A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Fejfájásról

A fejfájás jelenleg korunk egyik népbetegségének számít.

Becsült adatok szerint a migrén-szerű fejfájás hazánkban legalább egy millió ember érint. Sokkal több azoknak a száma, akiket visszatérő fejfájás gyötör.

A fájdalom, így a fejfájás is egyidős az emberiséggel, de a civilizált világ magában hordozza a kiváltó okokat, ezért lényegesen több manapság a fejfájással küzdő emberek száma, mint régebben volt.

A fejfájásnak számtalan oka lehet, és nagy kihívás is annak kiderítése, hogy kinél mi okozza, mi váltja ki. Az indító okok kiderítése sok tudóst/kutatót foglalkoztat/foglalkoztatott.

Mik azok az okok, amik gyakorlati tapasztalatok  alapján kiválják/kiválthatják a fejfájást;

- emésztési problémák kísérő tünete

- kevés folyadék fogyasztással

- nátha, influenza kísérő tüneteke

- stressz váltja ki,  légköri viszonyok

- dohányfüst okozza

- különböző gyógyszerek eredményeként

- lelki eredetű problémák állnak a háttérben

- élvezeti szerek hatására, hormonális változások miatt

A fejfájás, mint emésztőszervi  problémák kísérő tünete

Lehet, hogy kevesen gondolnak arra, hogy evéstől is fájhat a fejünk. Ha nem olyan élelmiszert fogyasztunk, amit minden nehézség nélkül megemészt szervezetünk,  már  jelzést is kapunk, hogy az anyagcsere-folyamat nem  gond nélkül zajlik, hanem erős fejfájás kíséretében. Előfordul, hogy két vagy több olyan ételt fogyasztunk,  melyek kölcsönhatása vált ki intoleranciát.  Reggeli nélkül rohanunk dolgozni, utána a feladatok sűrűjében nem étkezünk naphosszat, majd este kiéhezve  nagyobb mennyiséget fogyasztunk, mint amennyit kellene egy evés alkalmával.

Sok embernél jelentkeztek, különösen az utóbbi időben az ételallergia / táplálékintolerancia  jelei.

Változó tünetekkel jelentkezhet, ha allergiásak vagyunk valamilyen élelmiszerre. Kiválthat  hányingert, hasmenést, has puffadást, hasi görcsöket, csalánkiütést, herpeszt, légúti tüneteket. Okozhat vashiányos  vérszegénységet, ízületi problémákat.

Akinél ételérzékenység áll fenn, és sűrűn előforduló, kínzó tünetekkel jelentkezik,  érdemes tanácsért  a Magyar Fejfájás társasághoz fordulni, vagy  fejfájás-ambulanciára bejelentkezni (több is van). Táplálékintolerancia vizsgálatot lehet végeztetni. Eredményeként kimutatja a vizsgálat, hogy  melyek azok az ételek, vagy táplálék összetevők, amiket célszerű kerülni, mert a fentebb írt  tüneteket produkálják. Sok embernek okoznak kínos panaszokat egyes tartósítószerek.  Érdemes kitapasztalni, hogy mely  félkész-ételeknél, konzrveknél jelentkezett és kerülni azokat. Sajnos többnyire nem szerepel az üzletekben kapható tartósított élelmiszerek csomagolásán, hogy milyen tartósítószert, ízfokozót tartalmaznak.

Másik, gyakori kiváltó ok

Ha nem iszunk elég folyadékot. Ma már köztudott, hogy testsúlyunktól függően  1,5 - 2 -2,5 liter folyadékot kell fogyasztanunk naponta. A víz fogyasztás fontosságáról  írt cikkünk  ITT  olvasható.

Harmadik leggyakoribb kiváltóm ok

a stressz. Gyakran hallható, hogy szinte alig van olyan ember, aki ne izgulna, göörcsölne valami miatt.

Rohanó világunkban sok negatív hatás ér bennünket, küzdelmesen éljük mindennapjainkat, és ez stresszel jár.

Következő gyakori kiváltó ok

a lelki teher.  Kinek ne lenne oka aggódni,- szinte elkerülhetetlen.

Hogyan csillapítsuk fájdalmunkat?

Mivel a fájdalom kellemetlen érzés, életminőségünket csökkenti, rossz közérzetet kölcsönöz, ezért   fájdalomcsillapításra szükség van.

A legtöbb esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapító tablettákat alkalmaznak a fejfájással küzdők. Egyszerű a használata, hamar kéznél van. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen tablettát, kapszulát veszünk be. Vannak olyanok, amelyeknek komoly mellékhatásai lehetnek, függőséget okozhatnak, különösen, ha gyakran fogyasztjuk. Ha ezt  a megoldást választjuk, mindig  csak egy fajtát használjunk.

Jót tesz a nyaki torna, sokszor önmagában is, vagy kiegészítő terápiaként.

Kiváló nyugtató hatású a csendben, sötét szobában eltöltött pihenés.  Nyugalmi helyzetben az  izmok ellazulnak, a pihenés és csend kiváló  stressz oldó.  Vannak, akiket kedvenc sportjuk nyugtat meg. A jóga különösen ilyen hatású.

Nagyon jó terápiás szer a SunBreese olaj vagy balzsam. Halántékunk, tartónk bedörzsölése után, szinte azonnal érezhető fájdalomcsillapító hatású.

Ne felejtkezzünk el a gyógyteákról. Csodálatos hatással bírnak, ha megtaláljuk pont azt, ami éppen alkalmas a problémánkra.

Könnyen alkalmazható az akupresszúrás pontok  stimulálása.. 

Ilyen pont található mindkét kézháton a hüvelyk és mutató ujj csontos találkozásánál.

Az alkar belső felszínén a csuklótól felfelé három ujjnyira

Tapintsuk ki a középső ujjbegy (és vagy köröm) mely pontjai érzékenyebbek, ott  egy  percig masszírozzuk.

Ezek a  pontok könnyen megtalálhatók, kéznél vannak, nem kerül semmibe,  nincs mellékhatása és gyors segítséget nyújt.

Tiltakozunk a fájdalom ellen, de hasznos dolog. Nélkülözhetetlen ahhoz, hogy felhívja figyelmünket valamilyen szervezeti rendellenességre.

Figyelmeztet elkerülni a veszélyeket, és jelzést kapunk, hogy figyeljünk üzenetére.