A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Immunrendszerünk védelmének fontossága

Az immunrendszer néhány évtizeddel ezelőtt még ismeretlen fogalom volt, ma pedig  a  gyógyítás központi témája lett.

Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legösszetettebb működésű rendszere.  Szervezetünk nap mint nap ki van téve különböző veszélyeknek. Az immunrendszer feladata, hogy megvédjen bennünket a veszélyes betolakodóktól.

 

 Mik azok a betolakodók?

Szervezetünkbe naponta fertőző organizmusok tömege jut be. A leggyakoribb kórokozók a baktériumok, vírusok, gombák, de előfordulnak egysejtűek, sőt, többsejtű kórokozók is, mint például férgek

A bejutott  baktériumok, vírusok különböző méreganyagokkal fertőzik szervezetünket.

Az immunrendszer feladata, hogy felismerje azokat, és megvédjen bennünket a veszélyes betolakodóktól.

 

Hogyan végzi feladatát immunrendszerünk?

A szervezet védekező mechanizmusa az idegen anyagok, ún. antigének eltávolítására alakultak ki. Amikor az idegen anyagok bejutnak szervezetünkbe, immunrendszerünk határozott válasszal lép fel ellenük. Fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy  megvédje szervezetünket.

Ezt a feladatát akkor tudja megfelelően elvégezni, ha immunrendszerünk optimálisan tud működni.

A jól működő  immunrendszer rögtön felismeri az idegen antigént és beindítja a védelmi mechanizmust, és el is pusztítja azokat. Sőt megjegyzi a szervezetünkben már egyszer előfordult antigéneket, hogy újabb támadás esetén gyors válaszreakciót tudjon kifejteni.

Ha immunrendszerünk jól működik, képes legyőzni a fertőzéseket. Viszont a legyengült immunrendszer nem tudja elpusztítani azokat, aminak az a következménye, hogy gyors szaporodásnak indulnak, ekkor következik be, hogy betegek leszünk.

 

Mi okozza az immunrendszer gyengülését és nem megfelelő működését?

  nem megfelelő életmód

-          étrendünk minősége, fajtája, mennyisége

-          kevés pihenés és nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás

-          rendszeres mozgás-hiány

-          mindennapos stressz-helyzet.

 

Milyen jelei vannak, ha immunrendszerünk legyengült?

 1. Visszatérő vagy elhúzódó, más okkal nem magyarázható, ismeretlen eredetű láz

 2. Hasmenés, ha sűrűn előfordul, vissza-vissza tér vagy túlságosan elhúzódik

 3. Felnőtteknél évi négy – vagy több esetben előforduló fertőzés, légúti megbetegedés, orrmelléküreg gyulladás

 4. Bőrtünetek: szájpenész, gombás fertőzések, sűrűn előforduló herpeszek, visszatérő tályogok jelenléte

 5. Antibiotikumra nem reagáló fertőzések.

 Laboratóriumi tesztek és immunológiai vizsgálatok is segítenek annak eldöntésében, hogy  beszélhetünk-e immunhiányos állapotról.

 

Mit tehetünk az immunrendszerünk optimális működéséért?

Elsősorban étkezésünkkel  tehetünk sokat immunrendszerünk  védelméért, ugyanis a táplálkozás mindennél jobban befolyásolja immunrendszerünk állapotát.

 

Fontosak a magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek! Köztudott, hogy a gyümölcs - és zöldségfélékből célszerű  naponta mennyiségi és minőségi szempontból is többet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy milyen színűek  az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök. Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene fogyasztani. Nagyon fontos, hogy azokat a zöldségeket, amelyeket nem nyersen fogyasztunk, nagyon rövid ideig tegyük ki hőhatásnak, inkább csak pároljuk vagy süssük, roppanósra hagyva.

 

Melyek azok az élelmiszerek,  amiket lehetőség szerint  ne hagyjunk ki étrendünkből?

 - paradicsom, zöldpaprika, tea (elsősorban zöldtea), fahéj, chili, gránátalma, sütőtök, brokkoli, lila káposzta, vörös szőlő, szilva, kökény, gomba, gyömbér, füge, fekete áfonya, édesburgonya, vöröshagyma, fokhagyma, méz, cékla, savanyú káposzta, citrusfélék, mandula, dió. Ezeket az élelmiszereket nem mindenki tudja fogyasztani vagy nem elegendő mennyiséget.

Több féle étrendkiegészítő áll rendelkezésre, melyekkel támogathatjuk immunrendszerünket. Weboldalunk kategóriái között az Immunrendszer támogatása címszó alatt találhatóak. Több étrend-kiegészítő között lehet választani, íme közülük három készítmény.

                           Calli tea                                   Alpha 20 C kapszula                       Fortuna                                          

Az   étkezésünkön kívül  fontos odafigyelni a  megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, alvásra.

Iktassunk be rendszeres mozgást  napi életvitelünkbe.

Küzdenünk kell a napi stressz-hatások ellen. Aki nem tudott még megtanulni olyan módszert, amivel le tudja vezetni a stresszt, nagyon jó lenne mielőbb szerét ejteni.

Nagyon fontos, amennyire lehet, védjük ki vegyszerek szervezetünkbe jutását, mert belső szerveinkben mérgező hatást fejtenek ki, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük, akár évekig is eltarthat. Érdemes a kozmetikumok használatát is felülvizsgálni, mert előfordulhat, hogy bőrön keresztüli szervezetbe jutása irritációt válthat ki.

 

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén