A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Megváltozott életünk

Egy hónappal ezelőtt nem gondoltuk, hogy ennyi változás történik életünkben, mint amennyi 2020. márciusában történt.
Március elején megjelentek az első hírek, hogy hazánkat is elérte a 2019 decemberében Kínából eredő koronavírus, azóta pedig  -sajnos- több honfitársunk is érintett.
Az enyhe influenza / nátha-szerű megbetegedéstől a súlyos tüdőgyulladásig bármilyen lefolyása lehet.
Eredete nem teljesen tisztázott, de elsőként állati fertőzöttséget gyanítanak, majd Kínában emberekre átterjedve, elég gyors ütemben haladt, ma már világviszonyatban jelen van.
Emberről emberre is terjed, még a lappangási idő alatt, az első klinikai tünetek megjelenése előtt is fertőzhet. A lappangási időre vonatkozóan becslésekre hagyatkoznak, ami 2-14 nap, de van olyan szakember, aki 27 napban határozta meg a lappangási időt.
A szakemberek szerint egy már fertőzött ember, minimum 3 másiknak képes átadni a betegséget. Megbetegedhetnek emlős állatok is, és ők is terjeszthetik a betegséget. Közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a vírussal, ha megérintünk olyan tárgyat, amelyen vírus van. A kézen 10 percig van életben. 10 perc alatt sok mindent csinálhatunk, megérintjük az arcunkat, megdörzsöljük az orrunkat, stb.
A fémfelületeken 12-16 órán át, de akár egy hétig is,  ruhán, textílián általában 6-12 óráig, de akár 2 napig is  életben marad a vírus. A mosható ruhaneműt a szokásos mosószerrel 30-40 fokos vízben mosva, - az esetleges rajta lévő vírust elpusztítja. Amelyik ruhaneműnk nem mosható, tegyük ki a napra, ott a fény és a meleg megöli a vírust, ha van rajta. Magas hőmérsékleten (70 C fokon) 5 perc alatt inaktívvá tehető.
Használjunk fertőtlenítő spray-t, gyakran érintett területeken.
 
 
 
 
 
Tünetei;
láz
fejfájás vagy akár kötőhártya gyulladás
fáradékonyság és gyengeség, levertség
légzési nehézségek
légszomj
száraz köhögés
hasmenés
étvágytalanság
Ritkábban előfordulhat torok-kaparás, torok-fájás, orr-váladék.
 
 
Kiket érint?
A légutakat érintő  fertőzésekhez hasonlóan, a koronavírus okozta megbetegedéseket is bárki elkaphatja . Vannak, akik  fogékonyabbak lehetnek, pl a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek,  az idősebb korosztályhoz tartozók.. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.
Gyakorlatilag mindenki érintett lehet, tehát a megelőzés mindannyiunk érdeke saját és embertársaink érdekében.
 
Mit tehetünk a megelőzés érdekében? 
Köztudott, hogy koronavírus elleni gyógyszer még nincs,antibiotikum szedése egyáltalán nem javasolt, ezért is nagyon fontos a megelőzés.
Segít, ha immunrendszerünk erősítése érdekében, még fokozottabban oda figyelünk étkezésünkre, víz/folyadék (forró tea) fogyasztásra, étrendkiegészítők szedésére;
fontos a C-vitamin, D-vitamin, cink, szelén, szedése, oxigénpótlás (ha szükséges), gargarizáljunk fertőtlenítő folyadékkal, vegyünk forró fürdőt, akinek módjában áll infraszaunázzon.
 
Milyen óvintézkedéseket tartsunk be?
Mindenek előtt, tartsuk be maradéktalanul a Kormány felhívását életvitelünkben.
 
Sokszor láthattuk, hallhattuk utóbbi időben ezt az intelmet
 
 
Mindennapjainkban;
 
- Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, alkalmanként legalább 20-30 másodpercig  
- Ha nincs lehetőségünk a szappanos kézmosásra, alkalmazzunk alkoholos fertőtlenítő kéztisztító zselét
- Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé, vagy köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba
- Próbáljuk elkerülni arcunk, szánk, szemünk érintését. Ha lehet, használjunk vékony mosható vagy fertőtleníthető anyagból készült kesztyűt
- Kerüljük a zsúfolt helyeket. Ne csoportosuljunk. Sorban állás esetén tartsuk be a legalább 1 méteres követési távolságot
- Arcmaszk viselése eléggé megosztott, aki már megbetegedett, viseljen orrot és szájat takaró arcmaszkot. Akit megnyugtat, biztonság érzetet ad az arcmaszk viselése, nyugodtan használja.
- Lehetőség szerint ne utazzunk a fokozottan érintett területekre, vagy ha mégis kénytelenek vagyunk, kerüljük azokat a helyeket, ahol tömeg van
- Otthonunkban rendszeresen fertőtlenítsük a kritikus felületeket, - ajtók, kilincsek, csapok, WC érintése/használata után, táskánkat, mobil eszközeinket, pénztárcát.
 
Teszteljük önmagunkat;
Vegyünk mély lélegzetet, tartsuk bent a levegőt  14-15 másodpercig vagy tovább, ha bírjuk. Ha ezt minden panasz nélkül meg tudjuk tenni, megnyugodhatunk nincs vírus a szervezetünkben. Ellenben, akit a leírt egyszerű próba köhögésre ingerel, mellkasi nyomást vált ki, díszkomfort érzést idéz elő vagy egyszerűen nem tudja megcsinálni ezt az egyszerű gyakorlatot, lehetséges, hogy érintett, érdemes orvoshoz fordulni.
 
Hogy mikor kapjuk vissza a régi megszokott életünket, sajnos nem tudható. Találgatásokkal nem sokra megyünk. Sokan hiszik, hogy a meleg nyár elűzi a járványt. Úgy legyen!
Addig is vigyázzunk magunkra és Egymásra is. Igyekezzünk türelemmel viselni és kivárni a jobbra fordulást. Kétségtelen nagy fegyelmezettséget igényel az életünkben váratlan és példátlan, embert próbáló időszak.
Kívánok hozzá erőt, egészséget, kitartást.
 
Lejegyezte:
Barátfalvy Irén 
2020. március 31.