A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Nyári veszélyek

Az év első hónapjaiban nagyon várjuk a jó időt. Örülünk, amikor az első napsugarak megjelennek, és érezzük is hatását.

Néhány hónap elteltével, amikor 35-40 fokot  mutat a hőmérő, már kevésbé felhőtlen az örömünk. Különösen akkor, ha az erős napsütésnek az árnyoldalait is megtapasztaljuk.

Bizony a nyári örömök mellett a nyár veszélyeire is oda kell figyelnünk.

 

Mik ezek a veszélyek és hogyan tudjuk kivédeni?

Vigyázzunk bőrünkre;  A bőr fokozott védelemre szorul a napfény káros hatásaival szemben.

A túlzott napozás  következménye, hogy bőrünket, a napozás fokozottan igénybe veszi,  ami a nem megfelelő fényvédelem eredménye, oka pedig az ibolyántúli (UV) sugárzás. Nagyon kellemetlen tüneteket okoz(hat). Előfordulhatnak olyan  esetek, melyek kifejezetten égési sérülésnek minősülnek. Nyáron bárki, aki strandol vagy a szabadban tartózkodik, ki van téve a túl erős napsugárzásnak.

A megfelelő faktorszámú naptej és megfelelő ruházat, ami az erős nap ellen védelmet nyújt, -  elengedhetetlen.

Fontos, hogy  déltől délután három óráig tartó időszakban kerüljük a napot, ekkor a legerősebb az ibolyántúli sugárzás. Akinek világos vagy  túl érzékeny bőre van, még inkább oda kell figyelnie bőre védelmére.

Fokozott odafigyelést igényel, ha egészségi szempontból terheli meg szervezetünket a túl meleg időszak.

Az időjárási körülmények miatt - a magas hőmérséklet, változó légnyomás - és megváltozott életritmusunk, fronthatások, illetve a dehidratáltság okozhat vérnyomásgondokat. Az ingadozó vérnyomás rossz közérzetet, szédülést, gyengeséget, fáradékonyságot és a látászavart kölcsönözhet.

Nem csak azoknak, akiknél köztudott a magas vérnyomás, bárkinél előfordulhat átmeneti rosszullét.

Fontos ezért a sokat emlegetett elegendő víz fogyasztása. Ebben az időszakban még fokozottabban célszerű betartani,  mint az év egyéb hónapjaiban. Az előző pontban említett dél és három óra közötti intervallumban árnyékos, védett helyen tanácsos tartózkodni. Sőt a túlérzékenyeknek a besötétített, hűvösebb szobában tartózkodás a legideálisabb.

Különös veszélynek vannak kitéve a szívbetegek. Sokan tapasztalják, hogy  vagy erősebben vagy gyengébben vagy éppen össze-vissza ver a szívük.

Ezeket a tüneteket tovább fokozhatja a stressz, a  fizikai igénybevétel, és esetleges egyéb betegségek.

 

Visszeres panaszok

Meleg időben fokozottabban  jelentkezhetnek a visszeres panaszok. A visszeres lábak napoztatása fokozott veszélyt rejthet magában.

A nagy melegben többen tapasztalják, hogy visszereik kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak, hiszen a melegben az erek kitágulnak, lassul a vérkeringés, fokozódik a pangás és emiatt rosszabbodnak a panaszok. Ráadásul a hosszú autó-, busz,- vagy  repülőutak fokozott trombózis-veszéllyel járnak arra nézve, aki a betegségre  hajlamos. Jeges borogatással hűtsük a visszeres részeket.

Minden, ami az erek állapotát károsítja, növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát is.

Baktériumok terjedése

A meleg idő kedvez  a baktériumok terjedésének, a gombák megtelepedésének.

Tipikus civilizációs betegség,  egyben nyári kór,  a  légionárius betegség, ami   tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel jelentkezik. Okozója a nem megfelelően tisztított klímaberendezések, a közös  zuhanyzók, pezsgőfürdők, szökőkutak, párásítók. Jellemző, hogy a 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel - magas lázzal, felfájással,  köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal - kezdődik. Kezdetben csak hőemelkedést és fejfájást okoz, később erős köhögés, hidegrázás, magas láz és hasmenés is jelentkezhet.

Strandokon, közös zuhanyozókban, de a nyári, lengébb öltözet  is hozzájárulhat gombák, vírusok okozta bőrfertőzések kialakulásához. Ritkán okoznak hosszú kimenetelű problémát, de ha jelentkezik ilyen  tünet érdemes beszerezni Vérhullató fecskefüvet és ezzel kezelni naponta többször az érintett területet.

Táplálkozás

A túl meleg idő, a  hőmérséklet emelkedése kedvez  élelmiszereinkben, ételeinkben a baktériumok terjedésének.  Több féle baktérium létezik, melyeket a nyári hasmenések okozójaként tartanak számon,  ezek elsősorban a hús-félékben kockázatosak,  de a különböző vírusok is jelentős szerepet játszhatnak.

Kánikulában mérsékeljük a hús fogyasztását, és nagyon körültekintően étkezzünk. Könnyen romlandó élelmiszereket ne vigyünk magunkkal utazásaink alkalmával, valamint jól válasszuk meg, hol étkezünk.

Ha nem szentelünk elegendő figyelmet táplálkozásunkra, könnyen előfordulhat, hogy  a várva várt nyaralás nem jár felhőtlen sikerrel.

Inkább fogyasszunk több gyümölcsöt, zöldséget. Fontos ez azért is, hogy minél több vitaminhoz juttassuk szervezetünket. Aki nem bír vagy nem tud gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, nyáron is pótolhatja vitamin-szükségletét étrend-kiegészítőkkel.

A  C- és E- vitamin elengedhetetlen nyáron is, és tanácsos a Lutein is;

A   C-vitamin a legerősebb védelmező.  Véd a káros szabad gyököktől, melyek a sejtek öregedéséért felelősek. A C-vitamin a legismertebb antioxidáns, mely a kötőszövet, haj, bőr, köröm egészségéért, és a bőr rugalmasságáért is felelős. Támogatja immunrendszerünket.

Több féle C-vitamin található a webáruházban

C-vitamin - Flavitamin

Az E-vitamin  nagyon fontos  a bőr védelme szempontjából.  Jótékony hatású a szív-, és keringési rendszerre. Antioxidáns tulajdonságainál fogva erősíti szervezetünket, hozzájárul a sejtek, az idegrendszer és a kognitív képességek normál működéséhez, segít a káros oxidatív folyamatok elleni védekezésben. Javítja a haj-, a bőr egészségét.

Több féle E-vitamin található a webáruházban

E - Vitamin / Flavitamin 60 db

lutein kiváló antioxidáns, mely védelmet nyújt a szemeknek a fény káros sugárzásaival szemben. Bőrünk védelmezésében is nagy szerepet kap. Antioxidáns tulajdonságánál fogva védi a bőrt a károsító (öregítő) szabadgyökök ellen és elősegíti bőrünk nedvességtartalmának, rugalmasságának megőrzését is. Lutein található a sárgarépában, spenótban, kelkáposztában, borsóban, cukkíniben, brokkoliban. Ezekből érdemes minél többet fogyasztani!

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén