A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Miért lesz herpeszem?

Hírleveleinkben többször esett már szó a vírusokról.  A szervezetünkben élő, de a gyakorlatban szunnyadó vírusok mindig hirtelen, gyakran percek alatt képesek aktivizálódni. Az ilyen jelenségnek mindig van valamilyen kiváltó oka. Jelen hírlevelünkben a herpesz-vírusról lesz szó.  Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság 40-50 %-a hordozza a herpesz-vírus valamely fajtáját. Hogy ez az arány-szám honnan származik, nem tudható, hiszen nagyon sok ember nem megy orvoshoz, bármennyire is fájdalmas egy megtermett herpesz, hanem próbálja túlélni annak egy hetes elmúlási intervallumát. Elképzelhető, hogy ez az arány lényegesen magasabb a herpesz-vírus hordozók terhére. A fertőződés még gyerek-korban megtörténhet, gyakorlatilag minden emberben jelen van, de nem mindenkinél aktivizálódik. Gyermek kortól kezdve az idegsejtekben lappang, és különböző kiváltó okokra élénken reagál.

 

Milyen kiváltó okok fordulhatnak elő?

 

Három fő csoportba sorolhatók a kiváltó okok, amik rendszerint az immunrendszer gyengülésével járnak;

  • Az első, a szervezet fokozott terhelése, kimerültsége. Okozhatja gyomorrontás, lázas állapot, valamilyen fertőzés. Ha kevésbé figyeljük testünk jelzéseit, minél kevesebb odafigyelés jellemzi étrendünk összeállítását, minél hiányosabb a vitamin ellátottságunk, minél ritkábban vagyunk friss levegőn.
  • Második a lélek fokozott terhelése, kimerültsége vagy stressznek kitett állapota. Minél több stressznek van kitéve az immunrendszerünk, annál könnyebb dolga van a herpesz vírusnak, mivel aktiválódását a szervezet nem tudja kivédeni. Megfigyelhető az is, hogy lelki stressz esetén, ha az tartósan fennáll, a herpesz kialakulása gyakoribb. Diákoknál a vizsgákra való felkészülés, munkahelyen sok túlórázással, nagyobb munka-terheléssel járó időszakban, rossz lelkiállapotot előidéző események hatására gyakrabban jelentkezhetnek a herpesz-vírus kellemetlen tünetei.
  • Harmadik csoportba azok a dolgok tartoznak, amik fizikailag elő tudják idézni, ajkunkhoz érve az azonnali aktiválódást. Pl: egy fogorvosi eszköz, egy gyümölcs héján található apró szennyeződés, rajta maradt permetező-szer, vagy allergén. Ugyancsak hatásos kiváltó ok lehet erős ultraibolya sugárzás, leégés azonnali herpesz vírus aktiválódást képes kiváltani.

Ha a három csoportból csak egyik van jelen, akkor valószínűsíthető, ha már kettő jelen van, akkor szinte biztos, hogy rövidesen megjelennek az első hólyagok.  Sőt sokan már előre érzik a megjelenésüket. Több alkalommal jöttek már olyan Vendégek Bioptron lámpás kezelésre hozzánk, akiknél szabad szemmel még nem volt látható, de ők már érezték, hogy hamarosan megjelenik a külső jel is, és meg akarták előzni a súlyosabb állapotot.


Herpesz

- arcon                                                                   -   szájon


A herpesz vírussal együtt élünk. Így van ez nagyon rég óta. A fertőzés emberről emberre terjedhet, és egyik testtájékról a másikra is átvihető. A fertőzés élethosszig a szervezetben marad, és bizonyos tényezők (láz, erős hő-hatás, leégés, fokozott hideg-hatás, stresszes állapot, stb.) hatására újra életre kelhetnek a fájó hólyagok.

Megelőzés

Van néhány olyan dolog, amit érdemes tudnunk, hogy ritkábban jöhessen létre a kellemetlen hólyagos seb.

Immunrendszerünket érdemes karban tartani, hogy ne lépjen fel olyan gyengült állapot, ami kedvez a vírusok aktiválódásának.

Ha stressz okozza, legcélra vezetőbb a stresszt kiváltó ok megszüntetése.

Sokan mondják, könnyű ezt mondani. Való igaz, a jószándékú „Lépj túl rajta!”, „Engedd el!”, „Ne törődj vele!” megjegyzésekkel túl sokra nem megy a stresszes ember.

Viszont bele törődni sem lehet.

Marad az immunrendszer folyamatos erősítése, támogatása;

  • magasabb dózisú C-vitamin fogyasztás (2000 mg/nap), kúra-szerűen
  • cink fogyasztása (50 mg/nap)
  • a száj baktérium-flórájának rendben tartása miatt Cink-oldat, Ezüst-oldat
  • az édesgyökér, igazoltan csökkenti az ajak-herpesz létrejöttét
  • néhány gyógynövény gyakorlati tapasztalatok alapján szintén hatékonynak bizonyult: orbáncfű, zsálya, kasvirág, levendula, kurkuma, grépfrútmagcsepp, macskakarm.

  

Herpesz kezelése

Ha már látható jelei vannak a herpesznek, muszáj kezelni, mert húzódhat, fájhat.

  • A B-vitaminok, a C-vitamin nagy adagban és a lizin nevű készítmény az anti-herpeszkúra nélkülözhetetlen része;

          - B és C – vitamin:

          - Lizin-C:

           - Cink kolloid - cink oldat 

  • Gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók herpesz elleni krémek, melyek nem gyógyítják magát a sebet, de húzódásukat megakadályozhatják, jótékony hatásukat kifejtve könnyebben átvészelhető a seb gyógyulási ideje.

          Használható rá Teafa olaj, Körömvirág krém, Kristálykrém, - vagy Kristályolaj.

          Ne tegyünk a sebre kozmetikumot, eltakarási szándékkal sem!