A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Fűben, fában orvosság

1. Bodzabogyó
Bodzavirág a legkedveltebb gyógynövények listájának élmezőnyében helyezkedik el, teaként, szörpként közismert és kellemes ízű.
Azonban a virágokból kifejlődő bogyókra jóval kevesebb figyelmet fordítunk. Észak-Amerikában az egyik legkedveltebb megfázás és influenza elleni háziszer. Bizonyára hazánkban is sokan fogyasztják, főként, akik saját maguk állítják elő. A bodzabogyóból készítenek: szirupot, dzsemet, bort, lekvárt, szörpöt. teaként is fogyasztható, szálas kiszerelésben kapható, bioboltokiban, gyógyszertárakban.
Tanulmányok tartalmazzák, hogy a bodzabogyó 24 órán belül jelentősen csökkenti az influenza tüneteit, és akár felére is csökkentheti a felépülési időt. Mindezt flavonoidjainak, vitamintartalmának és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetjük.
Az immunrendszer támogatására és betegségmegelőzésre a szirupot keverhetjük nem forró teába, ízesíthetünk vele vizet, sőt meglocsolhatjuk vele a reggeli zabpelyhünket is.

2. Kakukkfű
Hatékony köhögés elleni gyógynövény. Azon kevés gyógynövények egyike, amely száraz és hurutos köhögés esetén is jól alkalmazható. Gyulladáscsökkentő hatásánál fogva nyugtatja a légutakat, illóolajai pedig segítik a váladék elfolyósítását és felköhögését.

Kisgyermekeknek fürdő formájában első számú immunerősítő. Heti két-három kakukkfüves fürdővel felvértezhetjük a gyermekeket az őszi-téli megfázós, köhögős időszak kihívásaival szemben.

 3. Borsmenta
Természetes lázcsillapító hatásán, vitamintartalmán túl elősegítette az immunrendszer megfelelő működését stresszhelyzet során is. Segít a légutak felszabadításában, a váladék kiürülésében, így lerövidítheti a gyógyulás időtartamát.

Mindemellett jótékony hatású a belek állapotára, amely az immunrendszer megfelelő működése szempontjából sem elhanyagolható, ezáltal elősegíti a betegségek és fertőzések megelőzését is.

4. Astragalus (csüdfű)
A hagyományos kínai gyógyászat kedvelt gyógynövénye segít felvértezni a szervezetet a betegségekkel szemben. Bár ezen a téren még további vizsgálatokra van szükség, de a kemoterápia, sugárkezelés, valamint HIV/AIDS következtében legyengült immunrendszer támogatásában, illetve ezen esetekben az életminőség javításában is biztató eredmények láttak napvilágot.

5. Csípős paprika
A csípős paprika (például chili) kapszaicinje a fertőzések kezelésében és az immunrendszer támogatásában is hatékonynak bizonyult. Gombaellenes, parazitaellenes és antibakteriális hatású.

Talán nem véletlen, hogy a világ számos gasztronómia-kultúrájában jelen vannak a csípős ételek.

6. Echinacea
Az Echinacea (bíbor kasvirág) már eddig is nagy karriert futott be, talán az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény, ráadásul vírusfertőzések ellen is hatásosnak bizonyult. Az eredmények azt mutatják, hogy a már kialakult betegségek esetén kevéssé hatékony, ezért inkább a megelőzésben lehet nagyobb szerepe.

Echinacein nevű hatóanyaga meggátolja, hogy a vírusok és baktériumok bejussanak az egészséges sejtekbe, így jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét.

7. Ginzeng
Ázsia-szerte előszeretettel használják a szervezet energikusabbá tétele, a memória és a koncentráció fokozása céljából. Kevéssé ismert, ám a kínai fitoterápiában hörghurut és gyulladások ellen is használják.

Nemcsak a fáradtság ellen segít felvenni a harcot, de támogatja az immunrendszer működését is azáltal, hogy segíti a szervezet belső környezetének (homeosztázis) fenntartását, ezzel elősegíti a kórokozók támadásainak elhárítását.

8. Édesgyökér
Glycyrrhizin nevű hatóanyaga nemcsak ötvenszer édesebb a cukornál, de különféle fertőző betegségek megelőzésében is segítséget jelent. Antioxidánsai és béltisztító hatása is segítik az immunrendszer működését.

Az édesgyökér túladagolását kerülni kell, ám érdemes rendszeresen felhasználni például teák ízesítésére.