Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani különböző kommunikációkban, egészségi hírekben a mikrobiomról.
Ez egy új tudományág, ami egyre jobban fejlődik.
Mit jelet a mikrobiom kifejezés?
A mikrobiom az emberi szervezetben élő összes mikroorganizmust jelenti, amelyek főként a bélben találhatók, de jelen vannak a bőrön és a szájban is.
A mikrobiom mindenkinél egyedi. Születésünkkor szervezetünk része, és az életünk folyamán fejlődik/változik.
A legtöbb és legnagyobb mennyiségű mikroorganizmus a bélben található – ez képezi a bélflóránk alapját.
Nem véletlen mikrobiom fokozott említése, vizsgálata, hiszen ez egészségünk alapja.
Az egészséges mikrobiom - különösen a bélflóra egyensúlya - fontos szerepet játszik az emésztésben
- a tápanyagok felszívódásában,
- a káros anyagok lebontásában
- az immunvédelemben
- a vitaminok előállításában
- a szénhidrátok lebontásában
- az immunrendszer működésében.
A bél-mikrobiom számára kizárólag az étrendünk szolgál táplálékul. Ha a bélbaktériumok nem jutnak hozzá az őket tápláló, a bélfalat védő tápanyagokhoz, annak következménye hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, sőt áteresztőbél-szindróma is kialakulhat.
A mikrobiom - bélflóra - szerepe az emberi egészég szempontjából vitathatatlan, összefüggés van a bélflóra állapota és a fizikai egészségünk közt.
Mi jellemzi az egészséges mikrobiomot?
Ha a mikrobiom egyensúlyban van, támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, pozitívan befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat.
A mikrobiom egyensúlya a szervezetben az egészséges életvitelt jelenti.
Miből tudható, ha felborult a bélflóránk egyensúlya?
Kutatások szerint a bélflóra egyensúlyhiánya összefüggésben állhat különféle mentális betegségekkel.
Tehát, baj akkor kezdődik, ha az egyensúlya felborul, mert az számos testi és lelki probléma forrása lehet.
Megállapított az érzelmek, a baktériumok és a fizikai egészségi állapot között összefüggés.
Mit kell tennünk a mikrobiom megváltoztatásáért?
Táplálkozásunkkal tehát jelentősen befolyásolni, sőt megváltoztatni is módunkban áll a mikrobiom összetételét.
Mikrobiom diétával változtathatjuk meg.
Éppen ezért egyre több kutatás sugallja, a jövő gyógyításában fontos szerep jut a probiotikus kúrának is (a táplálkozás megváltoztatása mellett), hiszen a krónikus betegségek zöme a diszharmónia következményeként alakul ki.
Ha a bélflóra helyreállítására törekszünk, ennek érdekében kerüljük
- a feldolgozott szénhidrátok és a tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztását
- csökkentsük a vörös húsok és minimalizáljuk az alkohol fogyasztását
- iktassuk be a napi étkezésekbe
- az ajánlott napi rostbevitelt
- az omega-3 zsírsavak fogyasztását
- több zöldség, növényi eredetű élelmiszer fogyasztását
- hetente több alkalommal is szerepelhet étrendünkben tengeri hal
- emellett fontos az olívaolaj, repceolaj, lenolaj fogyasztása is.
A rendszeres testmozgás is jó hatással van a bélflóra egészségére, sőt szükséges is. Fokozott figyelmet fordítsunk a stresssz-kezelésre, folyadék-fogyasztásra, megfelelő mennyiségű – és minőségű alvásra.
Óvatosan kezeljük az antibiotikumok használatát.
A pre- és probiotikumok alkalmazása is segíthet a mikrobiom összetételét kedvezően befolyásolni.
A mikrobiom megváltoztatásának többrétű hatása
A mikrobiom diéta segítségével a túlsúlytól is megszabadulhatunk, emellett a kellemetlen emésztési panaszok is megszűnhetnek. A diéta azonban nem csak emiatt lényeges.
Az elhízás mellett a bélbaktériumok összetétele hatással van az idegrendszer működésére (bél-agy tengely) is, de szerepet játszhat többek között a gyulladásos bélbetegségek, az IBS, különféle allergiák és immunbetegségek kialakulásában is.
A mikrobiom diéta része lehet a pre – és probiotikumok alkalmazása. A pre -és probiotikumot egyetlen betű különbözteti meg, holott két különböző funkciót töltenek be.
A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi rostok, melyek megtalálhatóak például a banánban, hagymában, csicsókában, almahéjban, babfélékben és számos egyéb élelmiszerben. A prebiotikus rostok változatlan formában haladnak át a gyomron és a vékonybélen, majd a vastagbélbe érve fermentálódnak, más szóval erjednek.
Ez a fermentációs folyamat táplálja a jótékony baktériumokat (beleértve a probiotikus baktériumokat) és segít növelni az emésztőrendszerben a kívánatos baktériumok számát, ezzel támogatva az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését.
A probiotikumok élő jótékony mikroorganizmusok, amelyek lehetnek baktériumok és gombák is. Ezek természetes úton keletkeznek, fermentáció vagyis erjedés útján olyan élelmiszerekben, mint például a joghurt, kefir, savanyú káposzta, és egyebek is.. Ételek és italok mellett étrend-kiegészítő tabletták, kapszulák és porok segítségével is hozzájuk juthatunk.
Ne feledjük! – a jó mikrobiom egészségünk záloga.
Lejegyezte,
Barátfalvy Irén, 2025.november 2-án
