A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Öngyógyszerelés

Tanácsok az öngyógyszereléshez
 
Az öngyógyítás napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt. Az emberek szeretnének felelősséget vállalni a saját egészségükért. A dolgukat megkönnyíti, de meg is nehezíti a médiában reklámozott rengeteg vény nélkül beszerezhető gyógyszer.
Sok az azonos hatóanyag tartalmú, de különböző fantázianevű készítmény, ami összezavarhatja a betegeket, és esetleg túladagoláshoz is vezethet.
Az öngyógyítás során recept és orvosi utasítás nélkül, jó vagy rossz ismeretek, tapasztalatok alapján szednek a betegek gyógyszert panaszaikra. Tőlünk nyugatabbra az öngyógyszerelésnek már hagyományai vannak, önkiszolgáló rendszerben folyik a recept nélküli gyógyszerek árusítása. Ezt nálunk még nem lehetne megvalósítani. 
Az öngyógyítás előnye, hogy a beteg enyhe panaszokkal nem megy orvoshoz, időt takarít meg és szakmai felvilágosítást is kap, viszont nagyobb anyagi áldozatot jelent számára. Az öngyógyítás esetén azonban csökken a betegek állapotának követhetősége, a szűrésre, egészségnevelésre alkalmas lehetőségek száma, és gyakrabban a gyógyszereket nem megfelelően szedik.
 
Az öngyógyszerelés alapszabályai
 
Ne szedjünk vényköteles gyógyszert, ha azt nem nekünk írta fel az orvos, illetve ha a szedés nem orvosi ellenőrzés mellett történik.
Ha valamiben (gyógyszerallergia, adagolás stb.) csak a legcsekélyebb mértékben is bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez!
Az öngyógyítás tünetekre, nem pedig diagnózisra alapozott, ezért akkor szabad végezni, ahol nem indokolt orvosi vizsgálat. Az öngyógyszerelés időtartama ne haladja meg a 3-7 napot!
Fontos tudni, hogy a választott gyógyszer mire való. Ha csak sejteni véljük, mire is használtuk korábban, akkor inkább kérdezzünk meg egy orvost vagy gyógyszerészt.
Az öngyógyszerelés nem eredményes, és ezért orvoshoz kell menni, ha:
- A tünetek továbbra is megvannak, romlanak, vagy visszatérnek, netán még rosszabbak, mint kezdetben.
- Súlyos fájdalmak esetén
- Ha egy vagy több gyógyszer, mely alkalmasnak látszott a kívánt hatás elérésére, eredménytelen maradt.
- Ha az alkalmazott gyógyszernek mellékhatásai jelentkeztek.
- Ha pszichés problémák is jelentkeztek, mint pl. szorongás, depresszió, nyugtalanság stb.
 
Gyógyszerek alkalmazására és tárolására vonatkozó hasznos tudnivalók:
 
- Ne használjuk fel a korábbról maradt antibiotikumot! Célszerű az antibiotikum kúra befejeztével a megmaradt tablettákat megsemmisíteni, nehogy kísértésbe essünk.
- A gyógyszerek alkalmazásánál különleges figyelmet kell fordítani bizonyos csoportokra, így pl. terhes nőkre, szoptatós anyákra, csecsemőkre, kisgyermekekre stb. Esetükben sok gyógyszer ellenjavallt, vagy más az adagolás, mint általában.
- A gyógyszereket, vitaminokat gyermek elől gondosan, körültekintően zárjuk el!
- Ha gyógyszerallergiánk van, fokozottabban oda kell figyelni, mit veszünk be ellenőrzés nélkül.
- A legjobb, ha megtanuljuk az allergiát okozó hatóanyag latin nevét, és mindig elolvassuk a gyógyszeres dobozon a hatóanyag tartalmat, illetve a betegtájékoztatót.
- Az injekciókat óvni kell a hőtől, fagytól. Kerülni kell a 0 °C alá hűtést, azért ne a mélyhűtőben tároljuk, mert a hatása csökkenhet, illetve a minősége romolhat. Az ideális hőmérséklet 0-15 °C között van.
- Inzulint sosem szabad 40 °C feletti hőmérsékletnek kitenni.
- Az étkezés jelentősen módosíthatja néhány gyógyszer felszívódását. Alkohollal egy gyógyszert sem szabad bevenni!
- A kanalas orvosságok adagolása általában valamilyen étkezéshez használt kanállal történik. A ma használatos kanalak ritkán felelnek meg az előírásoknak: a teáskanál 5 ml, a gyermekkanál 10 ml, az evőkanál 15 ml űrmértékű kellene, hogy legyen a megfelelő adagoláshoz. A pontosabb adagolásához ezért inkább mérőkanál vagy mérőpohár használata javasolt.
- A gyógyszertárban készített cseppek 1 hétig használhatók fel. A gyógyszergyáriak esetében általában 3-6 hónap a felhasználhatósági idő, ha hűtőben tároljuk. Arra azonban ügyelni kell, hogy soha ne használjuk ezen az időn túl a gyógyszert.
- Nagyon veszélyes lehet, ha szem-, orr- vagy fülcseppet összekeverjük. Ha angol nyelven van a dobozon az alkalmazás helye, akkor jó ha tudjuk, hogy angolul a szemcsepp eye drops, a fülcsepp ear drops, az orrcsepp pedig nasal drops.
- Rosszul látó betegek a pontos cseppadagolást úgy oldhatják meg, hogy egy üres, vékonyfalú műanyagpohárba csepegtetik a gyógyszert, így hallják, hogy a csepp a pohár fenekéhez ütődik és meg tudják számolni.
- Ivóampullák esetében célszerű papírzsebkendőt vagy vattát az ampulla nyakára tekerni, mielőtt feltörjük, így megvédjük ujjunkat. A feltört ampulla kiürítése szívószállal vagy szívócsővel lehetséges.
- A fényérzékeny gyógyszerek általában sötét üvegben kerülnek forgalomba, ezek hatóanyaga fény hatására lebomlik. Az ilyen folyadékot, ha kiadagoltuk magunknak, azonnal le kell nyelni, hogy minél kevesebb fény érje.
- A tabletták között van, amit nem szabad széttörni, szétrágni, mert a filmbevonat - ami azért van rajtuk, hogy a belül lévő hatóanyag ne érintkezzen a gyomornedvvel - megsérül.
- Pezsgőtabletták használatakor két dologra kell figyelni. Az egyik a száraz helyen való tárolás, a másik a viszonylag magas nátrium tartalom. 
- Magasvérnyomás betegségben szenvedő betegeknél, akiknek csökkentett nátrium tartalmú diétát kell betartani, erre különösen tekintettel kell lenni.
- Kúpok esetében vigyázni kell, hogy ne olvadjanak meg, a formájukat ne veszítsék el, mert akkor a gyógyszereloszlás egyenetlenné válik bennük. Ha vissza akarjuk dermeszteni őket, ne tegyük a mélyhűtőbe, mert akkor a kúpok megrepedezhetnek, és könnyen széttörnek
- A gyógyszert tartalmazó tapaszokat 25 °C alatti hőmérsékleten tároljuk!
 
Forrás: Informed