A vas szervezetünk minden sejtje számára létfontosságú anyag. A vas esszenciális anyag, ami azt jelenti, hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de az emberi test nem képes előállítani.
Miért olyan fontos a vas?
A vas elsődleges szerepe a hemoglobin és a mioglobin felépítésében van – ezek azok a fehérjék, amelyek az oxigén szállításáért felelősek a vérben és az izmokban.
Ha vashiány van a szervezetünkben romlik az oxigénellátás, ami kihat az energiaszintre, a szellemi teljesítményre, az immunrendszer működésére is. Valamint a vas fontos szerepet játszik az enzimrendszerek működésében, a sejtek energiatermelésében, valamint a DNS-szintézisben is.
Testtömegünktől függően szervezetünk átlagosan 3-5 gramm vasat tartalmaz, aminek túlnyomó többsége, körülbelül kétharmada, a vörösvérsejtek hemoglobinjában van jelen.
Milyen tünetei lehetnek a vashiánynak?
A vashiány egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet. A vashiány kezdetben észrevétlenül alakulhat ki, de idővel egyre több jel mutat arra, hogy valami nincs rendben;
állandó fáradtság-érzet
kimerültség
sápadt bőr
szapora szívverés
légszomj, főként terheléskor
fejfájás,
koncentrációs nehézségek
szédülés
hajhullás, törékeny körmök
nyugtalan láb szindróma
gyakori fertőzések,
immunrendszer gyengeség.
Fenti felsorolással kapcsolatban fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek nem kizárólag és minden esetben vashiányra utalhatnak, ezért a pontos diagnózis érdekében mindig érdemes vérvizsgálatot végeztetni.
Hogyan pótoljuk?
A vas, mint minden vitamin, ásványi anyag, nyomelem hiánya esetén elsősorban táplálkozással pótolhatjuk. Törekednünk kell az optimális étrend kialakítására. Azonban, az étkezés során bevitt vasnak csak elenyésző része hasznosul. Az állati eredetű táplálékok estében körülbelül 15 %-a hasznosul, a növényi eredetű táplálékok esetén 3-5 %-a. Ugyanakkor jó hír, léteznek felszívódást segítő anyagok is, mint pl. a C-vitamin, a B-vitaminok, a réz és a cink.
Ez azt jelenti, ha magas vas-tartalmú ételeket olyan ételekkel, italokkal párosítjuk, amelyek C-vitamint tartalmaznak, azzal támogatjuk a magasabb fokú beépülési hasznosulást.
A vas hasznosulását a szervezetben a már jelenlévő vas is szabályozza: ha a vasszint elegendő, kevesebb szívódik fel, ha alacsonyabb a vas-szint, akkor több szívódik fel.
Mely élelmiszerek tartalmaznak vasat?
- A vas legjobban állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel, ez alapján a legjobb vasforrások pl: hús-félék, máj és egyéb belsőségek, tenger gyümölcsei, tojás .
- Zöldség-félékből pl: hüvelyesek, spenót, teljes kiőrlésű gabonák, gombák, olajos magvak, cékla, paprika, paradicsom, brokkoli.
- Rendkívül fontos a B12-vitamin pótlás
A B12 vitamin a vérképzés folyamatában játszó fontos szerepén kívül, kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében. Hiánya pedig akadályozhatja a szervezet vörösvértestek képződését, ami vészes vérszegénységet és idegrendszeri zavarokat eredményezhet.
- A réz azért lényeges szervezetünknek, mert a vassal együtt segíti a vörösvértestek termelődését, sőt magát a vas felszívódását is. Sok van belőle a diófélékben, babfélékben, teljes kiőrlésű gabonákban, burgonyában, májban, az osztrigában is.
- Igyunk csalánteát!
Az egyik legkiválóbb vérképző növény. A csalánlevél növeli a hemoglobinszintet, és biztosítja a szervezet jobb oxigénellátását. Egyben tartalmazza a már korábban említett két fontos vérképzőt is: vasat és C-vitamint. Teában elterjedt a fogyasztása, de manapság már étrendkiegészítő tablettában, vagy különböző kivonatok formájában is hozzá lehet jutni.
Ha étkezéssel nem tudjuk elérni az optimális vas-szintet, pótoljuk étrendkiegészítővel.
A vashiány gyakori probléma, amely komolyan befolyásolhatja az életminőséget. A megelőzés és a tudatos táplálkozás kulcsfontosságú. Ha már kialakult a hiány, akkor sem késő tenni ellene. Egy egyszerű vérvizsgálattal könnyen ellenőrizhető, és megfelelő kezeléssel gyorsan visszanyerhető az energia, a vitalitás és az egészség. |
Lejegyezte,
Barátfalvy Irén 2025. május 31-én