A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Vitaminok szerepe a szervezetünkben

Köztudott, hogy szervezetünkben fontos szerepet töltenek be a vitaminok.

Jelen hírlevélben az E-vitaminról írunk. Relatív kevés szó esik az E-vitaminról, pedig hiánya komoly egészségi problémákat okozhat.

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin és a tartalék a zsírszövetekben raktározódik.

Milyen hatása van a szervezetünkre?

Lényeges a sejtvédő hatása, főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi.  Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

Lényeges szerepet játszik az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében.

Fontos szerepe van a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzésében, valamint az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.

Fontos antioxidáns, a szabad gyökök káros hatásainak csökkentése mellett akadályozza azok létrejöttét is. Ez a hatás egyes daganattípusok és szívbetegségek kialakulásával szemben is hatékony.

Enyhe véralvadásgátlóként csökkenti a vérrögképződés kialakulását, illetve mérsékeli az Alzheimerkór kialakulásának kockázatát, vagy  korai stádiumában lassítja az állapotromlást.

Milyen ételek tartalmaznak E-vitamint?

SÜTŐTÖK-VITAMINBOMBA

A sütőtök nagyon komoly vitamin- és ásványi anyag-forrás, amely a téli, napsütésben szegény hónapokban A, B1, B2, B3, B6, C és E-vitaminnal, valamint folsavval, pantoténsavval, vassal, rézzel, káliummal, foszforral és mangánnal tölti fel a szervezetet.

Ezért nevezik a téli hónapok vitaminbombájának is.

Előfordulhat, hogy nem szereti vagy nem szívesen fogyasztja valaki a Sütőtököt, bármennyire sok elkészítési módja van. Az E-vitamin pótolható étrendkiegészítő formában is.

E-vitamin szükséglet mennyisége

A felnőttek napi E-vitamin-szükséglete körülbelül 15 milligramm, a megfelelő felszívódásához zsiradékra van szükség, ezért például azoknál is jelentkezhet a hiánya, akiknek túl alacsony a zsírbevitele. Immunrendszer gyengülés szervezetünk védekező rendszerének megfelelő működéséhez elegendő E-vitaminra van szüksége. 

Hiánya, emésztési gondokat i előidézhet

Hiányt az is okozhat, ha felszívódási zavarral küzd a szervezet, azaz a test az elfogyasztott ételből nem tud megfelelő mennyiségű zsírt hasznosítani, emiatt pedig a zsírban oldódó E-vitamint sem. Olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés, hányás, haspuffadás.  Csecsemőknél ebben az esetben fejlődési lemaradást okozhat.

E-vitamin hiánynál a sérült sejtmembránok nem tudnak megfelelően gyógyulni, és ha az izomsejtek nem tudnak megfelelően regenerálódni, akkor az izomvesztéshez vezet.

Amennyiben emésztési problémát vagy izomgyengeséget tapasztalunk, érdemes vérképpel ellenőriztetni az E-vitamin szintet. 

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2024. január 3-án