A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Kollagén fontossága...(cikk)

Tudja-e, hogy a kollagén az egyik legfontosabb anyag az emberi szervezetben?

 
Az elmúlt években méltatlanul kevés figyelmet kapott, pedig ismert tény, hogy 25 éves kor után csökken a szervezet kollagén tartalma, és termelődése az évek folyamán fokozatosan tovább hanyatlik. 40 éves kor körül elvész a szervezet kollagén állományának 30 %-a, 50 éves kor körül pedig már a 60 %-a. 
Tekintve, hogy a kollagén a szervezet legfontosabb fehérjéje, az összes-fehérjetartalom 30 %-át képezi, nagy odafigyelést igényel. 
 
 
Mi a funkciója a kollagénnek, miért olyan fontos az emberi szervezetben?
 
A kollagén a szervezetünket összetartó rostos kötőszövet, mely erőt és rugalmasságot biztosít a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. Minden szervben megtalálható, mint a sejtek összeforrasztó anyaga. Szerkezeti tulajdonságain kívül, a kollagén a növekedés és szinte az összes testszövet megújulásának elsődleges serkentője. Tulajdonképpen a megnevezése is funkcióját takarja, a szó maga görög eredetű, a "cola" ragasztást,  a "genno" szülőt jelent. Tehát a megnevezése a szilárd/szilárdító tulajdonságára utal.
 
A kollagén egy nagy teherbírású, rostos fehérje, amely  fontos alkotóeleme a csontoknak, porcoknak, inaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek. Lényeges szerepe van, hogy  a bőr és szövetek rugalmasak, feszesek legyenek. Továbbá táplálja a hajat, bőrt, körmöket.
 
A biológiai öregedés következtében a kollagén mennyisége évente 1%-al csökken, a környezeti hatások, a  szennyeződések, a dohányzás, a szélsőséges időjárási viszonyok és külső stressz pedig tovább csökkentik a kollagén szintjét.  A helytelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás, az alkohol és egyéb élvezeti szerek roncsolják, öregítik a kollagén szerkezetét. A kollagén öregedése alatt azt értjük, hogy vizet veszít, elveszti nedvességmegtartó képességét,  feszességét. Csökken az ellenálló képessége a baktériumok ellen, megnő a vírusok kialakulásának kockázata.
 
Szervezetünk mely részeit érinti a kollagén csökkenése? 
 
 
Minden aktivitás, amit eddig könnyedén végeztünk, (futás, hajolás, lépcsőzés…stb) hirtelen fájdalmassá válik. Ez annak köszönhető, hogy a kollagén hiány következében legyengül a csontszerkezet, az izmok, inak és ízületek szövetei elernyednek. Egyszóval érezzük, hogy az öregedés folyamata elkezdődött.
 
- A porc hasonlít a gumihoz, a csontok végein található, elsődleges funkciója az, hogy csökkentse a súrlódást az ízületek között. A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% - át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat.
 
- A kollagén elsősorban az ízületek stabilitását biztosító ízületi szalagok és ízületi tok rugalmasságát, ellenálló képességét, strapabíróságát biztosítja. A kollagén teszi elszakíthatatlanná az ínszalagokat is, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik.
- A térdben, csuklóban, gerincoszlopban rezgéscsillapító rostos korongok találhatók, melyek védik a csontokat a sérülésektől. A kollagén a rezgéscsillapító rostos korongok táplálója.
- A fogak és a csontok csak úgy tudnak egészségesen kifejlődni, újraképződni, ha a testben lévő ásványi anyagok a kollagénnel egyesülnek, és együtt támogatják annak fejlődést.
 
Gyakorlatilag szervezetünk minden részét érinti. Minden pillanatban, amikor a testnek szüksége van új sejtek termelődésére, mint pl. a fejlődési korszakban, a gyógyítás folyamatában, a kollagén építő fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik.
 
Nem véletlen a kollagén szépészeti alkalmazásának gyakorisága, ugyanis a test saját kollagéntermelő képességének hanyatlásakor ezen készítményekkel próbálhatjuk meg pótolni bőrünk kollagénszintjét. A kollagént legjobb elfogyasztva bejuttatni a szervezetünkbe, így tud a legjobban felszívódni és beépülni.
 
Miben segít a szervezetbe juttatott kollagén?
 
A ráncok feltöltődnek és kisimulnak, 
 
Segít egyes bőrhibák (pattanás) kezelésben.  
Mell, nyak, dekoltázs feszességét is elősegíti. Hidratálja a kiszáradt kezeket,  a bőr rugalmasságát itt is segíti.
A hölgyeknek biztos nem lesz újdonság hogy a kollagén fontos szerepet tölt be a bőrünk feszességében, szépségében. Számtalan kozmetikum kapható amely tartalmaz valamennyi kollagént.
A kollagén a bőr felületén egy láthatatlan filmréteget képez, mely biztosítja a sejtek optimális nedvtartalmát. Egyidejűleg arra serkenti a sejteket, hogy regenerálódjanak és kezdjenek saját kollagént termelni.
 
Táplálja a hajat, a körmöket is.
 
Mert a kollagén a test természetes fehérjéje, a test ragasztójának is nevezik, a kollagén  összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat, az inakat. Fontos szerepet játszik a bőr, haj és a köröm egészségében. A bőr 75%-át kollagén alkotja.
 
 
 
 
 
 
 
 
          25 éves korban 40 éves korban 50 éves korban
bőr szerkezete és változása a kor múlásával

 

Erősíti a kötőszövetet 

Támaszt és tápanyagot nyújt. Az erős kollagén fehérje a kötő- és támasztószövet része, a kollagén nagyon fontos szerepet játszik a kötő –és támasztószövet stabilitásában és szilárdítja azt. Hiányában lehetőség nyílik  a  vénás keringési rendszer tüneteinek, mint a visszér, hajszálér, striák és a narancsbőr megjelenése.
 
Táplálék a bőrpanaszok ellen: pigment foltok, pikkelysömör, rosacea, pattanások, akné, szemölcsök 
 
Táplálja az izmokat, csontokat, porcot és fogakat 
 
Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, a fogakban is. A fogak és a csontok csak úgy tudnak egészségesen kifejlődni, ha a testben lévő ásványi anyagok a kollagénnel egyesülnek, és együtt támogatják annak fejlődést.
Lényeges szerepe van a porcok pótlásában, a mozgásszervi fájdalmak csökkentésében vagy elmúlásában.
 
Táplálja az inakat és szalagokat
 
A kollagén rostos hálót képez az egész testben, zselatinos anyaga pedig emlékeztet a ragasztóra, mely mindent mindennel összeköt. A kollagén összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Innen ered az a latin eredetű mondás, hogy „a kollagén a test ragasztója.” molekuláris szerkezete biztosítja az inak, a szalagok erősségét és elasztikusságát;
 
18-30 éves korig     - 5 g

31-50 éves korig     - 10 g

51 éves kor felett    - 15 g

 
Célirányos étkezéssel  is  lehet hatni a kollagén-állomány karbantartására;
 
- Zöld levelű és élénk színű élelmiszerek fogyasztása segíti a kollagén termelődést. Pl. kelkáposzta, spenót, dinnye, sárgarépa, paprika, káposzta, citrus-félék, és minden magas C - vitamin tartalmú étel  - ezek napi fogyasztása fontos,  C-vitamin tartalmuk miatt. 
- A zöld  tea szintén segít a kollagén stimulálásában.  Igyon naponta egy csészével. Az anyagcsere folyamatokat is támogatja.
- Szója fogyasztása is javasolt, kálcium, cink, B-vitamin tartalma miatt, csontozat erősítésére.
- Ha tojást tartalmaz az étrendje, fogyasszon akár többet is. Szintén támogató hatású B-vitamin tartalma miatt.
- Amit ne felejtsen ki étrendjéből: diót,  gabonaféléket (teljes kiőrlésű),  olíva-olajat,  mákolajat.
- Lényeges vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek:  A, B, C, D, E, szelén, cink, magnézium, vas, probiotikumok. Ne legyen hiány belőlük a szervezetében.
- A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás bizonyára nem kerüli el figyelmét,- rendkívül fontos a hidratáltság miatt.
- A szőlőmag-őrlemény és/vagy szőlőmagolaj is jótékonyan hat a kollagén megtartására ill. termelődésére. 
(A növényi eredetű kollagén-pótlás nem egyenértékű az állati eredetű kollagénnel.)
 
Mi a hialuronsav?
 
A hialuronsav egy természetes poliszacharid, amely minden szövetünkben megtalálható. Az emberi testben többek között vízmegkötő, illetve ízületekben és izmokban síkosító szerepet tölt be. A kötőszöveti sejtek és az ízületekben a hialinporc sejtek folyamatosan termelik a hialuronsavat, de az életkor előrehaladtával termelődése fokozatosan csökken.
 
A hialuronsav eloszlása a szervezetben:
- 56% a bőrben
- 35% izmokban és csontokban
- 9% máshol, például az ízületi folyadékban stb.
 
A hialuronsav feladatai:
- Biztosítja a bőr és kötőszövetek víztartalmát,  rugalmasságát, hidratálja és segítse a tápanyagok szállítását.
- Lehetővé teszi az ízületek folyadék viszkozitását, ezáltal csökkenti a súrlódást az ízületekben a porcok felszínén, hozzájárul az ízületek rugalmasságához, mozgékonyságához.
 
 
 Lejegyezte: Barátfalvy Irén