A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

újabb népbeteség

Az üzletekben egyre több gluténmentes élelmiszert lehet látni és szükség esetén vásárolni. Sokan azt gondolják, hogy egy újabb diéta-hóbortról van szó.

Sajnos, nem így van. Annál is inkább, mert gyakran lehet hallani ismerőseinktől, családtagjainktól, hogy gluténérzékenységet diagnosztizáltak náluk.  Nagyon is komolyan kell venni, mert számtalan okozati szövődményt idézhet elő, akinél megállapították a gluténérzékenységet, sőt olyanoknál is, akik a problémájukat nem vizsgáltatták ki, de szervezeti működésükben beállt változást tapasztaltak, amit nem tudnak mire vélni, de lehetséges a gluténérzékenység jelenléte is.

A primer gluténérzékenységet glutén intoleranciának vagy lisztérzékenységnek is szokták nevezni, ami egy autoimmun betegség.

Mi is az a glutén?

A glutén egy tároló fehérje, amely az összes gabonafélében megtalálható; - a búzában, rozsban, az árpában, és ezt a fehérjét a szervezet nem tudja feldolgozni. Az emésztőrendszerben olyan károsodást képes kiváltani, amelynek hatására a felszívódás zavart szenved vagy megakadályozza azt. Többféle tünet formájában jelenik meg, amely egyénenként változó lehet, de vannak meghatározó közös jellemzők is.

Milyen tünetek miatt lehet gluténérzékenységre gondolni?

Elvégzett különböző kutatások kimutatták, hogy milyen tünetek jelentkezhetnek glutén-érzékeny embereknél;

 • gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, depresszió
 • agyblokk, vagy ködös gondolkodás, nehezen koncentrál, nem tud visszaemlékezni bizonyos dolgokra
 • gyulladást okozó antitestek termelődnek a szervezetben, ezek okozzák a mentális elmosódottságot
 • a szájban afták, herpeszek keletkezhetnek
 • a bőrön kiütések, egyéb elváltozások jöhetnek létre
 • visszatérő fertőzések jelentkeznek, amikor még alig múlt el az előző, máris a következő tapasztalható
 • a glutén-érzékeny szervezet folyamatosan „harcol” a számára feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ez rengeteg energiát vesz el, ami miatt krónikus fáradtságot idézhet elő
 • ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek, annak ellenére, hogy inkább emésztőrendszeri problémákat idéz elő, de a szervezetben létre jött gyulladás a rossz felszívódás miatt tapasztalható a duzzadt, fájó ízület
 • sokszor migrénes panaszok is tapasztalhatók
 • puffadás, hasmenés, hasi görcsök, fogyás. 

Mit idézhet még elő a glutén-érzékenység;

 • vashiányos vérszegénységet, a vas ugyanis a vékonybél azon részében szívódik fel, amely a gluténérzékenység miatt károsodik
 • kutatás ok szerint a gluténérzékenyeknél 30 százalékkal gyakrabban tapasztalható csonttörés, ami vélhetően azért van, mert a kalcium nem szívódik fel rendesen a sérült vékonybél miatt
 • egyensúlyi probléma, végtagokban tapasztalható zsibbadás, mint neurológiai tünet jelentkezhet

Mit tegyen, aki tünetei alapján gluténérzékenységre gyanakszik?

- kérjen laborvizsgálatot, egy vérképből könnyen kiderülhet a vashiány. ha az érték túlságosan alacsony, érdemes elvégeztetni egy gluténtesztet is.

- sőt, saját otthonunkban is elvégezhetjük, mert kapható gyógyszertárakban gyors-tesz csomag, ami tartalmazza azokat az eszközöket, amire a teszt elvégzéséhez szükség lehet.

 

Amennyiben a teszt gluténérzékenységre utaló eredményt mutat, érdemes felkeresni gasztroenterológus szakembert, aki életviteli segítséget tud nyújtani.

Addig is, amíg az megtörténhet célszerű rögtön elkezdeni a gluténmentes élelmiszerek fogyasztását, hiszen saját érdekünk, hogy jobb legyen a közérzetünk.

 

 

Lejegyezte:

Barátfalvy Irén