A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Vigyázzunk érzékszerveinkre!

Az ember az érzékszervei közül a szemét félti legjobban, hiszen a látás adja a világunkról, környezetünkről és más emberekről a legtöbb információt.

Az emberi érzékelés 70-80 %-át a szem teszi ki, és információink 90 %-át rajta keresztül szerezzük be. Ez már önmagában igazolja látásunk rendkívüli fontosságát.

Természetesnek tartjuk létünk látó tulajdonságát, és nagyon fontos, hogy életünkben hatékonyan szolgálhasson bennünket,  ezért kell nagyon vigyáznunk, óvnunk szemünk egészségét.

A mai rohanó világban nem figyelünk eléggé szemünk egészségére. Ha nem is tudatosan, de előfordul, hogy rongáljuk szemeinket, melyeket inkább óvni kellene.

Korábbi években már közzé tettünk egy hasonló témájú hírlevelet, amiben összefoglaltuk, mik árthatnak szemeinknek,   https://www.relaxbolt.hu/ugy_vigyazz_ra_mint_a_szemed_vilagara  címmel.

Jelen hírlevelünkben, az abban írtakat kiegészítjük egy új kori problémával, amiről az alábbiakban írtunk.

 

Milyen veszélyek fenyegetik látásunkat?

Korunk új eszközei, amiket nap, mint nap használunk szinte gyermek kortól az idős korig egyaránt.

A digitális eszközök térhódításával egyre nagyobb mértéket ölt a kék fény terhelés, aminek vannak káros hatásai is. A kék fény élettani hatásaiból adódik, ha napközben és az esti órákban is hosszasan telefonálunk, számítógép előtt ülünk, késlelteti az elalvást és az alvás hosszát, minőségét is befolyásolja. Ennek egyenes következménye lehet a fáradtság és dekoncentráltság.

A kék fény sprekuma káros hatású a látásunkra, mert sem a szaruhártya, sem a szemlencse nem képes megszűrni, ezért akadálytalanul eléri a látóhártyát, így közvetlenül károsítja azt. A kék fény terhelés a retinában túlzott szabadgyök képződést idéz elő, ami a sejtek károsodásához vezet.

A lutein és zeaxanthin pigmentek  antioxidáns tulajdonságuknál fogva semlegesíthetik a szabadgyököket. A kék fény terhelés ugyanakkor károsítja a könnyfilm termelésében résztvevő sejteket is. A szaruhártya és kötőhártya károsító hatást tovább erősít az a tény is, hogy a monitor előtti tevékenységek során jóval kevesebbszer pislogunk, így ritkábban frissül a szemfelszín védelmét biztosító könnyfilm. Ilyenkor gyakran érezhetjük, hogy szemeink bevörösödnek, égnek, szúrnak vagy viszketnek.

Hogyan tudunk védekezni a kék fény terheléssel szemben?

A probléma forrása az életmódunkból ered. Elsősorban fontos lenne, hogy csökkentsük a digitális eszközök használatával töltött időt, főként az esti órákban. Ha ez a munkából adódóan nem megoldható, akkor segítséget nyújthat a kék fény szűrővel ellátott szemüvegek használata, melyek tompítják az erős kék fényt.  A kék fény szűrő monitorszemüvegek segítenek csökkenteni a kék fény által okozott káros hatásokat. Ezek a szemüvegek speciális szűrőréteggel vannak ellátva, amely kiszűri a kék fényt a szemünkbe jutás előtt.

Kék fény szűrő monitorszemúvegek

Ilyen szemüvegek az Ofotértokban és más szemüvegeket árusító üzletekben elfogadható áron kaphatók, diproptriás kivitelben és nélküle is.

Az https://eoptika.hu/kategoriak/monitor-szemuveg.html  részletes leírással, képekkel tartalmaz minden tudni valót.

Mindenképpen érdemes odafigyelnünk arra, hogy a monitor előtti munkavégzés során iktassunk be többször szünetet.  Mindemellett feltétlen gondoskodjunk a szem speciális védőpigmentjeiről és megfelelő mikrotápanyag ellátásáról is a túlzott szabadgyök képződéssel szemben.

Mindegyik fenti esetben, és alapvetően is,  megelőzésként a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás elengedhetetlen. Ha szemszárazságtól szenvedünk, és fokozottabban érzékeny a szemünk, alkalmazzunk szemcseppet. Ma már több féle kapható a gyógyszertárakban, bioboltokban is. Olyat használjunk,  melyek tartósítószert nem tartalmaznak, léteznek kizárólag növényi összeállítású szemcseppek.(Gabriel szepcseppek)

Fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket vagy szedjünk A-vitamin kapszulát, luteint is tartalmaz, ami a retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga, - ezek támogatják a szem erősítését. 

Étrendkiegészitő kapszula  támogatja a szemünk egészségét. Olyat válasszunk, amiben van lutein és a zeaxantin antioxidáns.

Munka közben pihentessük szemünket, különösen, ha olyan munkát végzünk, mely szemünket fokozottabban igénybe veszi.  Legalább két óránként, ha olvasunk akkor is, függesszük fel azt, és pihentessünk.

Hatékony segítség a szem felfrissítésére és a szem környéki ráncok tompítására, ha masszírozást végzünk, az alábbi video-felvétel segítségével;

 https://www.youtube.com/watch?v=3KyEPPf6vHc

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egészségé is. Szemeink megmutatják egészségi állapotunkat. Ma már elfogadott egészségi állapotfelmérési módszer a íriszdiagnosztika.  A szivárványhártyán megjelenő jelek, elváltozások megmutatják az egész szervezet történéseit, feltérképezi a belső szervek működését, jelzi, ahol a működés nem kielégítő.

A szem külső elváltozásai szabad szemmel, esetenként laikusként is láthatók, és következtethető belőlük néhány belső egészségi probléma,

 ilyen esetek például;

-  a szem alatti táskák megjelenése, ami vízvisszatartási probléma

-  amikor sárgás színe lesz a szemfehérjének, máj problémára utal

-  ha véreres a szemünk, (és nem érte külső sérülés) magas vérnyomás vagy  fehérvérsejt rendellenesség állhat a háttérben

- dülledt szem, pajzsmirígybetegségre utalhat

- ha a két szem pupilla-mérete különböző, agyi elváltozás lehet az oka

- retinakárosodást jelezhet, ha vérzés, sárgás folyadék, fehér foltok tapasztalhatók a szemnél.

Mindegyik esetben célszerű orvosnak megmutatni, hogy időben megkezdődhessen a kezelés, ha valóban komolyabb belső betegség áll a háttérben.

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2023. május 1-én