomfort érzését, javítja a bélnyárkahártya egészségét, gyarapítja a hasznos baktériumok szaporodását, csökkenti a has térfogatát.

 

Mivel javíthatunk még immunrendszerünk megfelelő működésén?

-          elegendő alvással

-          stressz kivédésével, csökkentésével

-          esetenként beiktatott méregtelenítéssel, böjttel

-          elégséges mozgással

-          elegendő folyadék fogyasztással

-          környezetünk, kezünk rendszeres fertőtlenítésével

-           esetleges káros szenvedély elhagyásával.

Fentieken kívül nagyon sok olyan természetes anyag van, melyekkel támogathatjuk szervezetünket.  Akinek bevált egy vagy több gyógytea fogyasztása, bármilyen gyógynövénnyel kapcsolatban megtapasztalta annak segítő hatását, érdemes továbbra is fogyasztani.

Minden ember szervezete más, ezért a különböző étrendkiegészítők, természet tárházában található gyógynövények is másként hatnak.

 

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2021. október 3.