A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Fogyókúra tavasszal

Több évvel ezelőtt  közre adtunk egy cikket a fogyókúra témakörével kapcsolatban. Az utóbbi időben többen érdeklődtek, ezért egy átdolgozott változatot írtunk, és április hírlevelünk témája lett.

Másod sorban április 7-e az Egészség világnapja,  ezért is aktuális lehet éppen a következő mondat okán; közismert, hogy a túlsúly nem csupán esztétikai, hanem egészségi probléma is.

Az elhízás számos betegség  cukorbaj, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, egyes rosszindulatú daganatos betegségek stb. - kialakulásához vezethet. Mindezeken túl a többlet teher napi rendszeres cipelése megviseli a vázrendszert, és az ízületeket is.

Ha Ön érintett, ne várja meg,  amíg egy komolyabb egészségi probléma, betegség  figyelmezteti, hogy jobban oda kell figyelnie egészségére.

Fontos tehát, hogy igyekezzünk megelőzni a  felesleges súlygyarapodást,  vagy megszabadulni a súlytöbblettől, ha már kialakult.

Sokan elkezdik a fogyókúrát és igyekeznek is kitartóak lenni, mégsem fogynak vagy csak minimálisat.

 

 

Mi lehet ennek az oka?

Köztudott, hogy a szervezetben lerakódott méreg - és salakanyagok akadályozzák a fogyás hatékonyságát. Nagyon fontos a test belső tisztítása. A vastagbélben hosszabb távon lerakódások képződnek, ami folyamatosan gyarapszik, s a lerakódott salakanyagok a szervezetre önmérgezésként hatnak, mert fölszívódnak a véráramba. Ha már bekerült a vérkeringésbe, a szervezet bármely részére eljuthat, és romboló hatást végezhet.

Indokolt tehát a fogyókúra sikeressége érdekében, annak megkezdése előtt méregtelenítéssel indítani. Sőt, ez egy szükséges folyamat.

Ez lehet hagyományos béltisztító kúra (pl. glaubersó, keserűsó, Hunyadi János gyógyvíz, stb ), de segítségünkre lehetnek különböző étrend-kiegészítők, melyekből  az Emésztést segítő termékek menüpontban találhatók, íme néhány termék;

Fontos, hogy ne mulasszuk el, hiszen tápanyagainkban, vizeinkben, környezetünkben  kb. 130000  féle vegyi szennyeződés valószínűsíthető, plusz egyéb toxikus anyagok.

A méregtelenítés része továbbá,  szervezetünk fizikai megtisztításán túl, az előnytelen energiáktól, érzésektől, gondolatoktól, információktól való megszabadulás. Ha vannak olyan zavaró lelki, gondolati tényezők, melyek nyugtalanságot, stresszt, rossz hangulatot kölcsönöznek, negatív  ingerületet váltanak ki, vagy mások megbántására ösztönöznek- igyekezzünk minél előbb megszabadulni tőlük. Ezek is gátjai lehetnek a súlyleadás elleni  küzdelemnek. Sokan nem is gondolják, hogy a lelki eredetű dolgaink milyen komoly befolyást gyakorolnak mindennapi életünkre.

Nagyon igaz, az a többször hallható mondás, hogy minden tettünk, így a fogyókúra is a fejben dől el.

Fontos ezért a fent leírtakon kívül a fogyókúrára való teljes ráhangolódás. Fel kell készülni, a hosszabb távú megváltozott körülményekre.  Ugyanis a sikeres fogyókúrához többet kell tenni, mint a fogyókúrás étrend-kiegészítők fogyasztása. Étrendünkön  is változtatni kell, minőségben és mennyiségben egyaránt.

Mit vegyünk figyelembe étrendünk kialakításánál;

Táplálékainknak 3 féle alkotó eleme van, ami energiát ad szervezetünknek;

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok és olajok

A három alkotó elem közül a szénhidrátok hasznosulnak energiaként legjobban. Ha 100 kalória szénhidrátot fogyasztunk ételeinkben, abból csak 6-8 % alakul át hővé. Vagyis a bevitt energia 92-94 %-át használják fel sejtjein.

A fehérjékkel bevitt kalóriákból 25-30 % alakul át hővé.

Míg a zsírok olajok által bevitt energiából még több alakul át testünkben hővé.

A szénhidrátoknak súlytöbblet kialakulásában sokkal nagyobb szerep jut, mint a fehérjéknek vagy a zsíroknak.  A bevitt szénhidrátoknak több mint 90 %-a a zsírraktáraink mennyiségét növeli, vagyis hizlal!

Köztudott az is, hogy a magas szénhidrát bevitele inzulinproblémákat okoz.

Tehát, a fehérje és zsír vagy olaj fogyasztása testünkben több hőt termel, ami fokozza a vérkeringést is.

Kitágulnak a bőr alatti kapillárisok, ez által szervezetünk a bőr felszíne alatt több vért áramoltat át, és távozik a bőrön keresztül a fölösleges hő.

A minőségi változtatás elsősorban abban nyilvánulhat meg, hogy több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. A mennyiségi változtatás  egyértelmű, hogy kevesebb étket vegyünk magunkhoz, természetesen oly módon, hogy ne éhezzünk! Több felől lehet hallani arról a módszerről, hogy a fogyókúra alatt célszerű a megszokott étel mennyiséget felére csökkenteni. Amennyiben az kevésnek bizonyul zöldség-félékkel lehet pótolni.

A fogyókúra alatt is próbáljuk meg a  rendszeres  salaktalanítást. Talán kevesen tudják, hogy a  mélylégzés kitűnő méregtelenítő hatású, - sokkal nagyobb százalékban méregtelenít testünk légzésen keresztül, mint az összes többi módon.

Sokszor nem azért hízunk el, mert túl sok a szervezetünk energia-felvétele, hanem azért, mert az energia-felvétel egyenetlenül oszlik el egy napon belül. Lefekvés előtt ne együnk, mert akkor már nem "dolgozhatjuk le".

A szervezetben az éjszakai órákban a zsírok oxidációja, elégése lelassul, így amit este esznek, abból több hasznosul, több rakódik le zsírszövetként, és kevesebb zsír bomlik le a szervezetben, mint nappal.

Ez összefügg azzal is, hogy este, éjjel a fizikai tevékenység természetesen kisebb, mint nappal, így az este elfogyasztott ételek után az energia-leadás is kisebb.

És nagyon fontos, amivel már többször foglalkoztunk, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás.

Ne feledkezzünk meg a mozgásról, ami olyan legyen, mely harmóniát kölcsönöz testnek,  léleknek egyaránt. Nem szabad megerőltetőnek lennie, és olyannak, ami gyötrelmet okoz.

Elhízásról akkor beszélünk, ha a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb.

Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömeg-index (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével.

Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:

80 / 1,8 x 1,8= 24,96  (ez az érték egy normál testsúlyt takar)

A mérőszám

. 25 - ig normál testsúlyt jelent

. 25-30 között,  túlsúly

. 30-35 között, mérsékelten elhízott

. 35-40 között, nagyon súlyosan elhízott.

Bár az elhízás hátterében lehetnek betegségek is, a túlsúly leggyakoribb okozója a helytelen életmód. Az ok egyszerű: testsúlyfelvételt okoz, ha a kalória-bevitel tartósan meghaladja a fizikai aktivitással leadott kalóriát. A kalóriatöbblet következménye mégis egyénenként más és más.

Fogyókúrázoknak fontos!

Ha a fogyókúra alatt szedett étrend-kiegészítő(k)  nem tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, -vagy nem elegendő mennyiségben, - gondoskodjunk azok pótlásáról.

Összefoglalva; - teendők a fogyás sikeressége érdekében

1. Komoly elhatározás  és időzítés

2. Méregtelenítés, salaktalanítás

3. Lelki terhektől való megszabadulás

4. Új étrend összállítása

5. Fogyókúrát segítő étrend-kiegészítő kiválasztása, beszerzése

6. Mozgás-forma kiválasztása

7. Ütemezés, kitartás

 

 

Lejegyezte;

Barátfalvy Irén