A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

A pajzsmirigy működéséről (cikk)

Kicsi, jelentéktelennek tűnő szervünk a pajzsmirigy, különösebb törődést nem igényel - gondolják sokan. Sőt, amikor nem megfelelő működésének tünetei tapasztalhatóvá válnak, még akkor sem erre a fontos irányító és sok mindent befolyásolni képes szervünkre gondolunk.  Pedig az egyik legnagyobb hormontermelő mirigyünk a gégefő két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigy.  Működése minden alapvető életfolyamatunkra, így az egész szervezetünkre kihat, mint minden hormonális működés. Óránként négy liter vér, a szervezet összes vérmennyiségének  kétharmada folyik át rajta. Tehát szervezetünk vérrel legjobban ellátott szerve, ami szerepének fontosságára utal. 

Nem megfelelő működése  komoly egészségi problémákat okozhat, melynek olyan következményei lehetnek, amik  sok ember életét keserítették már meg.

Hormonjai szervezetünk legszélesebb hatású hatóanyagai közé tartoznak, amelyek a sejtek anyagcseréjének sebességét állítják be.

 

 A pajzsmirigy-betegség előidézői;

- fontos szerepet játszik az öröklődés, családi örökség

- veszélyeztető tényező a stressz, mert ilyenkor kortizol termelődik, ami megnehezíti a T3-hormon szintézisét

- a lelki traumák

- túl kevés jód kerül a szervezetbe

- autoimmun betegség

- az immunrendszer normális működését akadályozó túlhajszolt, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás

- a dohányzás és az alkoholfogyasztás  

- a betegek körmei sokat elárulnak a pajzsmirigybetegségről, jellemzők a repedező, hosszanti és keresztirányú sávok a  körömlemezeken.

Amennyiben a jellemző tünetek alapján valószínűsíthető a pajzsmirigy termelődési rendellenesség, végeztessünk vérképelemzést, T3, T4 TSH - szintek kiegészítésével. Utána pedig ultrahang vizsgálatot, amelyből a pajzsmirigy méretére, szerkezetére, vérellátására, esetleges göbjeire és cisztáira, gyulladására lehet következtetni.

 

Milyen tünetek utalnak a pajzsmirigy  megváltozott működésére?

Amíg a pajzsmirigyhormon csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, könnyen összetéveszthető azzal az élettani felfogással, hogy a kor múlása idézi elő.

Ilyen az enyhe fáradékonyság, koncentráció képesség gyengülése.

 

Amikor már komolyabb tünetek is jelentkeznek;

Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval.

Aluszékonyság vagy álmatlanság, hízás vagy fogyás, szorulás vagy hasmenés, fázékonyság  lesz jellemző, az arc felpuffadhat, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökken a libidó.

Ilyenkor a bőr hideg, száraz, sápadt, esetleg  durva is. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

 

Alul vagy  túlműködés?

Lényeges különbség, hogy a pajzsmirigy hormon kevesebbet vagy többet termel a szükségesnél.

 

Mik a pajzsmirigy-hormon alul-  illetve túlműködésének tünetei?

Alulműködési tünetek;

- aluszékonyság, még 8 - 10 óra alvás után is erőtlen ébredés

- hízás jelentkezik, túlsúly alakul ki

- fokozott idegesség

- magas koleszterin szint

- gyakori székrekedés

- haj,- bőr,- köröm-problémák

- izom,- és ízületi fájdalmak

-kéz zsibbadása (esetlg csukló alagút szindróma)

 

Túlműködési tünetek;

- éjszakai álmatlanság, rossz minőségű alvás

- fogyás

- hangulati változások

- alacsony koleszterin szint

- hasmenés, irritábilis bélszindróma

- haj, - bőr, - köröm-problémák

- nyakfeszülés  (a megnagyobbodás nyomást gyakorol a nyelőcsőre)

- izom,- és ízületi fájdalmak.

 

 

Alulműködés;

Orvosi szempontból az egyik legelhanyagoltabb vizsgálati terület az alacsony pajzsmirigy működés (orvosi néven Hypothyreosis). Sokan évekig szenvednek a tünetektől, és a hagyományos orvosi megközelítés csak 1-1 tablettára hagyatkozik, mert a panaszok összefüggéstelenek vagy hol erősebbek, hol gyengébbek.

Lehetséges előjelei, tünetei 15 pontban;

 

Mit tehetünk a pajzsmirigy termelés fokozására?

Egyszerű, de hatékony módszer, ami normalizálhatja az emberek 80 százalékának pajzsmirigy működését (és ezáltal a szervezet számos problémáját) mindenféle gyógyszeres kezelés vagy műtét nélkül:  az étrend megváltoztatása.

A pajzsmirigy hormont a fehérjék szállítják a test minden pontjára, ezért minden étkezéshez bőségesen elfogyasztott fehérjéknek kiegyensúlyozó szerepük van.

Tehát, fontosak étkezésünkbe iktatni azokat a fehérjéket, amik könnyen hozzáférhetők: hús-félék, tojás, magok és tejtermékek. (A szója is előnyös lehetne  magas protein tartalom miatt, de  hormontartalma komolyan befolyásolhatja a szervezet hormonegyensúlyát.)

Koncentrált fehérje mint étrend-kiegészítő remek segítség.

A zsír fogyasztása nem tiltott, hidegen sajtolt, növényi olaj formájában.

Lényeges vitamin és ásványi anyagok;

A D-vitamin, a vas, az omega-3 olajok, a szelén, a cink, a réz, az A-vitamin, a jód és a B-vitaminok, ezek hiányában az állapot romolhat.

A D-vitamin optimális szintje  nélkül a javulás nem következik be.

Az omega-3 olajok, amit leginkább a halzsírból, olajos magvakból szerezhetünk be, a hormonok nélkülözhetetlen építőkövei és egyben immunkiegyenlítő hatásuk is van.

 

Túlműködés;

A pajzsmirigy túlműködik, ha a kelleténél több hormont termel. Ennek leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy meg-nagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti. A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet.

Lényegesek  az  életmódbeli és a dietétikai változtatások. A túlműködés mértéke szerint szükség lehet emellett gyógyszeres kezelésre, esetleg műtétre is.

Az emésztőrendszer és a bélflóra állapota arányos a betegség kialakulásának és romlásának mértékével. Naponta fogyasztott probiotikumokkal segíthetünk egy egészségesebb emésztőrendszer fenntartásában.

Összehangolt kapcsolat van a mellékvese és a pajzsmirigy között. Hormonjaik egymás termelődését befolyásolják. Ezért tapasztalja meg minden pajzsmirigy működési problémával bajlódó beteg az érzelmi ingadozásokat is és azt, hogy látszólag minden ok nélkül egyszer fázik, másszor melege van azonos külső körülmények közt.  Állapotuk egymástól függ.

Elégtelen pihenés, kevés alvás, stressz és kezelhetetlennek tűnő élethelyzetek egyaránt rontanak e harmónia állapotán.

A pajzsmirigy egy nagyon érzékeny szerv. Soha nem szabadna röntgen sugárzásnak érnie. Egy fogászati röntgen alkalmával , ha nem kapunk, kérjünk pajzsmirigy védő gallért.

 

Győzödjön meg róla otthon, hogy van-e pajzsmirígy-működési problémája;

A Barnes-teszt segítségével otthon is egyszerűen elvégezhető a pajzsmirigy ellenőrzése.

Közvetlenül ébredés után tegyük a lázmérőt a hónaljunkhoz és maradjon ott 10 percig. A normál testhőmérséklet 36.5 és 36.8 között van. (Meg kell viszont jegyezni, hogy nők estében befolyásolhatja a hőmérsékletet a menstruáció és más vírusos betegségek is.)
Ha azt látjuk, hogy a testhőmérséklet 36.5 alatt van, akkor a pajzsmirigy alul működik. Pajzsmirigy miatt előfordulható problémák többek között fejfájás, hajhullás, gyengeség, depresszió, és különböző fertőzések.
Ha testhőmérséklet magasabb értéket mutat mint 36.8, akkor a pajzsmirigy működése túl gyors vagy fertőzés is lehet a szervezetben ami hőemelkedést okozhat. Javasolt tevékenység ha úgy tudjuk, hogy a szervezetünkben nincs semmilyen fertőzés akkor végezzük el a tesztet 3 egymást követő napon is és ha ugyanolyan értéket kapunk mindig akkor mindenképpen további vizsgálatot kell végeztetni.

 

Ajánlataink;

Hormonrendszer erősítése - Prime again

Szépséggyöngy

Barna alga

B-vitamin-stress

D-vitamin - Flavitamin,60

D-vitamin 2000

D3-vitamin

Közönséges galaj

A közönséges galaj méltatlanul elfelejtett, mára újra felfedezett növény. Nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védi. Jó vértisztító, ajánlott vese- és prosztata bántalmakra is. Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésére is eredményesen használható.

Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania, hogy a mirigyrendszer egészséges maradjon. A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták. Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. Álmatlanság ellen is alkalmazható

 

 

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén