A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Gránátalma felbontása

A gránátalma felszeletelése
 
A gránátalmát ne vágd félbe! Legjobb, ha a gyümölcs csúcsánál, a csészelevelek maradványából kialakult „koronánál” bontod meg. A csúcs alatt egy-két centiméterrel (mérettől függően) vágd be körben a gyümölcs héját, majd emeld le az így kialakuló „kalapot” egy tál felett. Alatta elő fognak bukkanni a vörös magok.
A magok a gyümölcs belsejében több kisebb kamrában helyezkednek el, amelyeket vékony hártya választ szét. Keresd meg ezeket!
Vágd végig a gyümölcs héját vékonyan ott, ahol a kis kamrák falát sejted. Csak a fehér, szivacsos részig vágj be, mert a gerezdek nem teljesen szimmetrikusak, szabályosak.
Óvatosan fogd meg a gránátalmát, kicsit nyomd be a közepénél és húzd szét a vágásokkal kialakított gerezdeket, mintha egy mandarint bontanál meg. Vigyázz, ne nyomd meg nagyon, mert könnyen spriccel a leve!
A gerezdekről bontsd le a világos hártyát, ahol szükséges (ez nem ehető). Így már elég kicsi, hogy egyszerűen kiharaphasd a magokat a gyümölcs héjából, de akár óvatosan, kézzel egy tálba is fejtheted őket, ahonnan kanállal már kisebb falatokat tudsz venni.
Gránátalmamagok kinyerése ütögetéssel
 
A fent leírt módon, a csúcsánál nyisd fel a gránátalmát egy mély tál felett, majd fordítsd lefelé.
Fogj egy nehezebb fakanalat vagy egy súlyosabb kés nyelét (esetleg a húsklopfolót), és a tompa végével kezdd el ütögetni a gyümölcsöt. A magok sorra kipotyognak a belső „rekeszekből”.
Az időigényesebb folyamatot felgyorsíthatod és leegyszerűsítheted, ha a fent leírt módon előbb gerezdekre bontod a gránátalmát.
 
Gránátalmalé egyszerűen
 
Egy tál felett vágd félbe a gránátalmát (ilyenkor nem baj, ha kifolyik a leve, úgyis arra van szükség).
A fél gránátalmát nyomd rá egy citromfacsaróra, és tekerd meg, így gyorsan, a magok kiszedése nélkül is kinyerheted a levet.
A magok egy része így is bejut majd a lébe – ha szükséges, szűrd át a felhasználás előtt.