A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Nyirokrendszer, az egészség őre

Az emberi test legismeretlenebb rendszere: a nyirokrendszer. Általában keveset tudunk róla, és szinte csak akkor kerül az érdeklődés  középpontjába, ha komolyabb tüneteivel jelzi, hogy  a működésében zavar állt be. Pedig a szervezetben rendkívül fontos szerepe van,  az optimális egészség fenntartásának támogatásában.

A nyirokrendszer fő feladata, hogy állandóan felügyelje testünk minden részét és rögtön észre vegye az esetleges fertőzéseket, kórokozókat, behatolókat, majd a beazonosítás után megszabadítsa a szervezetet tőlük. Zseniális tulajdonsága, ha egyszer egy behatolót beazonosított, megjegyzi és újabb behatásakor fel is ismeri, azonnal elkezdi az ellenanyag (antitest) termelést ellene. Ezt a feladatát úgy tudja elvégezni,  hogy folyamatosan őrködik, innen származik  az egészségünk őre elnevezése is. Ugyanakkor nevezik a test szemetesének is, mivel  feladata a  toxikus anyagok eltávolítása.

A nyirokrendszer a szervezet második keringési rendszere, a vérkeringéssel szoros kapcsolatban áll, részt vesz a vérkeringés és immunrendszer munkájában.


Az emberi test nyirokrendszere


Az őrző-védő feladatán kívül a nyirokrendszernek  naponta keletkezett 3 liternyi nyirokfolyadék,  elszállításáról is gondoskodnia kell.

A nyirokrendszer a bőr alatt található, behálózza az egész testet, majd a  mellkas fő nyirokvezetékén keresztül bekapcsolódik a szív közelében lévő mellkasi vénába, így juttatva vissza a szövetekből felszabaduló anyagcsere termékeket a vérkeringésbe.

A nyirokcsomók kiszűrik  a benne lévő káros anyagokat. Az így megszűrt nyirok kerül vissza a vérbe, a folyadékegyensúly megtartása érdekében.

Hol vannak a nyirokcsomók?

nyak, hónalj, lágyék, térdhajlat  (fenti képen láthatók)

a test egy részének fertőződése esetén ezek a nyirokcsomók megduzzadnak, érzékennyé válnak. Duzzanatuk esetleg kívülről is láthatók.

A nyirokrendszer feladatait három csoportba lehet sorolni:

visszaszállítja a szövetek között lévő folyadékokat az erekbe, 
immunsejteket termel és biztosítja az immunvédekezést
az emésztőrendszer méregtelenítő folyamatában is részt vesz. A bélbolyhok a nyirokrendszer részei és a zsírban oldódó méreganyagok  eltávolítását  végzik

 

Az izommozgás biztosítja a nyirokáramlást

A nyirokrendszert az ember saját mozgásával működteti, ha  nem mozgunk, a nyirokkeringésünk leáll.

A napi kb. 3 liter sejtközi folyadék egy része, amely a keringés hiányában megreked, duzzanatokat hozhat létre. Nem véletlen, ha naphosszat ül valaki, estére a lábai megduzzadnak.

Érdemes tehát odafigyelni a karbantartására.

Az egyik leggyakoribb probléma a hajszálerek elzáródása. Ezt okozhatják a fenti okok is, de megnövekedett sejtek, vagy sérülések is. Ilyenkor a sejtközi folyadékot vagy egyáltalán nem, vagy csak lassabban tudja elszállítani a nyirokrendszer. Mivel azonban a folyadék képződése nem áll meg, ilyenkor duzzanatok, úgynevezett nyirokrendszeri pangások jönnek létre.

Sokszor ez az oka a feldagadt végtagoknak, ödémás, vizenyős felületeknek.


Hogyan segíthetjük a nyirokkeringést?

- szabad levegőn végzett mozgással

- rendszeres légző-gyakorlatok végzésével (aktiválja a nyirokkeringést)

- nyirokmasszázzsal

- szaunával, hideg-meleg váltófürdővel

- vitalitásnövelő (chi) készülékkel

- legintenzívebb nyiroktisztító böjttel

- 2-3 liter jó minőségű, szűrt vízzel
- ha a szervezet kalcium-, és D-vitaminhiánnyal küzd, a nyirokrendszer sokkal nehezebben látja el feladatát, pótlása szükséges

- vitamin,- ásványi anyag készítményekkel pótoljuk a hiányt, fontosak: B-vitamin, béta-karotin, cink, szelén, kalcium, C-vitamin, E-vitamin,

- étkezéssel serkentik; árpa, rizs, hajdina, zab, búza, olajos magvak, gyümölcs - és zöldségfélék,

- gyógynövényekkel: aloe, citromfű, búzafű, csalán, gyömbér, hibiszkusz, zsálya, zsurló, algák, medveszőlő, kakukkfű, kasvirág, diólevél-tea, szurokfű

- Nyirokérrendszer salaktalanítása- Fortuna Delight  tea

 

Nyiroködéma

Ödéma (szövetközti vizenyő) akkor alakul ki, ha megbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya. Ilyenkor a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel.

A nyiroködéma általában nem az egész testre hat, hanem csak 1-1 testrészre.

1. Lehet primer, amikor veleszületett, gyengébben fejlett a nyirokrendszer.

2. A másodlagos nyiroködémának sok kiváltó oka lehet;

-szívelégtelenség

- veselégtelenség

- tüdőödéma

- májbetegség

- alacsony vérfehérje-szint miatt kialakuló ödéma (autoimmun-betegség, Crohn-betegség, lisztérzékenység)

- vénák megbetegedése

- vénabillentyű elégtelenség

- kopásos ízületi betegségek következtében alakul ki

- fertőzéses betegségek hatására, orbánc

- vírusos nyirokcsomó gyulladás

- ortopédiai műtét következményeként (poszttrauma)

- kezek, lábak megduzzadása

A nyiroködéma a nőket négyszer gyakrabban érinti, mint a férfiakat.

Ha a nyirokkeringés helyre állítása megvalósul, sok esetben a  vele járó szervi problémák működésében is javulás mutatkozik.