Az OMEGA 3 zsírsavak, melyek emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai az alábbiakban olvashatók, esszenciális zsírsavaknak minősülnek, mivel szervezetünk előállítani nem tudja. Tehát, külső forrásokból kell beviteléről gondoskodnunk, mivel egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlenek.
Mik az OMEGA 3 jótékony hatásai?
- az erek rugalmasságának megőrzését segítik
- támogatják a szervezet jó vérkeringését
- a magas vérnyomás kialakulását, valamint a szívbetegségek kockázatát csökkentik
- a koncentráció képességet növelik
- a szem vérellátását növelik, ezáltal hozzájárulnak a jobb látáshoz
- gyulladáscsökkentő hatásuk van.
Fenti tulajdonságaival az OMEGA 3 komoly feladatokat lát el az emberi szervezetben;
- hatékonyan támogatja szervezetünket a vércukor, magas vérnyomás, elhízás elleni harcban
- segíthet a depresszió megelőzésében
- csökkenti a vér triglicerid szintjét, ez által az érelmeszesedést
- rákellenes hatással bír, már korai stádiumban is
- csökkentik a korai halál veszélyét
- támogatja a szervezetet a metabolikus szindróma kialakulásával szemben
- karban tartja a csontokat
- támogatja a bőr és haj egészséges működését
- erősíti a szellemi fejlődést
- vese-funkció támogatása
- mellékvese szerepének segítése
- immunrendszer támogatása.
Kiknek fontos az OMEGA 3 pótlása;
Gyakorlatilag mindenkinek, aki szervezetében a fenti feladatok támogatását szükségesnek, fontosnak tartja, de különösen;
- Elégtelen keringés esetén (hideg kezek és lábak esetén, száraz bőr, száraz sarok esetén is nagyobb segítség, mint ha külsőleg kenjük, hiszen lehet az Omega 3-hiány a száraz bőrtünet mögött)
- Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek
- Szoptatós anyáknak
- Férfiak nemzőképességének fokozására
- Gyermekeknek
- Agyi és idegrendszeri problémák, depresszió esetén
- Szem problémák esetén
- Krónikus fáradtság, mellékvese fáradtság enyhítésére
- Depresszió esetén
- Autoimmun és gyulladásos alapú (pl. ízületi) betegségek esetén
- Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén.
- Mérsékelheti az Alzheimer-kór kockázatát.
Milyen élelmiszerekben található OMEGA a-zsírsav?
- növényi eredetűek;
diófélék
len-, repce-, szója,- mogyoró-, búza-, kukoricaolaj
- állati eredetűek;
tengeri halak
édesvízi halak: busa, csuka, harcsa, halkonzervek
omega-3 zsírsavval dúsított termékek
- étrend-kiegészítők;
Omega 3 - készítmény vásárlásakor figyeljünk a hatóanyag tartalmára,
Győződjünk meg arról,
- kellő tisztaságú-e (a kapszuláknak nem szabad hal-szagúnak lenni!)
- megfelelő koncentrációban tartalmazza-e az omega3-at (általában 1000 mg-ot)
- EPA és DHA zsírsavak mennyiségi összetételére (általában EPA-180 mg, DHA-120 mg)
Hazánkban nagyon sok féle OMEGA-készítmény van forgalomban, ezért kell fentiekre figyelmet fordítani. Kutatásokkal egyértelműen nem állapították meg, hogy milyen OMEGA mennyiség bevitele optimális. A kialakult gyakorlat szerint, ha valaki hetente kétszer fogyaszt hal-ételt, - az a mennyiség elegendő OMEGA-bevitelt jelethet. Aki étrendkiegészítőt fogyaszt, a készítmény dobozán vagy mellékelt utasításon lévőket tudja követni.
Lejegyezte: Barátfalvy Irén