A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Jó emésztés - jó egészség (cikk)

Talán nincs is olyan ember, aki még  ne élt volna át valamilyen emésztést érintő problémát. Az emésztési nehézségek lehetnek időszakosak, ritkán előforduló esetek, de lehetnek vissza-vissza térő megbetegedések és előfordulhat, hogy  állandó kísérője a napi emésztésnek, mert idültté vált.

Milyen tünetei lehetnek?

Lassú emésztés, émelygés, hányinger, gyomor-égés, felhas puffadása, ételallergia, hasi fájdalmak, görcsök, hasmenés, székrekedés, különböző gyulladások. Ezekhez még kapcsolódhat migrén jellegű fejfájás, alvászavar, álmatlanság, levertség, depressziós hangulat, mint kísérő tünet.

Ezek a tünetek és kísérő tünetek megkeseríthetik napjainkat, hiszen rossz közérzetet, diszkonfort érzetet  okoznak. Befolyásolhatják  napi munkavégzésünket, váratlan tüneteivel pedig meghíúsíthatják napi programjainkat is.

Mi idézhet elő emésztési zavarokat?

Az ember tápcsatornája érzékenyen reagál  minden olyan bekerült anyagra, ami az egyensúlyt felborítja.

Az emésztőrendszer harmónikus működését akadályozhatja

- az elfogyasztott étel, ital fajtája, mennyisége, minősége, összetétele

- baktériumok, virusok

- sztressz, izgalom. 

Mire figyeljünk az étkezésnél?

A helyes táplálkozás segít megőrizni az egészséget, és az életkedvet, lassítja az öregedést. A helyes táplálkozás során törekedni kell a szervezet számára káros, vagy haszontalan élelmiszerek elhagyására és a hasznos anyagokat tartalmazó ételek fogyasztására. Hasznos élelmiszereknek számítanak a magas rost-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmú étkek, melyek segítségével az ásványi anyag és vitaminhiány, valamint az ebből következő betegségek elkerülhetők. Általában kerülendők a magas cukor és zsírtartalmú ételek, melyek magas kalóriatartalmuk miatt elhízáshoz vezethetnek, mely ugyancsak több betegség kialakulásának rizikófaktora.

Bizonyára mindenki megtapasztalta már, hogy  egy-egy nehéz étel elfogyasztása után milyen nehéz dolga van a gyomrának, bélrendszerének,  amíg az emésztéssel kapcsolatos feladatait elvégzi. Ilyenkor lehet érezni a puffadással járó diszkomfort érzést.

Vannak köztudottan nehezen emészthető ételek, 

- vörös húsok

- tejtermékek

- cukor félék

- káposzta félék

- szénsavas italok

- különböző  zsírok, olajok

- egyes nyersen fogyasztható ételek.

Sok embernek a fűszeres ételek okoznak gondot, másoknak a tejtermékek, különösen akkor, ha tejcukor-érzékenység áll fenn.  Egyre többször lehet hallani lisztérzékenységről, ami kezeletlenség esetén állandó jellegű gyomorproblémákat idéz elő.

A köztudat valóban a nehéz ételek közé sorolja a fenti élelmiszereket és még jó néhányat. De nem mindenkinél egyformán hatnak. Mint ahogy minden ember más, az emésztőrendszer is emberenként másként működik. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyik élelmiszer az, amely számára nehezen emészthető, és rossz közérzetet biztosít. Célszerű  naplót vezetni arról, hogy milyen volt a napi étel, - ital fogyasztásunk és megjegyzésként bejegyezhető, hogy mely napon volt emésztési rendellenesség. Ezeket átnézve, könnyen kideríthető, hogy melyik élelmiszer fogyasztásakor  jelentkezett valamilyen emésztési nehézség.  Komolyabb esetekben el lehet végeztetni ételallergia vizsgálatot, melynek eredménye támpontot ad az étrend összeállításánál.

Emésztés elősegítése

A tápcsatorna a szájtól a végbélig tart, több szakaszra osztható: a szájüreg, a nyelőcső, a gyomor és bélrendszer, ezek mirigyei, a máj és a hasnyálmirigy.
A táplálék első érintkezési helye a szájüreg, és itt van az első lényeges dolog, amivel az emésztést a kezdeti szakaszon segíthetjük, mégpedig a fogakkal, ill. a megfelelő rágással. Lényeges, hogy fogaink rendben legyenek, mert csak akkor tudják ellátni a rágással kapcsolatos feladatukat maradéktalanul. Nagyon fontos, hogy az étel jól megrágott formában továbbítódjon a nyelőcsőn át a gyomorba.
A gyomor a benne  lévő nedvek és a termelődő enzimek segítségével elvégzi lebontási, emésztési feladatát, s ezt követően távozik a gyomorból a vékonybélbe. A patkóbélbe (a vékonybél kezdeti szakasza) továbbított tartalom a nyálkahártya által termelt váladékkal, a hasnyálmirigy nedvvel és az epével keveredik. Sokszor előfordul, hogy ebben a fázisban emésztési problémák adódnak, ha epepangás van.  

Igen, jól működő epe és megfelelően méregtelenítő máj  nélkül nincs jó emésztés! Fontos ezért a máj védelméről, az epe megfelelő működéséről gondoskodni.

A gyomorban megindult emésztés a vékonybélben fejeződik be: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok építőköveikre bomlanak, majd a bél hám- és kötőszövetes rétegén keresztül vándorolva jutnak be a vérerekbe, illetve a nyirokerekbe. Az emésztőcsatorna utolsó szakasza a vastagbél, mely  legjelentősebb működése a nagyfokú vízfelszívás, amelynek során a béltartalom egy negyedére – egy hatodára besűrűsödik.  A vastagbélben csak időnként indul meg nagy tömegű hullámmozgás, mely előbbre viszi a béltartalmat. Fő tömegét emészthetetlen növényi rostok, szervetlen anyagok, baktériumok és  víz alkotja.

Az emésztési folyamat nem mindig zökkenő mentes. A fentebb leírt okok miatt előfordulnak emésztési nehézségek. 
Ma már számtalan emésztést segítő, növényi eredetű étrendkiegészítő kapható, melyek elősegítik a gyorsabb, zökkenőmentesebb emésztési folyamatot. 

Weboldalunkon külön találhatók azok a kapszulák, porok, italok, amelyek fogyasztásával jó esélyünk lehet az emésztés megkönnyítésére.: Emésztést segítő termékek, valamint Probiotikumok és Enzimek, melyeknek szintén fontos szerep jutott.

Az Emésztést segítő termékek között minden féle emésztési problémára található étrendkiegészítő!


Az emésztést segítő termékek hatása  (articsóka, máriatövis tartalom )
- gombaellenes,
- zsíremésztő,
- epepangást megszüntető,
- máj-méregtelenítő
- enzimpótló
hatásán keresztül  mutatkozik meg. 

A probiotikumok  feladatai, hogy növeljék a "jó" baktériumok számának növelését, s ezzel a szervezet egyensúlyának helyreállítását,  immunrendszer erősítését;

- Javítják az emésztést

- Fokozzák a vitaminok felszívódását

- Segítik a vírusok, paraziták elpusztítását

- Megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását

- Szabályozzák a vékonybél pH - értéket (7.5  -  8.0), valamint a vastagbél pH értékét (6.0  -  6.8)

Mi az enzimek szerepe?

Rendkívül fontos szerepük van az emésztési folyamatban. Nélkülük az emésztés nem is tudna megtörténni.  Az enzimeket részben a hasnyálmirigy, részben a bélnyálkahártya termeli, hatására minden élelmiszer könnyebben emészthetővé válik.

Éppen ezért a már kialakult emésztési rendellenességet leghamarabb enzimek külső pótlása hozhatja rendbe.

Vannak kifejezetten csak növényi eredetű enzim-készítmények, melyek többnyire ananász vagy papaya tartalmúak.: Cyto Flavin