A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Mi lehet a fáradság hátterében?

Egyre többször lehet hallani, sokan állandó fáradtságra, kimerültségre  panaszkodnak.

Ilyenkor a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökken. A rossz közérzet kedvetlenséget okoz. Akit ez érint, nem érez örömet, bizonytalanná válik a mindennapokban, gyengének érzi magát.

A nyári kikapcsolódás, feltöltődés kellemes hatása ilyen esetben hamar elmúlik.


A fáradtság testünk jelzése.

Figyelmeztet, hogy valamit nem jól teszünk. Felhívja figyelmünket, hogy egészségi állapotunkat fenyegetettség érte. Sokszor kísérő tünetei is jelentkeznek, fejfájás, izom,- és ízületi fájdalmak.


 

Ezekre a jelekre muszáj odafigyelni. Ha figyelmen kívül marad, a komolyabb ill. kellemetlenebb hatások sajnos általában nem maradnak el. Ne várjuk meg, amíg újabb, drasztikusabb jelzés érkezik, esetleg egy komolyabb betegség formájában.

Először arról kell meggyőződni, hogy történt-e változás életvitelünkben, ami kiválthatja a vészjelzést.

Ha nem történt olyan terhelés, ami indokolná a megváltozott állapotot, különböző tesztekkel, szűrésekkel ki kell deríteni az okot.

Mik okozhatnak krónikus fáradtságot?

- A szervezet vashiánya; köztudott, hogy a vasnak nagy szerepe van a vérképzésben. Vashiány esetén a vér hemoglobin-szintje lecsökken, vérszegénység alakulhat ki. Ilyenkor türelmetlenebbek vagyunk, a koncentráció-képesség csökken, szárazzá válik a bőr, a haj hullása, töredezett köröm jelzés értékkel utal erre az állapotra. Immunrendszer gyöngeség lép fel, és fogékonyabbá válik a szervezet a fertőzésekre.

Vasat a szervezet nem tud előállítani, ezért beviteléről nekünk kell gondoskodni. Állati eredetű élelmiszerekben lévő vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. Milyen élelmiszerekben van vastartalom? Máj, hal, tojás, hús-félék, bab, sötétzöld színű zöldségek: spenót, sóska, brokkoli. A C-vitamin támogatja  a vas felszívódását. Nagy szükség van a vas mellett a B-vitaminokra (B2, B6, B12), mert ezek támogatják a vörösvértest képződést. Felnőtt korban a sikertelen vas felszívódásának oka a lisztérzékenység. Ilyen esetben étrendkiegészítő formájában célszerű pótolni a vashiányt.


Napi szükséglet / vas
É l e t k o r          Szükséglet/milligramm

- Egyre több embernél állapítanak meg 2-es típusú cukorbetegséget, ami -többek között- szintén fáradtság-érzettel jár, főként a kezdeti időszakban. Ha valakinél ennek a gyanúja felmerül, nem mulassza el az orvosi vizsgálatot, amivel kimutatható, hogy valóban fennáll-e az emelkedett cukor-szint gyanúja. Étkezés megváltoztatásával vagy egyéb módon lehet ellene tenni, és kell is.

- Fáradtság-érzettel járhat a pajzsmirigy alulműködés. Vérvizsgálattal könnyen kimutatható, és megszüntethető. Részletek: Relax hírlevél

- Állandó fáradtság követheti, ha az éjszakai pihenés nem megfelelő, és alvási apnoe áll a háttérben, ami légzés-kimaradással jelentkezhet. Különösen azoknál fordul elő, akik rendszeresen horkolnak. Az alvási apnoe a fáradságon kívül okozhat komoly egészségi problémákat is, pl.: magas vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez, stroke-hoz is vezethet. Érdemes kivizsgáltatni.

- Az egyik leggyakoribb oka a fáradtságnak a depresszió, ami kezeletlenül súlyosbodhat és komoly negatív életvitelt okoz. Amennyiben egyedül nem megoldható a probléma, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert kezelhető és meg lehet szabadulni tőle.

- A fáradság egy komoly immunrendszeri betegség kisérőtünete (egyéb tünetek mellett) is lehet, amikor az immunrendszer saját maga ellen fordul, ami kezeletlenül rendkívül súlyos elváltozásokat okozhat, pl. csontokban, porcokban. Ilyen jellegű panaszok tapasztalása esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni. (pl: reumatológushoz)

- Nem utolsó sorban, lelki problémák is okozhatnak testi tüneteket,  - fáradság-érzetet is.  Napjainkban nagyon sok embert érint, hogy anyagi, munkahelyi, családi, baráti eredetű lelki problémáit elnyomja magában, - gondolván majd megoldja. A megoldás várat magára, mert a lelki feszültséget, a stresszhatásokat, az érzelmi megterhelést nem könnyű megoldani.

Ha a lélek nincs rendben, az egészség könnyen törékennyé válik.

Jelentkeznek is előbb - utóbb a testi tünetek. Aki ezekkel a problémákkal orvoshoz fordul, hamar megállapítást nyer, hogy az illetőnek semmi baja, az orovos  ki is zárja a komolyabb betegség gyanúját. Pedig a tünetek megkeseríthetik a mindennapokat.  A fáradékonyságon kívül jelentkezhet zsibbadás, egyensúly-zavar, nyelési nehézség, érzékszervi problémák, stb. Megoldást a lelki problémák megszüntetése jelentheti.

AJÁNLATOK

- Vas - Flavitamin

- Vas + C-vitamin

- B-komplex

- B-MAX Multivitamin

- B-complex