A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Hogyan spórolhatunk 100 ezer forintot egy év alatt?


Érdekes cikket olvastam az egyik újságban. A címe hívta fel rá a figyelmemet: 100 ezret spórolhatunk egy év alatt. Naná, hogy kiváncsi voltam rá, mivel lehet ennyit spórolni.
A cikk mondandója ez volt:"Ennyit spórolhatunk akkor, ha bolti, palackozott víz helyett, csapvizet iszunk".

Szám-szerűen meg is magyarázza a cikk írója, hogy a csapból fogyasztott víz ára literenként 0,4 forint, ezzel szemben a palackozott víz álagosan 100 Ft (gyártótól, márkától, üzlettől függően). 

Naponta átlagosan 3 liter vizet iszik meg egy ember. Ha utána számolunk valóban kb. 100 ezer forintnyi összeget adunk ki, ha palackozott vizet fogyasztunk, ezzel szemben a csapvíz 438,- Ft/év. 

Palackozott vízet vagy csapvízet igyunk?

Valóban nagy az összegbeli különbség, és akkor még nem esett szó, a palackos vizek haza cipeléséről, a sok PET-palack környezet-károsító hatásáról. 
Mire az üzletek polcira kerülnek egy liter vízhez két liter(!) vizet használnak fel a gyártók. 
A PET-et nyers kőolajpárlatból készítik, és a palackok töltése és szállítása is több üzemanyagot emészt.

A műanyag palackokban hő és-fényhatásra egészségünkre káros vegyi anyagok oldódnak ki, melyek gyengítik az immunrendszerünket. Ha a víz a flakonban felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódika vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tároljuk. 

Az Óceán Felügyelőség szerint, ha így folytatódik a palackos vizek fogyasztása, 2050-re több palack lesz az óceánokban, mint hal, - most évente 10 millió tonna palac kerül az óceánokba, írja az egyik felmérés.

Visszatérve a vízfogyasztásra, bizonyára sokan gondolják/mondják, azért isznak palackozott vizet, mert több helyen rossz minőségű a csapviz, kellemetlen szaga, rossz íze van. Érződik a mesterséges tisztítás részeként alkalmazott klór-szag.

A felmérések és szakértők szerint nemzetközi viszonylatban hazánk élen jár a víz minőségét illetően. 

Az Országos Közegészségügyi Intézet ivóvízminőségi adatbázisa szerint a legtöbb helyen a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti. Ez egy átlag, tehát ettől függetlenül lehetnek olyan települések, ahol valóban rosszabb minőségüek.
Az oki.antsz.hu weboldalán lehet tájékozódni, hogy mely településen milyen a víz minősége.


Saját egészségünkért mi magunk vagyunk felelősek, ezért kell is tennünk érte. 

Aki a saját és környezete egészségével törődni kíván és felelősséget érez iránta, nem lehet kérdés, hogy inkább tisztított vizet és nem palackos ásvány vizet fogyaszt.

A jelenlegi helyzetet tekintve legcélszerűbb szűrt vizet inni. A víztisztítóval szűrt víz az igazi! 

Az elegendő, jó minőségű szűrt, tiszta víz fogyasztása lehetővé teszi szervezetünknek a méregtelenítés folyamatát, növeli ellenálló képességünket, támogatja immunrendszerünk működését. Az elegendő tiszta víz fogyasztása védi vesénket, javítja a keringést, ezáltal javul a szöveteink táplálék és oxigénellátása, mely növeli terhelhetőségünket, javítja koncentrálóképességünket, és frissé, energikussá tesz. 

Ha még nem használ otthonában víztisztító készüléket, kérem tekintse meg kínálatunkat webáruházunk oldalán, ahol több féle tipusú, méretű víztisztító között válogathat;   

https://www.relaxbolt.hu/viztisztito_keszulekek_berendezesek_132