A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Immunrendszer erősítése (cikk)

Manapság talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna az immunrendszerről, hiszen a gyógyulás központi témájává vált. Őszi, téli időszakban különösen nagy figyelmet igényel.

Az már sarkalatosabb kérdés, hogy mennyire vagyunk tisztában működésével, állandó odafigyelést igénylő  állapotával.

 

Miért fontos  immunrendszerünk állapota?

Szervezetünkbe naponta számtalan fertőző organizmus jut be. Ezeknek a szervezet számára káros anyagoknak a felismerése, elpusztítása az immunrendszer feladata. Védekező mechanizmusunk  az idegen anyagoknak, úgynevezett antigéneknek az eltávolítására alakult ki. Az antigének baktériumok, vírusok, fehérjék, egyéb mikroorganizmusok lehetnek. Az immunrendszer ezekre a veszélyes betolakodókra különböző  képpen reagálhat. Normál immunválaszt csak  jól működő immunrendszer adhat. 

Hogyan működik immunrendszerünk?

A jól működő immunrendszer rögtön felismeri az idegen antigént, és beindítja a védelmi mechanizmust, elpusztítja azokat. Sőt, nem csak elpusztítja, hanem  kialakul ugyanezekre az antigénekre egy olyan memória, mely újabb támadás esetén gyors válaszreakciót tud kifejteni.

Az antigéneket eltávolító folyamatnak három szakasza van: a felismerés, a védekezési erők mozgósítása és a tényleges eltávolító, kiküszöbölési folyamat. Mindhárom szakaszban részt vesznek a velünk született (nem specifikus), és a szerzett (specifikus) mechanizmusok.

Immunrendszerünknek milyen alkotó részei vannak?

Az immunvédelem fő alkotórészei a nyirokrendszer és egyes fehérvérsejtek.

A nyirokrendszer az immunrendszer saját keringése, amely nyirokerek és nyirokcsomók hálózata. A nyirokcsomókat minden olyan anyag eléri, amit a nyiroknedvek tartalmaznak, szállítanak, de az immunrendszer szűrőn fennakadnak azok a részecskék, amelyek idegen molekulák. Ezeket  pusztítják el az immunsejtek.

Ha az immunrendszerünk jól működik, képes legyőzni a fertőzéseket. Viszont a nem megfelelő működés, a legyengült immunrendszer  nem tudja elpusztítani azokat, gyors szaporodásnak indulnak és ekkor következik be a megbetegedés.

Mi okozza  az immunrendszer  gyengülését, nem megfelelő működését?

A gyengülést kiváltó elváltozások nélkül is nap, mint nap komoly erőfeszítéseket igényel szervezetünk részéről az immunrendszer normális működésének fenntartása.

Mik ezek a befolyásoló tényezők?

- a nem megfelelő életmód 

- az étrend minősége, fajtája, mennyisége

- a kevés pihenés és nem elegendő alvás

-  a rendszeres mozgás hiánya

-  a mindennapos stresszhelyzetek is próbára teszik védekező rendszerünket.

 

A stressz immunrendszerre gyakorolt hatását több vizsgálat is alátámasztja. Például a stresszhelyzetekben termelődő vagy túlzott mértékű terhelés az immunrendszer működését gátolja. A fokozott stressz-terhelés vérvizsgálattal is igazolható. A  gyulladásos folyamatokban megjelenő fehérje  könnyen mérhető. A folyamat kezdetekor szintje hamar megemelkedik, a gyulladás múltával gyorsan csökken, így segítségével könnyen lehet következtetni az immunrendszer állapotára, vagy akár a szervezetet érő stressz mértékére. Az immunrendszer kimerülésének első jelei rendszerint a betegségek gyakoriságának növekedésében jelentkeznek.

Mit tehetünk az immunrendszerünk optimális működéséért?

Elsősorban étkezésünkkel  tehetünk sokat immunrendszerünk  védelméért, ugyanis a táplálkozás mindennél jobban befolyásolja immunrendszerünk állapotát. 

Fontosak a magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek! Köztudott, hogy a gyümölcs - és zöldségfélékből célszerű  naponta mennyiségi és minőségi szempontból is többet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy milyen színűek  az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök. Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene fogyasztani. Nagyon fontos, hogy azokat a zöldségeket, amelyeket nem nyersen fogyasztunk, nagyon rövid ideig tegyük ki hőhatásnak, inkább csak pároljuk vagy süssük, roppanósra hagyva, 

Melyek azok az élelmiszerek,  amiket lehetőség szerint  ne hagyjunk ki étrendünkből? 

- paradicsom, zöldpaprika, tea (elsősorban zöldtea), fahéj, chili, gránátalma, sütőtök, brokkoli, lila káposzta, vörös szőlő, szilva, kökény, gomba, gyömbér, füge, fekete áfonya, édesburgonya, vöröshagyma, fokhagyma, méz, cékla, savanyú káposzta, citrusfélék, mandula, dió.

Ezeket az élelmiszereket nem mindenki tudja fogyasztani vagy nem elegendő mennyiséget.

Több féle étrendkiegészítő áll rendelkezésre, melyekkel támogathatjuk immunrendszerünket. Weboldalunk kategóriái között az Immunrendszer támogatása címszó alatt találhatóak.

Az   étrendünkön kívül  fontos odafigyelni a  megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, alvásra.

Fontos beiktatni a rendszeres mozgást a napi életvitelbe..

Küzdenünk kell a napi stressz-hatások ellen. Aki nem tudott még megtanulni olyan módszert, amivel le tudja vezetni a stresszt, nagyon jó lenne mielőbb szerét ejteni. 

Nagyon fontos, hogy amennyire lehet, védjük ki  vegyszerek szervezetünkbe jutását, mert belső szerveinkben mérgező hatást fejtenek ki, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük, akár évekig is eltarthat. Érdemes a kozmetikumok használatát is felülvizsgálni, mert előfordulhat, hogy bőrön keresztüli szervezetbe jutása irritáló hatású.