A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
20 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Miért fontos a jó mikrobiom?

 

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani különböző kommunikációkban, egészségi hírekben a mikrobiomról.

Ez egy új tudományág, ami egyre jobban fejlődik.

 Mit jelet a mikrobiom kifejezés?

A mikrobiom az emberi szervezetben élő összes mikroorganizmust jelenti, amelyek főként a bélben találhatók, de jelen vannak a bőrön és a szájban is.

A mikrobiom mindenkinél egyedi. Születésünkkor szervezetünk része, és az életünk folyamán fejlődik/változik.

A legtöbb és legnagyobb mennyiségű mikroorganizmus a bélben található – ez képezi a bélflóránk alapját.

Nem véletlen mikrobiom fokozott említése, vizsgálata, hiszen ez egészségünk alapja.

 Az egészséges mikrobiom - különösen a bélflóra egyensúlya - fontos szerepet játszik az emésztésben

- a tápanyagok felszívódásában,

- a káros anyagok lebontásában

- az immunvédelemben

- a vitaminok előállításában

- a szénhidrátok lebontásában

- az immunrendszer működésében.

A bél-mikrobiom számára kizárólag az étrendünk szolgál táplálékul. Ha a bélbaktériumok nem jutnak hozzá az őket tápláló, a bélfalat védő tápanyagokhoz, annak következménye hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, sőt áteresztőbél-szindróma is kialakulhat.

A mikrobiom - bélflóra - szerepe az emberi egészég szempontjából vitathatatlan, összefüggés van a bélflóra állapota és a fizikai egészségünk közt.

Mi jellemzi az egészséges mikrobiomot?

Ha a mikrobiom egyensúlyban van, támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, pozitívan befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat.

A mikrobiom egyensúlya a szervezetben az egészséges életvitelt jelenti.

Miből tudható, ha felborult a bélflóránk egyensúlya?

Kutatások szerint a bélflóra egyensúlyhiánya összefüggésben állhat különféle mentális betegségekkel.

Tehát, baj akkor kezdődik, ha az egyensúlya felborul, mert az számos testi és lelki probléma forrása lehet.

Megállapított az érzelmek, a baktériumok és a fizikai egészségi állapot között összefüggés.


Mit kell tennünk a mikrobiom megváltoztatásáért?

Táplálkozásunkkal tehát jelentősen befolyásolni, sőt megváltoztatni is módunkban áll a mikrobiom összetételét.

Mikrobiom diétával változtathatjuk meg.

Éppen ezért egyre több kutatás sugallja,  a jövő gyógyításában fontos szerep jut a probiotikus kúrának is (a táplálkozás megváltoztatása mellett), hiszen a krónikus betegségek zöme a diszharmónia következményeként alakul ki.

Ha a bélflóra helyreállítására törekszünk, ennek érdekében kerüljük

- a feldolgozott szénhidrátok és a tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztását

- csökkentsük a vörös húsok és minimalizáljuk az alkohol fogyasztását

- iktassuk be a napi étkezésekbe 

- az ajánlott napi rostbevitelt

- az omega-3 zsírsavak fogyasztását

- több zöldség, növényi eredetű élelmiszer fogyasztását

- hetente több alkalommal is szerepelhet étrendünkben tengeri hal

- emellett fontos az olívaolaj, repceolaj, lenolaj fogyasztása is.

A rendszeres testmozgás is jó hatással van a bélflóra egészségére, sőt szükséges is. Fokozott figyelmet fordítsunk a stresssz-kezelésre, folyadék-fogyasztásra, megfelelő mennyiségű – és minőségű alvásra.

Óvatosan kezeljük az antibiotikumok használatát.

A pre- és probiotikumok alkalmazása is segíthet a mikrobiom összetételét kedvezően befolyásolni.

A mikrobiom megváltoztatásának többrétű hatása

A mikrobiom diéta segítségével a túlsúlytól is megszabadulhatunk, emellett a kellemetlen emésztési panaszok is megszűnhetnek. A diéta azonban nem csak emiatt lényeges.

Az elhízás mellett a bélbaktériumok összetétele hatással van az idegrendszer működésére (bél-agy tengely) is, de szerepet játszhat többek között a gyulladásos bélbetegségek, az IBS, különféle allergiák és immunbetegségek kialakulásában is.

A mikrobiom diéta része lehet a pre – és probiotikumok alkalmazása. A pre -és probiotikumot egyetlen betű különbözteti meg, holott két különböző funkciót töltenek be.

A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi rostok, melyek megtalálhatóak például a banánban, hagymában, csicsókában, almahéjban, babfélékben és számos egyéb élelmiszerben. A prebiotikus rostok változatlan formában haladnak át a gyomron és a vékonybélen, majd a vastagbélbe érve fermentálódnak, más szóval erjednek.

Ez a fermentációs folyamat táplálja a jótékony baktériumokat (beleértve a probiotikus baktériumokat) és segít növelni az emésztőrendszerben a kívánatos baktériumok számát, ezzel támogatva az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését.

A probiotikumok élő jótékony mikroorganizmusok, amelyek lehetnek baktériumok és gombák is. Ezek természetes úton keletkeznek, fermentáció vagyis erjedés útján olyan élelmiszerekben, mint például a joghurt, kefir, savanyú káposzta, és egyebek is.. Ételek és italok mellett étrend-kiegészítő tabletták, kapszulák és porok segítségével is hozzájuk juthatunk.

 

Ne feledjük! – a jó mikrobiom egészségünk záloga.

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén, 2025.november 2-án