KALCIUMBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK
Ezúttal az egyik nagyon fontos ásványi anyagról, a kalciumról lesz szó. Köztudott, hogy a Kalcium a csontjaink és fogaink legjobb barátja, de számos más fontos szerepet is betölt a szervezetünkben. Nézzük meg együtt, miért nélkülözhetetlen a kalcium.
A kalcium, az élet építőköve
Miközben a kalciumra leginkább a csontok és fogak egészségének kapcsán gondolunk, valójában ennél sokkal többet nyújt;
részt vesz;
az izomösszehúzódásokban,
az idegsejtek közötti kommunikációban,
néhány enzim működésében (kalciumionok jelenlétében válnak aktívvá),
a véralvadásban (a véralvadási faktorok aktiválásában, ezek a faktorok felelősek a vérrögök képződéséért)
És ki ne szeretne erősebb csontokat és azt, hogy egészségesen működjön a teste?
Mennyi kalciumra van szükségünk?
Átlagosan a felnőttek napi igénye 1000-1300 mg körül mozog, de egyes élethelyzetek befolyásolhatják ezt az értéket.
Nézzük meg az alábbi táblázatban;
Kalcium napi szükséglete
Amikor a szervezet Kalciumért kiált
Amikor a testünk kalcium-hiányt érzékel, izomgörcsök, zsibbadás, vagy akár ízületi fájdalmak formájában jelezhet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a jeleket, sőt nagyon is oda kell figyelni rá!
Ha többször előfordulnak ezek a jelzések, feltétlen derítsük ki hányadán áll szervezetünk kalciumszintje, van-e kalcium hiányunk.
Hogyan deríthető ki?
Vérvétellel, laborvizsgálat a leggyakoribb ellenőrzési módszer.
A csontok állapotának feltérképezéséhez a DEXA mérés nyújtja a legpontosabb képet.
A DEXA-ról itt olvashat tájékoztató jellegű információt.
Mik lehetnek a kalcium hiány következményei?
Ha a test hosszabb ideig nem kapja meg a szükséges kalciumot, az akár csontritkuláshoz is vezethet, ami törékeny csontokat okozhat. Ezért rendkívül fontos az oda figyelés a kalcium és társai beépülésére.
Kalcium és barátai: a beépülés titkai
Míg a kalcium önmagában is fontos, a D-vitamin segíti igazán hatékonyan beépülni. Fontos továbbá a magnéziumra és K2 is.
Tehát elsők között van a szervezet D-vitamin ellátottsága, a táplálékban lévő fehérjemennyiség, a táplálék áthaladása a gyomor-bélrendszeren, és az elfogyasztott élelmiszerek különböző savtartalma.
Fontos továbbá az A-vitamin, a csontszövet épségének fenntartásában.
Mi tartalmaz kalciumot?
A legjobb források közé tartoznak a tejtermékek, a leveles zöldségek, a mandula, a szardínia és a dúsított élelmiszerek. Viszont arra is oda kell figyelni, hogy ne legyen túladagolás.
Erre szokták mondani, jóból is megárt a sok: a túlzott kalcium bevitele elősegíti a székrekedést, csökkenti a vas és a cink felszívódását és vesekőképződéshez is vezethet.
Éljen a kalcium és magnézium egyensúly!
A magnézium méltó társa a kalciumnak, hiszen segíti annak hatékony működését a testünkben.
A kalcium feszítő, illetve a magnézium ernyesztő, együttes hatását minden egyes szívverésnél, a pulzus tapintásánál és minden egyes lélegzetvételnél lehet tapasztalni.
Ha a magnézium és a kalcium nincsen megfelelő egyensúlyban, a magnézium-készletek kimerülnek (a túl sok kalcium már önmagában is lecsökkentheti a magnéziumszintet), ezáltal pedig sokkal nehezebbé válik kikerülni a stresszes állapotból, és önmagában is előidézheti a stresszt.
Ha étrend-kiegészítők formájában pótoljuk a kalciumot és magnéziumot, ne vegyük egyszerre be a kétféle kapszulát vagy tablettát.
A kalcium és magnézium közötti "harc" valójában egy kiegyensúlyozott arányú kölcsönhatás, amely elengedhetetlen az optimális egészséghez. A túlzott kalciumbevitel negatívan befolyásolhatja a magnézium felszívódását és hasznosulását, ezért fontos, hogy e két ásványi anyagot megfelelő arányban vigyük be a szervezetünkbe. Ideális esetben a kalcium és a magnézium bevitele 2:1 arányban történik (két rész kalcium, egy rész magnézium). Ez a megközelítés biztosítja, hogy mindkét ásványi anyag optimálisan hasznosuljon a szervezetben.
Lejegyezte,
Barátfalvy Irén
2025. június 29-én