A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Mit okoz a sóhiány?

A közelmúltban  több olyan véleménnyel szembesülhettünk, hogy  az emberi szervezetre rossz hatással van a só fogyasztása.

Amit határozottan és sokszor sulykolnak, hajlamosak vagyunk elhinni. Többen még azt is meghatározták, hogy a napi só fogyasztás maximuma 2 gramm lehet.

Úgy vélem  már elcsitultak az ezzel kapcsolatos ellentétek, és  elfogadható az álláspont, hogy igenis a szervezetünknek szüksége van sóra, sőt létezik só kúra, só terápia. Tehát a só jótékony hatása  több vonatkozásban ismert és elismert, természetesen nem korlátlanul vagy túlságosan sós ételek bevitelével.

A só mindig is fontos volt az emberiség életében. Gondoljunk vissza a történelem során, amikor a sót fizetőeszközként használták, olyan nagy becsben tartották, értéke az aranyéval vetekedett. Nem lett volna ez így, ha nem fedezték volna fel őseink a só értékes tulajdonságait. Még egy ismert népmese (melyeknek köztudottan van igazság alapja) is megörökítette az utókor számára, hogy a só értéke felbecsülhetetlen.

Az üzletekben nincs hiány sófajtákból. Számtalan fajta, származási helyű, minőségű étkezési só kapható. Van jódozott só, tengeri só, himalaya só, patikasó, vákuumozott só, gyógyszerkönyvi só, paleolit só, parajdi só, bio só, konyha só, asztali só, hegyi kristály só, eredeti complex só. Bizonyára van még több fajta is...Mindenki ízlése és belátása szerint választhat közülük. A problémát az okozza, egyben a választás nehézségét is, hogy az üzletekben kapható só-csomagokra nincs ráírva a Nátriumklorid-tartalom mértéke ill. az azon kívüli adalékanyag milyensége, mennyisége.

 

Mit okoz, ha nincs elegendő só a szervezetünkben vagy nem megfelelő arányban?

Ha hosszabb ideig nem fogyasztunk elegendő sót, a krónikus  sóhiány először a vesét teszi tönkre,  utána  a szív- és érrendszert, majd folyamatosan a többi szervet,  még  a II. típusú cukorbetegség kialakulását is elősegíti.  A bőr szerkezetének támogatása miatt is fontos a szervezet só ellátása. Só nélkül nem lennénk képesek egyetlen gondolat megformálására sem. Az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban levő elemek (kálium és nátrium) megfelelő arányban jelen vannak. Fontos, hogy  a nacl(só) és a kcl (kálium) 30:1-hez arányban legyen.

Egy angol orvos tanulmánya szerint azoknak a sportolóknak a szervezetében, akik minden előzmény nélkül összeestek és meghaltak, a nátriumhiány ill. a nátrium , - és kálium klorid  arányának felbomlása volt megállapítható. 

 

Ivókúra sóoldattal

Az éhgyomorra megivott sóoldat segíti az éjszaka kiválasztott és felgyűlt salakanyagok távozásában, hozzásegítve  szervezetünket az optimálisabb működéshez.

Sóoldat (26 %-os) készíthető otthon: Tegyünk néhány sókristály darabot egy lezárható üvegbe, töltsük fel az üveget annyi vízzel, (lehetőleg jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel, vagy szűrt, tisztított csapvízzel) hogy bőven elfedje a kristályokat. Kb. 24 óra múlva egy telített, 26%-os sóoldatot kapunk. A kristályok tovább nem oldódnak fel, mert telített az oldat. Később ehhez folyamatosan adhatunk vizet újra meg újra. Ekkor a sóoldat felhígul, de néhány óra alatt megint eléri a telítettséget.

A sóoldat mindaddig feltölthető vízzel, amíg a sókristályok teljesen fel nem oldódnak. Amikor az üveg alján minden só darab feloldódott, dobjunk bele újabb darabokat, töltsük fel vízzel - a folyamat a végtelenségig ismételhető, igény szerint.

A 26%-os sóoldat teljesen steril: sem gombák, sem csírák, sem baktériumok nem élnek meg benne. Különleges tárolást nem igényel, mégis korlátlan ideig eltartható! Az így kapott sóoldat a kiindulópontja sokféle kezelési formának.

 

A só terápiának milyen gyógyító hatásai vannak?

Nem véletlen, hogy megjelentek környezetünkben az épített só barlangok, só szobák. A só terápia egy egészségre igen kedvező, a tüdő öntisztulását elősegítő, szelíd, mellékhatásoktól mentes alternatív terápia.

A sót belélegezve az apró szemcsék eljutnak ugyanoda, ahová az egészségre káros baktériumok, és rájuk tapadnak. A sószemcsék először dehidratálják, majd elpusztítják azokat. 
 

 

Mire hat jótékonyan szervezetünkben?

-  immunrendszer erősítésére

-  influenza, nátha elleni védelemre

-  különféle típusú allergiákra

- asztma, krupp, szénanátha, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás, orrmellék-gyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladás (a betegségek alatt és után)

- mindenféle felsőlégúti gyulladásos betegségek esetén a tünetek enyhítésére, a közérzet javítására

-  por-allergia ellen

-  bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör) elleni küzdelemben

-  dohányosoknak

-  stressz, kimerültség, csökkent ellenálló képesség jobbítása miatt

-  öregedési folyamatok lelassítása

-  reumatikus fájdalmak,  ízületi bántalmak ellen.

 

Otthoni használatra ajánlott a sólámpa, első sorban légtisztító hatása miatt, valamint  hangulatos, dekoratív.