A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Termékek Menü

Mi az egészség és fiatalság forrása?

Érdekes dolog, hogy szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint azok szerepét  egészségünk  fenntartásában, ugyanakkor keveset tudunk az enzimekről, melyek létfontosságúak szervezetünk mindennapi működésében.

Az enzimeket nem véletlenül nevezik az egészség és fiatalság forrásának,  ugyanis egy  olyan katalizátor, mely testünkben naponta mintegy 200 millió kémiai folyamat összehangolását és működését irányítja. Ha az enzimekben szervezetünk nem szenved hiányt, sokáig egészségesek és fiatalok tudunk maradni.

Mik azok a csodálatos enzimek?

Néhány hírlevelünkben már  érintőlegesen említést tettünk az enzimek fontosságáról, mint az emésztés egyik rendkívül fontos  összetevőjéről.

Az enzimek nemcsak a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában  vesznek részt. Jelen vannak az  építő-jellegű  folyamatokban is, valamint az immunrendszer működését is támogatják. Például  a bőrfelszínen,  igyekeznek  a támadó kórokozókat elpusztítani.  Ezek a védő enzimek a testnyílásoknál is megtalálhatók (például  a nyálban, könnyben, légutakban, stb.). Másrészt,  a szervezetbe mégis bejutott kórokozók elpusztításában is aktív szerepük van.

Az enzimek bonyolult működésének néhány példájából is érzékelhető,  miért is írtuk fentebb, hogy az enzimek létfontosságú katalizátorként működnek az emberi szervezetben.

Leginkább az emésztő-enzimek ismertek; Hol fejtik ki jótékony hatásukat?

Enzimek eredete

Születéskor mindenki testsaját enzimkészlettel rendelkezik. Az enzimkészlet további megtartása határozza meg későbbi egészségi állapotunkat, mivel  az enzimek szabályozó szerepe kihat

- az érrendszerre

- az idegrendszerre

- a sav-bázis háztartásra

- a hormonrendszerre

- az immunrendszerre

- ízületi gyulladásokra

- a regeneráló folyamatokra

- a szabad gyökök elleni harcra

- a vírusos megbetegedésekre

- oxigénellátottságra

- stresszre.

Tehát, gyakorlatilag  minden életfunkciónál jelen vannak.

Többirányú, és világ viszonylatú vizsgálatok azt igazolják, hogy az emberek körülbelül 80 %-a enzim-hiányban szenved. Vagyis az enzimeket termelő hasnyálmirigy, ill. bélnyálkahártya az emberek nagy többségénél nem működik optimálisan.

Mik lehetnek az enzim-hiányt jelző tünetek?

Az enzim hiányának jelzései utalnak a civilizációs betegségekre, először valóban csak jelzés szintjén;

- egyik markáns tünet az emésztési zavarok jelentkezése, és gyakoribbá válása: puffadás, székrekedés, hasmenés, hányinger, görcsök.

- általános fáradtság, kedvetlenség

- koncentráció csökkenés

- gyakori megbetegedés (immunrendszer gyengülése)

- bőrproblémák megjelenése.

Noha az emésztés folyamata már a szájban elkezdődik, amennyiben az emésztőrendszerben egy-egy enzimből kevesebb termelődik, az adott tápanyagot a szervezet nem képes teljesen lebontani, így az emésztetlenül kerül be a vastagbélbe, kellemetlen tünetek sorát okozva ezzel. 

Fenti tények alapján bizonyossá válik, hogy gondoskodnunk kell az enzimek pótlásáról. Különös tekintettel az  emésztést  elősegítendő, mert enzimek nélkül az emésztés nem jöhet létre, aminek egyenes következménye, hogy az elfogyasztott tápanyagok hasznosulása sem tudna megtörténni. Emésztésen a táplálék összetevőinek lebontását és felszívódását értjük.

Hogyan pótolható az enzimek hiánya?

- Elsősorban megfelelő táplálkozással, természetes enzim-forrásokból

  -  gyümölcs, nyers zöldségfélék, tojás, , dió-félék, csírázó magvak ( valóságos nyomelem raktár), citrom, articsóka, köles, borsó, hagyma, zeller , banán, ananász, gyömbér, avokádó, kefir , borsmenta, ánizs fogyasztása.

- Másod sorban

  - enzim pótlására szolgáló étrend-kiegészítő készítmények , -  alapanyaga: a cellulóz, papaya, ananász, magcsíra-készítmények;

Cyto Flavin7+

DigestMix komplex enzim

Búzacsira kapszula,  búzacsíraolaj

Süngomba kapszula-100

Mivel serkenthetjük az enzim-termelést

Továbbá, serkenteni lehet az enzimtermelést  polarizált fényű lámpával;

A köldök alatti és feletti részre világítva.

Mi növeli még az enzim-aktivitást

Az enzimek és vitaminok az életerő forrásai. Ezek alakítják át a felvett táplálékot energiává

és biokémiai építőanyagokká. A huminsavak növelik az enzimaktivitást. Ha vitaminok és

enzimek mellé fulosavat juttatunk, akkor azok biológiai hatékonysága megnő. 

Lejegyezte;

Barátfalvy Irén

2021. május